A Lajtamag Kft. igen korai szójafajta ajánlata: ES MENTOR

A Lajtamag Kft. és a Saatbau Linz kínálatában szereplő igen korai, korai, valamint középérésű szójafajták közül minden termelő a termőterületének és felhasználási igényeinek megfelelően választhat.

Az ES MENTOR jelenleg az igen korai éréscsoport kiemelkedő fajtája. Magyarországon az egyik legnagyobb területen termesztett fajta. Duplán jó, mert rendkívül magas a termőképessége, és jól kihasználhatók koraiságának előnyei (az északi megyéinkben is sikerrel termeszthető). Rendkívül stabil szárú, jó állóképességű. Kezdeti fejlődése gyors.

A fajta jellegzetes, kompakt megjelenését adja, hogy a felső nóduszokon a hüvelyek szinte csokorba rendeződnek. A termés jelentős része rendeződik ide, így jól betakarítható. Hektáronkénti fehérjehozama kiemelkedő. A kereskedők által igényelt profat (fehérje- és olajtartalma) kiemelkedő. Világos köldökű, humán felhasználásra is alkalmas fajta.

Betegségeknek igen jól ellenálló fajta.

  • tenyészideje: 130-135 nap,
  • szárszilárdsága kiváló,
  • ezermagtömege: 190-210 g,
  • javasolt sortávolság: 45 cm.

Szójavetőmagjaink rizóbium oltóanyaggal vannak kezelve, amely biztosítja a nitrogénkötő gümők kialakulását a növények gyökerein, és ezáltal a magas fehérjetartalom elérését. Ajánlott vetőmagnorma 450-500 ezer csíra/ha, 4 zsák/ha.

Ezeket olvasta már?

Kockázatok a kukorica-, napraforgó- és szójatermesztésben
A Debreceni Egyetem a kísérleti telephelyén több mint 3 évtizede végez tartamkísérleteket
Embargótörténelem Napóleontól Trumpon át a csabai kolbászig
A rosszul sikerült kereskedelmi zárlatok inkább a konkurenseket erősítik, nem a hazai gazdaságokat…
A Lajtamag példája bizonyíték a sors kihívásának kezelésére.
Gondolatok a szójáról
A szója, mint pillangós, kalciumigényes növény. Legtöbben tudjuk ezt, mégsem általános gyakorlat a szója vetését megelőző kalciumpótlás.