fbpx

Zúzza, szomjaztatja a gépeket a szárazság

Írta: Kohout Zoltán - 2018 december 07.

Sok helyütt okoz-okozott gondot a szinte példátlan szárazság az őszi talajművelésben. A legszomorúbb jelentések talán Dél-Magyarországról érkeznek, ahol nemcsak hektárezreken megy tönkre a vetés, de a gépeket is töri a rögös termőföld…

Jelentős kárra számítanak

November közepén már csaknem 90 napja volt annak, hogy jelentősebb esőt kapjanak egyes dél-magyarországi termőföldek. Az Agrárágazatnak nyilatkozó egyik, összesen több ezer hektárt művelő nagygazdaság például 15-25 millimétert kapott a múlt hónap végéig, és kínkeservesen próbálja a forgatás nélküli talajműveléssel megőrizni a földbe jutó kevés nedvességet. A szárazság miatt már most azzal kell számoljanak, hogy a repce, a lucerna jelentős károkat, terméskiesést fog elszenvedni.

Törik az eke, a kormány; nő a fogyasztás

A Délmagyar beszámolói szerint is van olyan gazdaság, ahol az aratás óta nem volt jelentősebb eső. Nemcsak a repce fejlődésében van elmaradás, de a váltakozó állapotú táblákon romlik a munkák költséghatékonysága, 50-80%-kal(!) nőtt a gázolajfogyasztás. A legnagyobb költséget azonban a munkaeszközök terhelése, sérülése jelenti, miután a száraz talajban folyamatosan törnek a szerszámok: az ekevas, az ekeszár és a kormánylemez. A lapnak nyilatkozó gazdák elmondták, hogy egykettőre több százezer forintos kiadást okoz a sokszor csak garnitúrában cserélhető ekevas, a kormánylemez-csere.

Csongrád megyében másutt is arról panaszkodnak, hogy legalább 200 milliméternyi csapadék hiányzik a földekből. Bár a forgatásmentes művelés elkerüli a talaj megforgatásával bekövetkező nedvességvesztést, most a lazítás és tárcsázás kombinációja is nehezebben megy.

Összeállította: Kohout Zoltán
(forrás: Agrárágazat, Délmagyar)