MASCAR bálázót? – Akár harmadjára is!

Írta: Szerkesztőség - 2011 május 09.

Egy február végi havas délutánon kerestük fel Meggyes József családi gazdálkodót a Bács-Kiskun megyei Kecelen, hogy megismerjük gazdaságát, valamint megkérdezzük véleményét az általa használt MASCAR Corsa 150L bálázóról.

A családi vállalkozás 70 ha-on tevékenykedik, amelyből kb. 15 ha szántó, 3 ha szőlő és gyümölcsös, a fennmaradó terület legelő és kaszáló. A fő tevékenységük a juhtenyésztés, amelyet jelenleg 500-as állatlétszámmal folytatnak. A növénytermesztés elsődlegesen a takarmány előállítását szolgálja, a szőlő- és gyümölcsültetvény némi kiegészítő bevétel a gazdaság számára.

A szálastakarmány betakarítását szolgáló gépparkba egy MTZ 820-as traktor, RK-195 fűkasza, lengyel csillagkerekes rendkezelő és egy MASCAR CORSA 150L flx-kamrás bálázó tartozik. Természetesen emellett a szántóföldi növénytermesztéshez szükséges eszközök is rendelkezésre állnak.

Miért éppen a Mascar bálázóra esett a választásuk? — kérdeztük a gazdálkodótól.

— Korábban Hesston 5580 hevederes bálázót használtunk. Ezzel sokszor problémát jelentett, hogy az apró széna vagy szalma kihullott a hevederek között, ami természetesen veszteséget okozott. A hevederek jobban is törték a terményt. Egy alkalommal az ismerősömtől kértem kölcsön egy fixkamrás bálázót, amelynél ezek a gondok nem léptek fel, és a szárazabb anyagot is jól tudtam bálázni. A másik probléma a Hesston esetében, hogy széles bálát készít, ami hátrány a szállításnál.

Ezek után édesapámmal arra az elhatározásra jutottunk, hogy célszerű lenne lecserélni a hevederes bálázót egy fixkamrásra. Több helyről kértem ajánlatot és információt, majd végül 2005-ben egy MASCAR 2150-es bálázót vásároltunk. Azért ezt, mert az ára is kedvező volt, valamint a környékünkön már használtak ilyen bálázót, és kedvező tapasztalatokat szereztek vele, így szívesen ajánlották.

Itt a telephelyen nem ezt a bálázót, hanem egy újabb típust láttunk.

— Valóban. A régi bálázó is megvan, de 2009-ben vásároltunk egy MASCAR CORSA 150L típust is. Elsősorban azért, mert az első gép rendfelszedője csak 1,7 m, az újé pedig 2 m. Ez azért fontos, mert például szalma bálázásakor a korszerű kombájnok közel két méteres rendre rakják az anyagot, ami keskeny felszedővel nehezebbé és lassabbá teszi a munkát.

Milyen felszereltségű ez a bálázó?

— Ez a gép 150×120 cm-es bálát készít Ahogy azt már említettem, a felszedője 2 m, ezen kívül kettős zsineg- és hálókötési lehetőséggel is rendelkezik. A kötözés indítása elektromosan, a traktorból történik. Ha a bála megfelelő tömörségű, akkor hang- és fényjelzés figyelmeztet, hogy el lehet kezdeni a kötözést. Van még bálakidobója is, ami gyorsabbá teszi a munkát.

Milyen üzemeltetési tapasztalatokat szerzett eddig?

— Az eszközt egy MTZ-820 (80 LE) traktorral működtetem. Véleményem szerint ez a teljesítmény bőségesen elegendő. Úgy tudom, hogy a gyári adat szerinti 50 LE is teljesen megfelelő lenne.

Bálázást elsősorban saját részre végzek, de ha az idő engedi, vállalok bérmunkát is. Éves szinten 1400-1500 bálát készítek. Ebbe beletartozik a szalma, fűszéna, lucernaszéna, valamint a kukoricaszár bálázása is.

Napi szinten — körülményektől és terménytől függően — akár 280-300 bálát is tudok készíteni.

Összességében a tapasztalataim jók a bálázóval kapcsolatban. A gép maga egyszerű felépítésű, könnyen kezelhető és karbantartható.

A tavalyi év szélsőségesen csapadékos volt. Sokszor nedvesen kellett a terményeket betakarítani. Ezen körülmények miatt bálázásnál, a bála ürítésekor esetenként fellépett az a probléma, hogy a szokásosnál nedvesebb bála nehezen akart kicsúszni a kamrából. Mivel a bálának nem volt meg a megfelelő lendülete, a bálakidobó sem működött tökéletesen. Ezt a problémát azonban a gyártó és a forgalmazó szervizes szakembereinek gyorsan és minimális konstrukciós módosítással sikerült kiküszöbölniük.

Hogyan értékelné kapcsolatát a forgalmazóval?

— Amint az már kiderült, kapcsolatom a forgalmazó SZEGÁNA Kft.-vel nem új keletű; együttműködésünket egy szóval korrektnek mondanám. Bármilyen kérdésem vagy problémám volt, arra gyorsan és rugalmasan kaptam megoldást a forgalmazó szakembereitől.

Kiknek ajánlaná ezt a bálázót?

— Elsősorban a kis- és közepes gazdaságoknak, akik éves szinten kb. 2-3 ezer bálát kényelmesen szeretnének készíteni, valamint azoknak, akik egyszerű felépítésű, könnyű kezelhetősé-gű és megbízható gépet keresnek.

Vásárolna-e újra MASCAR bálázót?

— Igen, de az már egy szecskázós és rotoros változat lenne, amellyel szenázst is lehet bálázni. Ez a MASCAR Tuareg szériája, ami nagyobb teljesítményű és robosztusabb felépítésű is. De, lehetőség szerint, mellette a mostanit is megtartanám.

Sebesi István Szegána Kft.