fbpx

Ismét nyertesnek gratulálhattunk

Írta: Szerkesztőség - 2017 május 22.

20 éves születésnapi nyereményjátékunk havi főnyereményét az Euralis Kft. ajánlotta fel, amit a Sárbogárdon élő Fischer István gazdálkodó vehetett át.

Fontos lépést tartani a mezőgazdaság fejlődésével

Fischer Istvánnak otthonában gratuláltunk a nyereményhez, aki elmondta, hogy 1996-ban kezdtek szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozni főállású munkájuk mellett, a szövetkezeti földterületi részarány-tulajdon kiadásából szerzett 13 hektár területen.

Habár Fischer István nem agrárterületen végzett, szüleinek köszönhetően nagyon megszerette a mezőgazdasági munkát: a kezdetekben agrármérnök ismerősei összefogásával rendszeresen szervezett szakmai előadásokon, termékbemutatókon szerzett számos hasznos információt a szántóföldi növénytermesztésről. Később különféle mezőgazdasági tanfolyamokat is elvégzett a ma már nyugdíjas gazdálkodó, s a mai napig fontosnak tartja a mezőgazdaság területén fellelhető új ismeretek megszerzését, többek között a szaksajtón keresztül.

Jelenleg 20 hektár területen gazdálkodnak, ahol a vetésforgóban a kukorica, napraforgó, búza és az árpa is megtalálható.

A terület nagyságához megfelelő erőgéppel és a hozzá kapcsolható munkagépekkel, valamint szállítóeszközzel is rendelkezik a gazdaság, a betakarítást és a kapás növények vetését azonban bérmunkában végeztetik, mivel egy kombájn fenntartása gazdaságtalan lenne számukra.

Fischer István nagyon örül, hogy megnyerte az EURALIS új, ES FARADAY kukorica vetőmagját, amit az idei évben összehasonlíthatnak a korábban termesztett kukoricával, azonos termesztési technológia mellett.

 

 

Termőképességével is kiemelkedik éréscsoportjából az új ES FARADAY

Farkas Ferenc, az Euralis Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az 1936-ban alapított EURALIS ma az egyik legnagyobb és legsikeresebb szereplője a francia mezőgazdaságnak.

Az EURALIS csoport egyik legrégebbi, dinamikusan növekvő és meghatározó része a vetőmag üzletág, amelyik több mint 60 éve állít elő vetőmagot a legmagasabb minőségben. A vállalatcsoport sikerének záloga a hosszú évek tapasztalata mellett a folyamatos megújulás és innováció, aminek eredményeképp Európában az elmúlt öt év során megduplázódott a forgalmuk.

2013-ban az EURALIS bemutatta az egyedülálló Tropical Dent® genetikáját Franciaországban: a meglévő, és köztermesztésben lévő kukoricák genetikájától alapjaiban eltérő új genetikai vonal felfedezését több mint 10 év kutatómunka előzte meg. Az új genetikai forrásból származó kukoricák közül kizárólag azok kapják meg a Tropical Dent® minősítést, amelyek a többéves vizsgálat alapján átlag feletti stabilitással, terméspotenciállal és vízleadó képességgel rendelkeznek.

A korábban bevezetett kukoricahibridek – az ES CUBUS (FAO310), ES MYLORD (FAO390), ES METHOD (FAO420), ES LAGOON (FAO460) – mellett az idei szezon újdonsága a Tropical Dent® csoportban az ES FARADAY (FAO340).

Az ES FARADAY-t 2017-ben regisztrálták hazánkban, azután, hogy a termése a NÉBIH kísérleteiben több év átlagában meghaladta a standard kukoricák átlagát.

A korai (FAO340) ES FARADAY szemes kukorica termőképességével kiemelkedik az éréscsoportjából: kezdeti fejlődése kiváló, alacsony, generatív növény. Az ES FARADAY szárszilárdsága átlag feletti, megdőlésre egyáltalán nem hajlamos, s nagyon jó a fuzárium toleranciája.

Az új Tropical Dent® csoportba tartozó kukoricahibrid zöld száron érik, miközben vízleadása a legjobbakéval megegyezik. Jól tolerálja a gyengébb termőhelyi viszonyokat, szárazságtűrése átlag feletti. Stabilitásának köszönhetően az ES FARADAY termesztése az ország egész területére ajánlott.