fbpx

DuPont Pioneer Portfolió Farm – Dombóváron

Írta: Szerkesztőség - 2015 január 05.

Színvonalas rendezvényen vehettek részt Dombóváron azok, akik a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft., a DuPont Magyarország Kft., a Genezis Partnerhálózat, valamint az Agrár-Béta Kft. meghívásának eleget téve a csapadékos időjárás ellenére is kilátogattak a 2014. szeptemberében megrendezett Portfolió Farm bemutatóra.

A mostani rendezvényen főként a kukorica, az őszi káposztarepce, valamint a napraforgó jelenleg piacon lévő, valamint bevezetés előtt álló hibridjeit mutatták be, illetve ezek gyomirtó szereiről hangzottak el előadások.

Elsőként Molnár István, az Agrár-Béta Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd beszámolt arról, hogy mintegy 2200 ha-on gazdálkodnak, 41,1 aranykoronás átlaggal. Magas színvonalú szakmai munkára törekednek, kukoricát, őszi búzát, hibrid kukoricát, valamint siló cirkot termesztenek. Nem folytatnak állattenyésztést, viszont létrehoztak egy energiafarm koncepciót, amelynek keretén belül egy biogázüzemet és egy etanolgyárat üzemeltetnek, siló cirok alapanyaggal.

Őszi búzából főként vetőmagot állítanak elő, azon belül is a piaci igényeknek megfelelve leginkább minőségi búzát. 1380 ha területen termesztenek kukoricát, de csak waxy típust, amelyből az egyre növekvő igény miatt a környékbeli gazdákkal is termeltetnek, mintegy 40 ezer tonnát.

Kukorica-, repce- és napraforgóhibridek

A Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. részéről Tímár Béla Kiemelt Ügyfélkapcsolati Menedzser köszöntötte a résztvevőket.

Bevezetőjében két szóval jellemezte a vállalati törekvéseket: az innovációval és a következetességgel. Innováció alatt értette a kutatást, a fejlesztést és azt, hogy ezek végterméke mennyire gyorsan kerül a gyakorlatba. A következetesség pedig azt jelenti a cég gyakorlatában, hogy egy elindított program mellett a kezdeti nehézségek ellenére is mindig kitartanak, hiszen meggyőződésük, hogy a folyamat végén létrejövő termékek hasznosak lesznek a magyar termelők számára. E két alapelv köré építette előadását a szántóföldi hibrid növényeik – kukorica, napraforgó és az őszi káposztarepce – bemutatása során.

Egy nemesítő cég életében az innováció eredményességének legnyilvánvalóbb mutatója, hogy évente hány új hibridet kínálnak a termelőknek.

A kukorica esetében elmondta, hogy az elmúlt évben hat új hibridet juttattak piacra, 2015-ben hetet szeretnének, amelyek között jelentős számban fordulnak majd elő Optimum® AQUAmax® hibridek.

Két évvel ezelőtt hirdették meg az Optimum® AQUAmax® projektet, amelynél elkötelezettek a tekintetben, miszerint olyan hibrideket tudjanak kínálni, amelyek a normál, a csapadékosabb, valamint a száraz körülmények között is terméselőnyt élveznek a piacon lévő legjobb vetélytárssal szemben is.

Tímár Béla előadásában arról is beszámolt, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a waxy típusú kukoricára. Feladatuknak érzik, hogy ezt az igényt is kielégítsék. Széles érésidő spektrumú portfolióval állnak a termesztők rendelkezésére, törekednek arra, hogy termékajánlatuk találkozzon az igényekkel.

Az innováció jó példája továbbá a napraforgó-portfolióban a DuPont™ ExpressSun® program 2006-os elkezdése, amely akkor nem problémáktól mentesen indult, napjainkra azonban rendkívül sikeressé vált. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy értékesített napraforgó hibridjeik 80%-a ebből a csoportból kerül ki.

Az innováció és következetesség talán legnyilvánvalóbb eredménye portfoliójukban az őszi káposztarepce, hiszen a programot 2006-ban már úgy indították el, hogy kizárólag hibrid repcét kínáltak a piac számára. A számok azt mutatják, hogy jó irányt választottak, hiszen addig, míg 2006-ban a repcetermesztésben a hibridek aránya alig érte el a 40%-ot, ez ma 88-90% körül van. A Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. munkája meghatározó szerepű volt ebben a változásban. Ma a repceértékesítésük – folytatta Tímár – közel 70%-a MAXIMUS® hibridekből áll, ami azt bizonyítja, hogy a piaccal is sikerült elfogadtatni ezeknek a hibrideknek az előnyeit.

