fbpx

Szálastakarmány-betakarítás Vicon változókamrás bálázókkal

Írta: Szerkesztőség - 2011 május 05.

A Kverneland Group a világ egyik vezető gépgyártója és szállítója. A Kverneland-csoport gépei egyediségükkel és kiemelkedő minőségükkel széles termékválasztékot kínálnak a gazdálkodók, bérvállalkozók és kereskedők számára a talajművelés, vetés, növényápolás és szálastakarmány-termesztés területén.

A világpiacon, ennél közelebb is az európai piacokon már korábban is érezhető volt a hangsúlyeltolódás a változókamrás bálázók irányába, és immáron Magyarországon is egyre jobban érezhető ez a folyamat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a 2008-as magyarországi körbálázó-értékesítési adatok, amelyekből kitűnik, hogy a fix és változókamrás bálázók megközelítőleg fele-fele arányban kerültek eladásra. E tendencia hátterében a változókamrás bálázók sokrétű felhasználhatósága, megbízhatósága, halk üzemeltetése, alacsony teljesítményigénye és — ezzel összefüggésben — alacsony üzemanyag-felhasználása áll. A 2007-es év végén bemutatott Vicon RV 2160/2190 bálázócsalád első “munkával töltött” éve a 2008-as volt. A gépek meggyőző teljesítményről adtak tanúbizonyságot, igen szélsőséges körülmények között is.

Az RV 2160/2190 modellek szerkezeti felépítése alig néhány dologban tér el a nagy előd RV 1601/1901 modellekétől. Hogyan lehetséges ez? A lényeg az egyszerűségben rejlik. A Vicon által gyártott változókamrás bálázók felépítésüket tekintve a piac legegyszerűbb, legáttekinthetőbb bálázóihoz tartoznak, amelyek nélkülözik a komplikált megoldásokat. A több mint két évtizedes múltra visszatekintő körbálázó-gyártási tapasztalat, a folyamatos kommunikáció a vevőkkel eredményezi ezt a páratlanul letisztult szerkezeti kialakítást. Ennek eredményeként minimálisra csökkent a technikai kialakítás módosításának szükségessége.

Az RV 2160 bálázóval 0,8 m-től 1,6 m-ig, míg az RV 2190 bálázóval 0,8 intői 1,85 m-ig lehetséges bálákat készíteni. A bálázók adagoló rotor nélkül is rendelhetők, ekkor a termény továbbítását a rendfelszedő után egy adagolófülekkel és terelőcsigákkal ellátott fekvő henger látja el. A rotor nélkül szerelt bálázók átömlési keresztmetszete a legnagyobb, hiszen a rendfelszedő és a fekvő henger felett áthaladó anyag útjába semmilyen limitáló tényező nem kerül, ezáltal biztosított a szabad terményáram. Ez a kialakítás verhetetlen teljesítményt tesz lehetővé száraz anyag bálázásában, miközben a teljesítményigényének egy 80 LE-s traktor is tökéletesen megfelel.

Az adagolórotoros kivitelnél a Vicon védjegyévé vált “Integral” rotortechnológia került alkalmazásra, amelynek lényege, hogy a rendfelszedő utáni térben elhelyezkedő nagyméretű terelőcsigák és bedobófülek egy tengelyre kerültek. Így nagymértékben leegyszerűsödik a hajtáslánc, lerövidül a termény útja a bálakamráig, valamint kevesebb lánc és lánckerék szükséges a rendszerhez. A rotorral szerelt bálázók a nehéz, összetapadt rendekkel is könnyedén megbirkóznak. A szenázsbálák készítéséhez nélkülözhetetlen aprítást a Vicon hevederes bálázói 14, illetve 23 késes szeletelőegységgel látják el, így igazodva a különböző igényekhez.

Az előző generációs hevederes bálázóhoz képest a legnagyobb fejlesztésen a hálókötöző egység esett át. Kötözéskor a hálóadagoló egység sebessége 90%-a a bála forgási sebességének, így a rendszer állandó feszességet biztosít a hálónak a kötözés teljes időtartama alatt. Az előfeszítési áttétel variálhatóság legrövidebb és legközvetlenebb hálóadagolási út, valamint a háló szétterülését elősegítő spirál alkalmazása együttesen eredményezi a tökéletes hálókötözést. A Vicon által alkalmazott hálókötöző rendszer lehetővé teszi, hogy a normál szélességű hálót a bála szélein túlra ráfeszítve még alakhelyesebb bálákat kapjunk. Az RV bálázók a 2008-s évben két kezelőegységgel, a monochrom kijelzős Focus és a színes kijelzős, ISO 11783 kompatibilis Tellus monitorokkal voltak rendelhetőek. Az RV bálázók ISO kompatibilitása révén lehetővé válik, hogy egy ISO kompatibilis traktor termináljáról legyen vezérelhető a bálázó. A Focus kezelőegység megegyezik a Kverneland csoport egyéb munkagépein alkalmazott Focus terminálokkal, ezért ezek a kezelőegységek kompatibilisek egymással. Tehát ha egy Kverneland műtrágyaszóróhoz már vásároltunk egy Focus kezelőegységet, akkor az a kezelőegység a bálázóhoz is alkalmazható. A 2009-s évtől az RV bálázókhoz rendelhető kezelőegységek köre tovább bővült az AutoPlus kezelőegységgel, ami formavilágban emlékeztet a Vicon fixkamrás bálázóin alkalmazott vezérlőpanelre, ám tudását tekintve messze túlmutat azon. A Focus és Tellus kezelőegységek tudásszintjével rendelkező AutoPlusszal az összes fontos beállítás, mint például a kívánt bálaméret és bálanyomás beállítása, a kötözés típusának és kötözési paramétereknek a megválasztása elvégezhető a traktorkabinból. A kezelő a bálázás minden folyamatáról tájékoztatást nyer a kezelőpultról; így a kamra töltöttségi állapotáról, a követendő haladási irányról, a kötözés kezdetéről, befejezéséről, a felhasznált és még felhasználható háló mennyiségéről és természetesen az elkészített bálák számáról területenkénti, illetve összesített leosztásban.

A Vicon gyár 2008 év végén elnyerte a Holland GIO díjat, amelyet újratervezett bálázói műszaki tartalmának és küllemük rangos elismeréseként kapott. A Holland Designlink által odaítélt Good Industrial Design Award (Kitűnő formatervezés díja) megszerzéséhez az alábbi kategóriákban kellett maximális pontszámot elérni: technikai funkcionalitás, ergonómia az ember és a környezet figyelembevételével, tervezés, eredetiség. Mindezen tényeket figyelembe véve elmondható, hogy aki a Vicon hevederes bálázóit választja, a magas minőségi színvonal és a megbízhatóság mellett teszi le a voksát.

Mészáros Rajmund