Kovács Tamás, az Amazonen-Werke Kft. vezetője: Rekordév után újabb fejezetet nyitunk

– Alapvetően igen, január első két hetében a régi, bérelt telephelyen felfüggesztettük az alkatrész-forgalmazást, és tulajdonképpen két hét alatt birtokba vettük az új épületet. Természetesen még nagyon sok apró munka előttünk áll ahhoz, hogy igazán komfortosan tudjunk itt dolgozni, és kiszolgálni a partnereket, de szépen haladunk. A címváltoztatások, szolgáltatók átjelentése, a beruházáshoz kapcsolódó utolsó javítások sok kisebb-nagyobb feladatot adnak nap mint nap.

– Az egyik legfontosabb változás, hogy a megnövelt raktárterületen sokkal nagyobb készlettel tudunk a partnerek rendelkezésére állni. A távlati elképzelések között szerepel, hogy 3-5 éven belül akár egy kelet-európai alkatrészelosztó raktár is kialakítható itt. Fontos, hogy a szervizcsarnokban a gépek felkészítése, összeszerelése, komplettírozása az eddigiekhez képest sokkal jobb körülmények között végezhető el. Emellett a 400 m2-es ActiveCenter-ünk lehetőséget biztosít tréningek, gépbemutatók, vevőtalálkozók megtartására, nemcsak hazai, hanem akár nemzetközi partnerkörben is. Mindemellett az irodai kapacitásunk is jóval nagyobb lesz, kollégáink nagy örömére.

Késő tavasszal-kora nyáron kerül majd sor egy hivatalos, ünnepélyes megnyitóra, ami jelenleg még szervezés alatt van, ennek a részleteivel később jelentkezünk majd legfőbb partnereinknél.

– A tavalyi esztendővel mindenképp elégedettek vagyunk, hisz rekordévet zártunk, 2,7 milliárd forintos forgalommal 10 éves fennállásunk legjobb eredményét értük el. Már 2017 végén is éreztük, hogy a permetezőgépekkel kapcsolatban nagyon megnőtt az érdeklődés, már a tavalyi AgrárgépShow alatt jelentős szerződésállománnyal rendelkeztünk. Úgy gondolom, hogy tízéves munkánk, a partnerekhez való viszonyunk, gyárunk folyamatos fejlesztései segítettek elérni ezt az eredményt – beérett az Amazone Magyarországon. Több mint 80 permetezőgépet értékesítettünk, ami mellett száz fölötti műtrágyaszóró is színesítette az eladott termékek palettáját. Fontos, hogy ez utóbbinál is inkább a magasabb felszereltségű gépek domináltak. A talajművelő gépeknél is jó eredményeket értünk el, az ekék pedig leginkább a következő időszak nagy lehetőségét jelentik. 2018-ban a Cayros ekékből is több mint 30 elkelt, ami egy ilyen telített piacon kifejezetten jó eredmény. A kora őszi időszakban kizárólag erre a termékre egy kereskedői hálózatot is kialakítottunk viszonteladókkal, elismert hazai gépkereskedőkkel.


Ma a döntéshozók komolyan érdeklődnek az elektronika kínálta megoldások iránt  

– Annak ellenére, hogy a termelők tavaly az őszi szárazság miatt kicsit felemás esztendőt zártak, a 2019-es évről már látszik, hogy a géppiacot tekintve hasonlóan erőteljesen indul, mint a tavalyi. Nálunk a permetezőket szintén nagyon keresik, és még előttünk van az AgrárgépShow kiállítás is, ami nagyon erős szokott lenni. A kertészeti pályázatok kifutottak, de az NHP-s hitelek további lökést adhatnak a beruházási kedvnek.

– Ezt nem lehet igazán pontosan meghatározni, hisz mindegyik paraméter fontos: a vállalatról kialakult kép, a technikai paraméterek, az ár természetesen egyaránt jelentős szerepet játszanak. Emellett úgy látom, hogy az értékesítő kollégák felkészültsége kiemelkedő szerephez jut. A jól felkészült értékesítő az utolsó csavarig ismeri a gépet, jártas az agronómiában, és képes egy bizalmi viszonyt kialakítani a partnerrel, ami sokszor a mérleg nyelve lehet egy döntés folyamán. Fontos, hogy itt nagyértékű gépekről van szó, nagyon nem mindegy, jó-e a választás. Cégünknél emiatt nagyon komolyan vesszük a szaktanácsadó kollégáink számára szervezett továbbképzéseket. Személyes meggyőződésem, hogy az alkatrész-értékesítés és a szerviz minősége egyaránt meghatározó egy vásárlási döntésben. Partnereink nagyon fogékonyak az újításokra, az új elektronikai megoldásokra, amikkel hatékonyabbá vagy kényelmesebbé tehetik a mindennapi munkát. Minél innovatívabb egy cég, annál érdekesebbé válhat a vevők számára.

– Azok a gazdasági döntéshozók, akik nálunk vásárolnak, inkább érdeklődnek az ilyen megoldások iránt. Szeretnék használni, látják a hasznát. A gépkezelőknél sajnos vannak néha nehézségek, ez alapvetően inkább életkorfüggő. Azok a szakemberek, akik otthon egy számítógéppel sem igazán foglalkoznak, nehezebben boldogulnak például a modernebb vezérlőegységekkel. A fiataloknál nem érzünk ilyen problémát.

2018-ban a Cayros ekékből is több mint 30 elkelt

– Ebből a szempontból az átlagnál szerintem jóval kedvezőbb pozícióban vagyunk, hisz mégiscsak gyári leányvállalatként működünk: van lehetőségünk készletezésre, műtrágyaszóróból és gabonavetőgépből mindig szoktunk is élni ezzel a lehetőséggel. Ettől függetlenül a tavaszi szezon azért mindig szűk. Többször előfordult, hogy ha az AgrárgépShow kiállításon valaki például két órával később rendelt meg egy növényvédő gépet, a szállítási határideje már két héttel hosszabb volt. Úgy gondolom, a termelők is kénytelenek lesznek tudomásul venni, hogy hamarabb kell rendelni, hamarabb kell a gépspecifikációt megadni ahhoz, hogy olyan munkaeszközt kapjanak a szezonra, amilyet szeretnének. Ha valaki az utolsó pillanatban jelentkezik, őt is ki lehet szolgálni, de akkor kénytelen azzal a specifikációval megvenni a készleten lévő gépet, ami éppen rendelkezésre áll. Ez természetesen nemcsak nálunk, hanem minden más forgalmazónál is így van. 100%os leányvállalatként mi mindenesetre nagyon rugalmas hátteret kapunk a gyártól, ez segíti a munkánkat és partnereinket is.

– Hannoverről még korai nyilatkozni, bár biztos sok érdekességgel jelentkezik majd a cég, ám most ez még hétpecsétes titok. Ha azonban a soron következő hazai kiállítást nézem, ki kell emelnem az UX 01-es felső kategóriás permetezőgépet, ami a kiállítás egyik díjazott terméke. Itt a szórókeret automata vezérlésétől a keretcsillapításon át nagyon sok újdonsággal találkozhatnak majd az érdeklődők; ezek a gépek tavasztól már megrendelhetők lesznek.

– Tudjuk, hogy új szakemberekkel kívánják bővíteni a csapatot. Mik a tapasztalataik, mennyire állnak rendelkezésre képzett szakember-jelöltek?

– Munkás időszakon vannak túl a telephelyépítéssel kapcsolatban. Cégvezetőként mivel lenne elégedett, ha a 2019-es évre gondol?

alkatrész Amazone ISOBUS kiállítás permetező permetezőgép traktor