fbpx

Őszi rozs: alternatíva a tömegtakarmányok között

Írta: Szerkesztőség - 2014 szeptember 06.

Az állattenyésztés költségeiben meghatározó szerepe van a takarmányozásnak, ezért a gazdálkodás jövedelmezősége szempontjából döntő jelentőségű a megfelelő takarmánybázis kialakítása. A tömegtakarmányt fogyasztó állatállományok esetében különösen nagy jelentősége van a termésbiztonságnak, ezért célszerűnek látszik több növényfajra alapozni a takarmányellátást.

Csökkenthetjük az időjárásból fakadó kockázatot, ha nem csak kukorica szilázsra alapozunk, hanem a vetésforgóba jól illeszthető kalászos gabonaféléket is termesztünk. Ezek közül kiemelt figyelem övezi az őszi rozs fajtákat és hibrideket, illetve azok szenázs célú hasznosítását.

 

 

 

Az őszi rozs szenázs célú termesztésének előnyei:

  • Az őszi rozs tömegtakarmány célú termesztése hozzájárul a kiszámíthatóbb, sokszínűbb takarmánybázis megalapozásához.
  • A rozs állományok betakarításának megfelelő időzítésével lehetőség nyílik a tömegtakarmány készletek tavaszi feltöltésére, amivel a nyári félév takarmányellátásának kockázata jelentősen csökkenthető.
  • A gyengébb adottságú termőhelyeken a rozs különösen jó alternatívája lehet a silókukoricának.
  • A rozs egy korán betakarítható szenázs alapanyag, aminek hasznosítását követően még biztonsággal vethető silókukorica. Így növelhető az egységnyi területről lehozható takarmány alapanyag mennyisége, ami a rozs technológiai értékét tovább emeli.
  • Az állattenyésztő gazdaságokra jellemző szűkített vetésforgóba jól beilleszthető az őszi rozs (silókukorica – rozs – silókukorica vetésforgó). A növénytermesztés munkaszervezési feladatait figyelembe véve is jól elhelyezhető kultúra.
  • A teljes növény szenázs célú betakarítás megfelelő időzítésével (amikor még hasban van a kalász) élettanilag rendkívül kedvező összetételű és jelentős zöldtömeg hozamú takarmány alapanyag érhető el. A rozs zöldhozama – hazai vizsgálatok szerint – átlagosan 38-42 t/ha, szárazanyag hozama: 5,1-6,2 t/ha, ami szilázsegyenértékben kifejezve: 17-21 t/ha (30% szárazanyag-tartalomra átszámolva).Tehát bízhatunk a rozs, mint tömegtakarmány alapanyag takarmányozási értékében.
  • A rozs a silókukorica betakarítását követően elvetve képes jelentősen mérsékelni a talajt érő eróziós és deflációs hatásokat.
  • Amennyiben a teljes növény szenázs betakarítására valamilyen okból mégsem kerül sor, a hibrid rozs esetében kimagasló szemterméssel számolhatunk.

 

SAATEN-UNION rozsfajta és hibridrozs teljes növény szenázs célra

A PROTECTOR a tejelő állományokkal rendelkező gazdaságok alternatív tömegtakarmányaként hasznosítható fajtarozsa. Erőteljes növekedési erélye nagy zöldtömeget biztosít már igen korai, április végi betakarítással is. Élettanilag kedvező összetétel, kiválóan emészthető, minőségi szenázs jellemzi. A kritikus, aszályos időszakok elkerülésével a takarmánybázis biztonságát növeli, betakarítása után – május eleji vetéssel – a terület ismét hasznosításba vonható. A hivatalos német fajtakísérletekben évek óta a legmagasabb szárazanyagtermést mutató zöldrozs. Az egyik leggyorsabb, legintenzívebb fejlődésű rozs, ezért kiválóan védi a talajt a szél- és vízeróziótól. A PROTECTOR még olyan alacsony hőmérsékleti tartományban is képes növekedni, ahol más rozsfajtáknál már leáll a fejlődés.

A SU PHÖNIX egy szemes és teljes növény szenázs hasznosításra egyaránt kiválóan használható rozshibrid. Szemesként alacsony gombaölő szer igény, szenázs hasznosítás esetén a többi rozsnál tágabb idejű betakarítási optimum jellemzi.

Varga Gábor

SAATEN-UNION Hungária Kft.

www.saaten-union.hu