fbpx

P9241 AQUAmax

Írta: Szerkesztőség - 2015 március 09.

KORAISÁG – REKORDTERMÉS – KIVÁLÓ CSŐEGÉSZSÉG

Az elmúlt néhány év során minden szezonra tudtunk új és jobb hibridet ajánlani a termelőinknek a FAO300 első felében. Így az elmúlt évben a P9241 Optimum® AQUAmax® volt az újdonság, amit már jelentős szá­mú gazdálkodó választott az idei kukorica területére. Meggyőző ered­ményeinek köszönhetően igen nagy volt rá a kereslet. Most pedig a visszajelzések szerint meghatványozódhat a rajongói tábora.

Egy korszakos hibrid születése -de miért is lesz az?

Elsősorban azért, mert Optimum® AQUAmax® megjelölést kapott. Az elmúlt években bizonyította a kutatóink szigorú szelekciós szűrőjén keresztül, hogy mind a száraz, mind a csapadékos viszonyok között kiemelkedik teljesítményével. A FAO300 első felében érik, alkalmas őszi kalászosok előveteményének még az ilyen csapadékos, hűvösebb években is, mint a jelenlegi. Gyors vízleadása és kiemelkedően magas termőképessége a gazdaságosság irányába igen fontos előrelépés. A szárítási költségeken sokat takaríthat meg az a termelő, aki ezt a hibridet választja és mindezt úgy, hogy nem kell a termésben kompromisszumot kötnie! Rendkívül jó csőegészsége na­gyon fontos szempont, elég csak az idei év tapasztalatait szem előtt tartani. A csapadékos időjárás bizony magával hozza, hogy az erre érzékeny hibrideknél csőpenész jeleit figyelhetjük meg.
A P9241 azonban a legegészségesebbek, legtoleránsabbak közé tartozik! Az idei évben összesen 94 termelőnek tudtunk adni kipróbálásra a P9241-ből l-l hektárnyi vetőmagot. A termelők a P9241-hez hasonló FAO számú más hibridet vetettek, a kiadott P9241-et pedig elvetették közvetlenül az általuk termelt hibrid mellé.

Miért hasznos a mellévetéses kísérlet? Mert ez a valódi plusz:

  • Nagyüzemi parcellaméreten tapasztalhatjuk meg a hibrid tulajdonságait
  • Azonos agrotechnológia mellett vethető össze a teljesítmény különbség a két hibrid között
  • Mivel azonos a műtrágya mennyiség is, a terméskülönbség nem a műtrágyahatásból adódik

Jelenleg a betakarítások előtt ál­lunk, de amint meglesznek a terméseredmények, azokkal is jelentkezni fogunk!

Fábián László
Termékmenedzser Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.