fbpx

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban

Írta: Szerkesztőség - 2015 január 29.

A kalászos gabonafélék növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

„Gazdaságunk 1.350 hektáros, ebből minden évben 500 hektár a kalászos terület. Növényvédelmi technológiánkban különösen nagy gondot fordítunk a gyomirtásra és az időjárás hajlamosító tényezőihez igazított védekezésre a gombák ellen. Zala megyében, így a mi területeinken is egyre nagyobb gondot jelent a széltippan. Emellett természetesen már ősszel megjelenik az árvácska, a veronika, a tyúkhúr, a pásztortáska és a pipacs. Mivel az elővetemény jobbára repce, ezért a repce árvakeléssel is évről-évre számolnunk kell. Az elmúlt két évben már arra törekedtünk, hogy ősszel végezzük el a gyomirtást, amennyiben az időjárás megengedi. Ehhez 150 hektáron a Nufarm Agility termékét használtuk, 1,25 l/ha dózissal, korai posztemergens kijuttatással. Azt láttam, hogy a gyomirtó szer a már kikelt gyomokat, beleértve a széltippant is, maradéktalanul elpusztította. Mivel ezek a gyomok enyhe és csapadékos téli időjárás esetén még a télen, illetve már kora tavasszal kikelnek, fontos a készítmény tartamhatása, hogy a gyomoktól mentesített területet később is tisztán tartsa. Az Agility ezen a területen nagyon jól vizsgázott. A kezelt terület kora tavasszal is gyommentes volt, így a kultúrnövény jó ütemben tudott fejlődni, bokrosodni. A gyommentes területnek köszönhetően a betakarítás is könnyedén lezajlott.

A gombafertőzések elkerülése érdekében kétszeri gombaölő szeres kezelést szoktunk végezni. Levélbetegségek ellen a teljes területen évek óta használjuk 1,25 l/ha-os dózisban a Mystic Pro készítményt. A kezelés elsődleges célja ilyenkor a megelőzés. Az idei év nagy próba elé állította a gombaölő szereket. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy a Mystic Pro kiválóan állta a sarat. Búzáink az erős fertőzési nyomás mellett is teljesen egészségesek maradtak, lisztharmat, sárgarozsda, vagy pirenofórás levélfoltosság még nyomokban sem jelentkezett. Az általunk használt készítményeket ezért jó szívvel ajánlom gazdatársaim figyelmébe is.”

„Az idén először a szomszédos búzatáblákon vettünk észre sárgarozsda fertőzést, majd a saját őszi búzáinkon is felfedeztük a betegség jeleit. Azonnal megrendeltük a két hatóanyagú Mystic Pro gombaölő szert és két nap alatt lekezeltük vele a teljes búzaterületünket. A kezdeti tünetek elmúltak, az állomány szépen fejlődött tovább. A búzánkon megmaradt minden levél és szép termést adott. Nem minden gazdatársunk vette komolyan a sárgarozsdát, így a betegség náluk komoly károkat okozott. Igyekszünk költségtakarékosan termelni, de a Mystic Pro használata idén sokszorosan megtérült. Nyugodtan mondhatom, a Mystic Pro a barátom lett.”

 

Ahogy 2014-ben, úgy idén is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező gabonatermesztéshez. Számoljon velünk!

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!