fbpx

Gyakori hibák a repce tavaszi növényvédelmében

Írta: Szerkesztőség - 2019 március 21.

A szárazság nem csak hazánkat sújtotta, egész Európában hasonló gondokkal küzdöttek a külföldi termelők. A terményárakra minden bizonnyal kedvező hatással lesz az átlagosnál kisebb és még mindig bizonytalan méretű repcefelület, míg a másik oldalról az üzemanyagárak eső tendenciája nyugtalaníthatja a termelőket. Bármi is lesz a végeredmény, a már kellő gondossággal télbe kísért állományokat szakmai kötelességünk megvédeni. Már az első tavaszi kezeléseknél sokat lehet veszíteni a rosszul megválasztott technológián. Nézzünk hát két gyakori hibát.

Sokszor lehet találkozni kint a földeken kizárólag érintőmérgekre alapozott növényvédelmi gyakorlattal, egészen virágzásig vagy akár aratásig! Az egyoldalú kontakt szerhasználat több problémát is felvet, ilyen például a rezisztencia kialakulásának rohamos gyorsasága. Az eltérő módon, eltérő helyen ható készítmények rotációjára nagyon régóta hívja fel figyelmünket a szakirodalom. Ismert probléma, hogy a növényben élősködő kártevők (Psylloides chrisocephala lárva) kontakt készítményekkel nem érhetők el.  További hátrány, hogy ezek a hatóanyagok kitettek az időjárásnak. A piretroidok hatékonyságát a csapadék, a jó gőztenzióval rendelkező klórpirifoszét a szél veszélyezteti. A piretroidok továbbá megfelelő tartamhatással sem rendelkeznek.


A SUMI AGRO tavaszi technológiai ajánlata a SUMI REPCE CSOMAG, ami kártevő és kórokozó fronton is kínálja a szükséges és elégséges megoldást

‑ a tavaszi gombaölőszeres/regulátoros kezelés kihagyása. Bár az őszi ilyen irányú kezeléseket már rendszerint elvégzik a gazdálkodók, a tavaszi permetezésekkor többen ki-kispórolják a fungicidet a permetléből, holott ez a védelem az összes termesztési költségnek mindösszesen a 2-3%-át teszi ki. Ez a kezelés segít a növénynek, hogy ne szökkenjen idő előtt szárba, és védi a szklerotíniás szárkorhadás (Sclerotini sclerotiorum) ellen. Mi a SUMI AGRO-nál úgy gondoljuk, hogy nem az elégséges védelem elmulasztásával, hanem a költséghatékony, okszerű növényvédőszer-használattal érdemes a kiadásokat csökkenteni. A SUMI AGRO által forgalmazott TOLEDO – a tebukonazol-esszencia –nem jelent extra kiadást a termelőknek, ám kiváló hatékonysággal védi a kultúrnövényt a kórokozók ellen, és egyben meggátolja a nem kívánt idő előtti szárba indulást; erősíti és növeli az oldalelágazások számát, ezzel is növelve a terméshozamot. Bár most csak két termesztéstechnológiai problémára hívtuk fel a figyelmet, a hibalehetőségek száma óriási. A repce a legintenzívebb és egyben a legnagyobb szakmai kompetenciát igénylő, sokak által és nagy felületen termesztett szántóföldi kultúránk; és bár jövedelmezősége az elmúlt években töretlen, mégsem érdemes vele átesni az „input ló” másik oldalára.

SZERZŐ: PETROHAY GYÖRGY MÉRNÖK ÜZLETKÖTŐ, FEJÉR ÉS VESZPRÉM MEGYE • SUMI AGRO HUNGARY KFT.