Hiánypótló gyomirtó szer

Ezt követően a Portfolió Farm rendezvény növényvédelmi szakértője, Domokos Lajos – a DuPont Magyarország Kft. területi képviselője – tartott előadást.

Méltatta a rendezvény vendéglátója, az Agrár-Béta Kft. szakmai tudását, ami abból is kitűnik, hogy az idei csapadékos időjárás ellenére is szívesen követte náluk végig a növények fenológiáját. Előadásában két fő témáról beszélt: a kukorica gyomirtó szereiről, valamint a DuPont™ Salsa® gyomirtó szer bevezetéséről az őszi káposztarepce termesztésben.

A DuPont Magyarország Kft. a kukorica korai gyomirtására kínálja az Arigo™ Gold gyomirtó szert, ez az egy- és kétszikű gyomnövények elleni kombináció a kukorica korai gyomirtására hatékony és gazdaságos megoldás. Öt hatóanyagot tartalmaz: ezek: a nikoszulfuron, rimszulfuron, mezotrion, petoxamid és terbutilazin. Az öt hatóanyag közül négynek van talajon keresztüli nagyfokú tartamhatása.

A készítmény a magról kelő egyszikű, az évelő egyszikű, valamint a magról kelő kétszikű gyomnövények ellen is hatásos. Ezzel a DuPont a középhosszú tartamhatással rendelkező kombinációk közé egy minőségi megoldással lépett a kukorica gyomirtás területére. Említést tett az ezen a területen már bizonyított termékükről, a Principal® Plus Gold-ról is.

A képviselő beszámolt új termékükről, a DuPont™ Salsa® gyomirtóról, amely igen hatásos az őszi magról kelő kétszikű gyomnövények ellen az őszi káposztarepce termesztésben. A Salsa® egy hiánypótló termék a repce gyomirtásában. Az őszi káposztarepce gyomkonkurenciája ugyan jóval alacsonyabb, mint a kapás növényeké, gyomirtás nélkül mégis kockázatos lenne termeszteni.

A DuPont™ Salsa® levélen és gyökéren keresztül egyaránt felszívódó herbicid. Mindenképp úgy javasolják próbára a terméket, hogy a gyökéren keresztüli hatását is kihasználják, hiszen nagyfokú csírázást gátló hatással rendelkezik. A DuPont™ Salsa® négy órán belül leállítja a gyomnövény növekedését, és az első fagyok beálltával ezek a gyomok eltűnnek.

A Genezis műtrágyázási programja

A Genezis Partnerhálózatot Karika András és dr. Hoffmann Richárd képviselte az előadáson. A szakemberek beszámoltak arról, hogy cégük országos szaktanácsadási hálózatot épített ki, s ma már térségspecifikus ajánlásokat tudnak adni a gazdáknak az ország kilenc pontján, így eltérő ökológiai talajadottságú helyekre tudnak célzott műtrágyafajtákat ajánlani.

Eredmények a gyakorlatban

Az időjárásnak köszönhetően a szervezők az előadásokat követően a szabadföldi bemutatót is megtarthatták, így az érdeklődők a valóságban is láthatták a kísérleteket, s azt, hogy az előadásokon elhangzott termesztési javaslatok, technológiák milyen eredményt produkálnak a szántóföldön. A szakemberek külön kihangsúlyozták, hogy az idei csapadékos év miatt nagyon fontos a kukorica vonatkozásában a zöldszáron érés, nem csak a Premium ajánlatra vonatkozóan, de az Optimum® AQUAmax® esetében is. Ezenkívül a látogatók a 2015-ben piacra kerülő hibrideket is megtekinthették.

A DuPont Pioneer Portfolió Farm sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint az évről évre növekvő érdeklődés. Szükség van az ilyen és ehhez hasonló szakmai előadásokra, hiszen a termelők ezeken a rendezvényeken folyamatosan tájékozódhatnak az új lehetőségekről.

CsZs