Ár-érték vadászat: kalászosbetegségek vs. top megoldások

Írta: Szerkesztőség - 2019 március 29.

A kalászosbetegségek terén az elmúlt évtizedben több évjárat – így a 2018-as is – „megtréfálta” a termelők egy jó részét.

A kora tavaszi zimankó okozta munkacsúcsok, valamint a csapadékszegény időjárás elterelte a gazdák ‑gyelmét a kalászosok okszerű és preventív gombavédelméről. Több gazdaságban elmaradtak az intenzív növekedési fázisban oly fontos első védekezések. A zászlóslevél védelmére is a kimaradt – az első kezelésre is csak éppen elégséges –, sok esetben egy hatóanyagú és/vagy alsó dózisú gombaölő szereket használták fel.

Ennek aztán meg is lett az eredménye. Hol a sárgarozsda, hol a vörösrozsda és esetleg a fuzárium lepte meg „váratlanul” a búzákat és egyben a gyanútlan termelőket is. A tapasztalat azt mutatja, hogy az cselekszik körültekintően, aki okszerűen legalább két gombaölős védelmet biztosít a gabonájának; a durum, ill. magas minőségi cél esetében ez a szám inkább három.


Hosszan tartó biztonság, akár már kitavaszodástól

A termésbiztonság következő lépcsőjét az határozza meg, hogy milyen és mekkora mennyiségű hatóanyagot fogunk kijuttatni. Az jár el helyesen, aki célzottan választ hatóanyagokat, kombinációkat, és azokból maximális dózisokat használ. Elsőre ez egy drága stratégiának tűnhet, de az utóbbi években néhány igen jó ár-érték arányú készítmény került forgalomba, így kedvezőbbé téve ezt a lehetőséget.

A Sumi Agro vállalat mindig is nagy hangsúlyt fektetett versenyképes kalászos gombaölő portfóliójára, de úgy, hogy a szakmaiságon csorba soha ne essen. A népszerű és jól bevált fuzáriumspecialista tiofanát-metil hatóanyagú DON-Q mellett a Yamato, a Toledo és a Soleil alkotja a teljes palettát. A TOLEDO, mint tebukonazol-esszencia (0,6 l/ha dózisban 258 g tebu!) az első gombaölőzésre, ill. szükség esetén, ha nem volt zászlóslevél-védelem, a Don-Q kombinációs partnereként is ajánlott. A tiofanát-metil- „hívőknek” egy másik lehetőség a YAMATO, ami egy gyári, tetrakonazolos kombinációt jelent.

Végül néhány gondolat a „nagyágyúról”, a SOLEIL-ről. Ennek a tebukonazol és bromukonazol kombinációnak utóbbi, kevésbé ismert tagjáról kevesen tudják, hogy az egyik leghosszabb hatástartamú azol, amely ráadásul rendkívül széles spektrumú, beleértve a különféle rozsdákat és a fuzáriumot is. Ráadásul a Soleil párját ritkító az egy hektárra kijuttatható azol hatóanyag-mennyiség tekintetében. Egyedülállóan – az engedélyezett 1,2 l/ha felső dózisban – 329 g azolhatóanyag kijuttatására ad lehetőséget hektáronként. Ilyen dózissal szemben nincs ellenfél, legyen szó prevencióról vagy gyógyító beavatkozásokról. Itt jegyzendő meg, hogy az engedélyezett alsó dózisban – 1,0 l/ha – is 274 grammról beszélünk, és még ez is messze kimagaslik a mezőnyből! A legtöbb ár-érték vadász termelő ennek hallatán ül le, és elgondolkodik: mégis lehet kedvező költségekkel biztosra menni! Nem véletlen, hogy a Soleil rövid idő alatt nagy népszerűséget szerzett magának. Előnye még, hogy – előírásszerű felhasználás mellett – azon kevés készítmény közé tartozik, a DonQ-val egyetemben, amelynek nincs korlátozva az ÉVI-je.

Kedves Ár-érték Vadászok, a kapitális trófeák előttünk állnak. Gazdag terítéket kívánunk!

SZERZŐ: TASI ATTILA, SUMI AGRO

CÍMKÉK Sumi Agro