Új Fendt 500 Vario. Az ideális jövő.

A 125-165 LE közötti négyhengeres traktor nemcsak az ismert Fendt kezelhetőséggel és VisioPlus vezetőfülkével nyűgözi le a piacot, hanem számos újítással is. Eltekintve attól, hogy teljesíti a Tier 4 károsanyag-kibocsátásra vonatkozó törvényi előírásokat, az AGCO/Fendt az 500-as szériát még hatékonyabbá tette és további, a nagytraktoroknál már ismert opciókkal szerelte fel. Ilyen pl. a VarioGuide nyomvonalvezető rendszer, az okostelefon megjelenéshez hasonlító terminál, az 1000E TLT, a 300 fokban törölni képes ablaktörlő, a LED munkalámpák vagy az opcióként választható indításgátló, ill. a peremes, csonkos kialakítású TLT, csak hogy néhányat említsünk a változásokból.

Új károsanyag-kibocsátási kategória, még nagyobb hatékonyság – 50%-kal kevesebb AdBlue felhasználás!

Az új 500-as szériájú Fendt traktorral az AGCO/Fendt olyan traktort kínál a piacra, amely megfelel az európai Tier4 károsanyag-kibocsátásról szóló törvényi előírásoknak. A 700-900-as nagytraktoroknál ismert analóg technológiát a Fendt az 500-as szériánál is alkalmazza, az elektronikusan szabályozott külső kipufogógáz-visszavezetés technológiáját kombinálta a jelleggörbe szerinti AdBlue befecskendezéssel és egy további motorolaj-hőcserélővel. Tapasztalatok alapján ezzel a technológiával a korábbi modellhez képest az AdBlue fogyasztás 50%-kal csökkenthető. A négy hengeres Deutz motor 4,04 literes lökettérfogattal, CommonRail befecskendezéssel és az üzemanyag-takarékos SCR-technológiával valamint a passzív koromrészecske szűrővel (Coated Soot Filter (CSF) egy hatékony és üzemanyag-takarékos megoldást alkot, amelynél a részecskeszűrő regenerációjához nem szükséges külön üzemanyag-befecskendezés a kipufogórendszerbe.

Rugalmas választási lehetőség a VarioGuide nyomvonalvezető rendszernél

Az új 500-as Vario szériában a ProfiPlus felszereltségi szint mellett az AGCO/Fendt ugyanazt a VarioGuide nyomvonalvezető rendszert kínálja, mint ami egy ideje a nagytraktoroknál már elérhető volt. Az új VarioGuide rendszernél a vásárló az igényei és a területi adottságai szerint, választhat két, korrekciós jelvevő közül. A Fendt által alkalmazott egyik technológia segítségével a korrekciós jel kimaradása esetén további, legfeljebb 20 percig képes a traktor pontosan működni. A választott nyomvonalvezető-rendszertől és a korrekciós jeltől függően a VarioGuide 20 cm-től 2 cm pontosságig képes dolgozni.

Egyénre szabott kezelés az új Variotronic terminálgenerációval

Minden traktor és munkagépfunkció egy terminálban, ez jelenti a Varioterminált a Fendtnél. Az ismert 7-B és 10.4-B okostelefon megjelenésű terminálok immár az 500-as szériában is elérhetők. A terminálok egyik kiemelkedő jellemzője, hogy érintőképernyős, ill. nyomógombos kezelést is lehetővé tesznek. A gömbfejes rögzítés következtében a Varioterminál pozíciója tetszőlegesen beállítható. A terminál egy tiszta, éles képet nyújt LED háttérvilágítás mellett. A karcolásálló szélétől a széléig üvegfelület könnyen tisztántartható. A 7-B terminállal a traktorfunkciók mellett az ISOBUS kompatibilis munkagépek vezérlése is, illetve a táblavégi fordulóautomatika (Variotronic TI) programozása is megoldható. A 10.4-B Varioterminál további két kamerabemenettel rendelkezik, kezeli a VarioGuide nyomvonalvezető-, a VarioDoc Pro dokumentációs rendszert továbbá biztosítja az adatátvitelt Bluetooth-n keresztül egy eszközben. A 10.4-B Varioterminálban a képernyő felosztásának – igénytől függően – három módja elérhető. A teljes képernyős mód mellett lehetőség van a kétszer fél képernyős, ill. a négyszer negyed képernyős módok kiválasztására. Az éjszakai mód az alkalmazott nagy felbontással együtt szintén rendkívül éles képet nyújt. A ProfiPlus felszereltségi szint szériában a 10.4-B Varioterminállal kerül forgalomba.

