fbpx

Adrenalin a gombaölő szereknek, avagy hogyan fokozzuk a fungicidek hatását

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 05.

A permetezés során számos olyan tényezővel kell számolnunk ami kedvezőtlenül befolyásolja az alkalmazott növényvédő szer hasznosulását. A finoman porlasztott cseppek elsodródnak, leperegnek a növény leveléről; a felületi feszültség miatt nem alakul ki a megfelelő borítás, vagy éppen a levél viaszos felülete csökkenti a hatóanyag bejutását a növény belsejébe.

Ez csak néhány kiragadott példa arra, hogy hogyan veszíthetjük el a permetezőszerünkben rejlő potenciális hatékonyságot.

A probléma orvoslására már régóta alkalmaznak segédanyagokat, ezek kiválasztása azonban nem egyszerű, mert nem létezik olyan univerzális adjuváns, amely az összes problémát egyszerre orvosolni tudná.

A legkézenfekvőbb megoldás, ha a gyártók beépítik a speciális adjuvánsukat a készítményükbe, ennek azonban sok esetben fizikai korlátai vannak, ugyanis egy összetett formulációba már ritkán fér be egy plusz segédanyag.

 

 

Felismerve ezt a helyzetet egyes cégek már gondosan összeválogatott adjuváns-portfoliót alakítanak ki, így egy adott kultúrában történő speciális kezelés összefüggéseit figyelembe véve olyan segédanyagot tudnak ajánlani, ami egyedi tulajdonságával (cseppnehezítés, felületi feszültség csökkentése, felülethez ragasztás, stb.) segíti a készítményt a megfelelő hatás kifejtésében.

Ezen az úton jár az angliai Agrovista cég is, amelynek munkatársai a növényvédőszer-disztribúció mellett sok energiát fordítanak a gazdálkodóknak nyújtott – saját kísérleti tapasztalatokra alapozott – gyakorlati tanácsadásra is. Közép-angliai telepükön évente több száz kisparcellás kísérlettel keresik a legoptimálisabb kijuttatástechnológia megoldásait, a kísérlet beállításnál külön tényezőként kezelve a kultúrnövény fajtáját, a készítményt, a választott kijuttatási sebességet, vagy az alkalmazott szórófej típusát. Több éves kísérleteik egyik megállapítása, hogy a megfelelő segédanyag szerves része az optimális kijuttatási technológiának!

Az Agrovista cég segédanyagaival a Kwizda Agro 2013-ban mutatkozik be Magyarországon. Terveink szerint 2013-ban három adjuváns kerül piaci bevezetésre: a talajherbicidekhez alkalmazható Grounded®, a glifozát hatóanyagú készítményekhez használható hatásfokozó és elsodródásgátló Companion Gold®, valamint a felszívódó fungicidekhez fejlesztett Velocity®.

Cikkünk további részében ez utóbbi készítményt mutatjuk be.

A Velocity® készítmény 80%-ban metilénezett növényi olajat és 12%-ban trixiloxánt tartalmaz. A két jól megválasztott komponens kombinációjával a készítményt kifejezetten a felszívódó gombaölő szerek hatásfokozására tervezték, amely egyszerre ad megoldást a megfelelő terülés és a növénybe való bejutás problémájára. A trixiloxán az újgenerációs hatásfokozók képviselője, amely speciális molekulaszerkezete eredményeként már kis koncentrációban is képes jelentős mértékben csökkenteni a permetlé felületi feszültségét, s így biztosítja a fungicidek hatáskifejtésénél elengedhetetlen borítást a levélen. A kombinációban nagyobb hangsúly került a metilénezett növényi olajra, hiszen e miatt az összetevő miatt válik a Velocity® szisztémikus fungicid-specialistává. Ennek az összetevőnek az a szerepe, hogy nagy százalékban juttassa be a felszívódó hatóanyagot a növény belsejébe, ami kulcsfontosságú az ilyen típusú szerek hatékony működésénél.

 

Velocity hatása a fuzárium elleni fungicidkezelésre, 2010, Agrofil-SZMI

 

A gyors bejutás kedvező mellékhatása, hogy nem csak a hatékonyság növekszik, de a készítmény felhasználása is biztonságosabb lesz, hiszen csökken a kezelés utáni lemosódás lehetősége.

A készítmény kalászos fungicidekkel együttes hatékonyságát Magyarországon is több kísérletben tesztelték a Velocity® ajánlott, 0,25 l/ha-os dózisával.

Őszi búza kísérletében tebukonazolos (250 g/ha) fungicidkezeléshez hasonlították az azonos dózisú tebukonazol+Velocity kombinációját. A zászlóslevélen kialakult szeptória-fertőzés gyakorisága a kezeletlen kontrollon 44% volt. A fungiciddel kezelt parcellákon a fertőzés gyakorisága 22%-ra csökkent. A 0,25 l/ha dózisú Velocity alkalmazása jelentősen javított a permetezés hatékonyságán: a fertőzés gyakoriságát 11,25%-ra csökkentve!

 

Velocity alkalmazásának hatása a Septoria elleni fungicid kezelésére, 2010 Syntech – Táplánszentkereszt

 

Kalászosok esetében a fuzárium elleni permetezéseknél talán a legfontosabb a megfelelő permetléborítás kialakítása a kalászon. 2010-ben szintén tebukonazolos (250 g/ha) standard mellett került beállításra a Velocity+ tebukonazol kombináció, ahol a készítmény alkalmazásának hatására további, körülbelül 8%-os hatásnövekedést lehetett elérni kalászfuzárium ellen!

A Velocity felhasználható szántóföldi kultúrákban engedélyezett felszívódó gombaölő szerek hatásfokozására; javasolt dózisa 0,25 l/ha.