fbpx

Prémium búzák rekord termésmennyiséggel!

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 17.

Új fajták a SAATBAU LINZ-től

A szövegben olyan mondat szerepel, amit nemesítőcég eddig nem sokszor írhatott le, mert ilyesmi ritkán fordul elő a magyarországi őszibúza-fajtanemesítések során.

A SAATBAU LINZ neve a magyarországi búzatermesztésben elsősorban a prémium minőségű fajtákkal kötődik össze. Anyacégünk fő búzanemesítési iránya továbbra is ez az irány. Azt azonban drasztikusan érzékeljük, hogy a piac az igazán magas minőséget már kevésbé keresi, és főleg, nem igazán zeti meg. Korábban elsősorban prémium minőséget produkáló fajtákat jelentettünk be állami fajtaelismerésre, illetve ilyeneket forgalmaztunk. Leegyszerűsítve gyakran halljuk azt a termelői igényt, hogy nem kell az igazán magas minőség, csak sokat teremjen a fajta. Ez a megfogalmazás ahhoz is kötődik, hogy a jó beltartalom általában alacsonyabb termésekhez párosul. A Saatbau Linz új fajtái azonban abban is előrelépést jelentenek, hogy a rájuk jellemző beltartalmi kategória elvárásait teljesítve, egyre magasabb termésszintet tudnak elérni. Korábban a prémium búzáink termésátlaga a sztenderdek átlagához volt közel, de ma már jócskán meghaladja azokét. Az ALICANTUS nevű fajtánk olyan termésátlagot produkált, ami a fajtaminősítés történetében nem túl gyakran vagy talán még elő sem fordult: nemcsak a prémium búzák, hanem még a malmi búzák sztenderdjeinek termésátlagát is felül tudta múlni, prémium búza létére.

2019 februárjában a Saatbau Linz három őszibúza-fajtája kapott állami fajtaelismerést: Alicantus Prémium búza, szemtermése a vizsgálati évek átlagában 7,99 t/ha, ami a prémium standard fajták termésátlagát 10,5%-kal, de a malmi standard fajták átlagát is 3,2%-kal meghaladta! Állóképessége és télállósága egyaránt kiváló. Nedvessikér-tartalma 32,2%, fehérjetartalma 14,7%, minőségi értékszáma 86,4 (A-1). Figyelemreméltó a jelölt magas alveográfos W-értéke.

A fajtajelölt fuzáriózissal szemben mérsékelten rezisztens, levélrozsdával és sárgarozsdával szemben egyaránt rezisztens, gabonalisztharmattal és szárrozsdával szemben mérsékelten rezisztens. Fahéjbarna levélfoltosságra közepesen fogékony.

Apexus

Malmi búza, szemtermése a vizsgálati évek átlagában 7,93 t/ha, ami a standard fajták átlagát 8,2%-kal meghaladta! A fajtajelölt állóképessége és télállósága egyaránt kiváló, fagytűrése jó.

A fajtajelölt nedvessikér-tartalma 27,5%, fehérjetartalma 12,8%, minőségi értékszáma 75,2 (A-2).

A fajtajelölt fuzáriózissal, lisztharmattal és szárrozsdával szemben egyaránt mérsékelten rezisztens, levélrozsdára és fahéjbarna levélfoltosságra közepesen fogékony, sárgarozsdával szemben rezisztens.

Davidus

Takarmánybúza, szemtermése a vizsgálati évek átlagában 8,09 t/ha, ami a standard fajták átlagát 9,5%-kal haladja meg. A fajtajelölt állóképessége és télállósága egyaránt kiváló. A fajtajelölt nedvessikér-tartalma 23,4%, fehérjetartalma 12,0%, minőségi értékszáma 68,2 (B-1).

A fajtajelölt fuzáriózisra közepesen fogékony, lisztharmatra a közepesnél fogékonyabb. Levélrozsdára közepesen fogékony, szárrozsdával szemben mérsékelten rezisztens, sárgarozsdával szemben rezisztens. Fahéjbarna levélfoltosságra közepesen fogékony.

A már piacon lévő fajtáink továbbra is rendelkezésre állnak:

A prémium búzák közül az Antonius és az Activus szintén igen figyelemreméltó, magas termőképességű, szálkás búza, főleg a dunántúli gazdálkodók figyelmébe ajánljuk őket. Akár az UBICUS-t, ami stabil malmi, de sokszor prémium minőséget is elérő fajtánk. Fajtáink termőképességének és minőségének kibontakozásához fontos a megfelelő tápanyagellátás. Mi a N-műtrágya háromszori osztott kijuttatását javasoljuk. A N-hatóanyag-tartalom 150-160 kg/ha legyen. Az első adagot tél végén, bokrosodás előtt, a második adagot szárbaszökéskor, a harmadikat pedig, ami a minőséget hivatott biztosítani, virágzás előtt juttassuk ki. Fajtáink jól bokrosodnak, nem szabad sűrűre vetni őket. Általánosan 180-200 kg/ha legyen a vetőmagnorma. Az Amicust azonban 200-220 kg/ha vetőmaggal vessük, és a bokrosodás előtt adjuk neki a legmagasabb N-hatóanyagot, kb. 90-100 kg/ha-t. Az árpatermelők figyelmét felhívjuk igen kiváló, Carmina nevű többsoros takarmányárpánkra. Valóban csúcs fajta. 8-9 tonnás terméseket már több termelő ért el vele. Korai, egészséges, jó szárszilárdsággal és télállóképességgel. A takarmánytermelő gazdálkodók figyelmébe ajánljuk a bőtermő Calorius tritikálé és SU Forsetti hibridrozsfajtáinkat. Sok fajtánk vetőmagja BIO változatban is elérhető lesz, igény esetén kérje egyedi ajánlatunkat. A sikeres növénytermesztéshez elengedhetetlen a garantáltan magas minőségű, megbízható származású, fémzárolt vetőmag használata! Válassza fajtáinkat, vesse vetőmagjainkat, bármelyiket veti, a magERŐ Önnel lesz!

SZERZŐ: GALANKÓ ATTILA • SAATBAU LINZ HUNGÁRIA KFT., WWW.SAATBAU.COM