A hátom TLT-fordulatszám mellé a negyedik: 1000E, akár 7% üzemanyag-megtakarítás

A Fendt 500 Vario a motortól közvetlenül meghajtott TLT-nek köszönhetően rendkívül jó hatásfokú teljesítmény-átvitelt garantál. A meglévő 540, 540E és 1000 névleges TLT fordulatszámok a jövőben az 1000E TLT- fordulatszámmal egészül ki. Az opciós 1000E hátsó TLT-vel kis teljesítményigényű, de nagy fordulatszám igényű munkagépek hajthatók meg, amelyek e meghajtás révén üzemanyag-takarékosabban üzemeltethetők. Ez mellett a traktor alkalmazhatósága tovább bővül. Saját gyári mérések alapján ezzel a változtatással a TLT-munkák esetében kb. 7% üzemanyag megtakarítás érhető el.

Univerzális traktor a sokrétű felhasználás számára

Kompakt felépítés, kitűnő fordulékonyság és bő választék a kiegészítő felszerelések terén, ez jellemzi a Fendt 500 Vario új szériáját. A kis (6,1 t) önsúlyának és nagy (4,4 t) terhelhetőségének valamint a hátsó tengelyterhelésének (8,5 t) további egy tonnával való növelése révén a traktor lehetőséget teremt még nehezebb, kombinált munkagépek használatára is. A megengedett össztömeg ezzel 10,5 tonnára növekedett. A világpiaci szerteágazó igényeknek kielégítése érdekében a Fendt 500 Vario peremes- és hosszú féltengellyel is rendelhető, így a nyomtávállítás tág határok között fokozatmentesen állítható. A Fendt által kifejlesztett és kínált homlokrakodó két változatban elérhető a traktorhoz: Fendt Cargo és Fendt CargoProfi. A CargoProfi olyan kiegészítő funkciókkal rendelkezik, mint a mérleg-, rázó-, ill. memóriafunkció. Ez utóbbinak köszönhetően pl. alacsony épületekben, ill. kapukon való áthaladás során a maximális kiemelési magasság korlátozható.

Kényelem és biztonság az optimális kilátásnak köszönhetően

Az ismert VisioPlus vezetőfülke a tetőbe ívelt szélvédővel néhány ponton továbbfejlesztésre került. Új a 300 fokban – nagyobb felületet törlő – ablaktörlő, amely rossz időjárási körülmények között is biztosítja a jó kilátást és a rálátást a kerekekre, ill. a homlokrakodóra. A Profi és ProfiPlus felszereltségi szintek alapfelszereltségként rendelkeznek a 300 fokban törlő ablaktörlővel.

A tökéletes kilátásról gondoskodik a traktor modern világítási rendszere is, amelyben a munkalámpák opcionálisan hatékony LED kivitelben is kérhetőek. Ennek és a keresztben világító munkalámpáknak köszönhetően mind a munkagépek, mind a kerekek nyomvonalai még sötétben is kitűnően meg-, ill. ki vannak világítva. A LED fényforrások összesen 37.000 Lumen fényáram mellett alacsony energiafelhasználással és hosszú élettartammal rendelkeznek.

Az „Evolution dynamic Dualmotion” szuper komfortülés és a kormánykerék most valódi bőr huzattal érhető el. A Dualmotion háttámla igazodik a gépkezelő hátához, amikor az elfordul így stabilizálja, ill. megtámasztja azt. Ezzel a hátsó munkagépekhez való hátrafordulás kényelme és ergonómiája tovább nőtt. A munkavégzés további kényelméért az ülés dinamikus csillapítással, ülésklímával és ülésfűtéssel szerelt.

További újítás, hogy a Fendt 500 Vario most elektronikus indításgátlóval is kérhető.

Piaci bevezetés Észak-Amerikában

A Fendt márka történelme során első ízben fordult elő, hogy egy új gép premierjét Észak-Amerikában rendezték meg. 2015. augusztus 25-én Pennsylvaniában az AG Progress Show keretében mutatták be a Fendt 500 Variot. 2016. február 10-én a National Farm Machinery Show-n, Louisville-ben (Kentucky) AE 50 Award kitüntetését kapott az Amerikai Mezőgazdasági és Biológiai Mérnökök Szövetségétől (American Society of Agricultural és Biological Engineers (ASABE)). A széria a díjat azokért az innovációkért kapta, amelyek korábban csak a nagytraktoroknál voltak elérhetők, mint pl. a Variotronic kezelés, a VarioGuide nyomvonalvezető rendszer és a VarioDoc dokumentációs rendszer.

Fordította: Kresz Gábor, Fendt referens, AXIÁL Kft.

Ezeket olvasta már?

Ha január, akkor AgrárgépShow és AXIÁL
2020. január 22. és 25. között az AgrárgépShow rendezvényen mindenkit szeretettel vár az AXIÁL Kft.
Az új Fendt 900 Vario – Ready for more
Az új 900 Vario nagytraktorszériával a Fendt egy teljesen új traktort hoz a piacra, amely újabb mérföldkövet jelent a felső teljesítménykategóriában.
Milyen irányban fejlődik a traktortechnika?
A Mezőgazdaság 4.0 során a traktortechnika is változni fog, a fejlődés irányát a jelen megvalósuló megoldásai is kijelölik.
Az AXIÁL Kft. nem hiányozhat az állattenyésztési napokról!
5 nap múlva nyílik a kiállítás!