RAPOOL: élen a Clearfield gyomirtási technológiában

A változó piaci és időjárási körülmények között döntő szempont a repcetermesztés során elérhető termésbiztonság, amit a körülményeinkhez leginkább illeszkedő hibridek kiválasztásával tudunk növelni. A Clearfield-hibridrepcék termesztésével lehetőség nyílik a sikeres és jövedelmező termesztésre problémás gyomviszonyú területeken is.

Az őszi gyomirtás a repce termesztéstechnológiájának kulcsfontosságú eleme. Egyre többen ismerik fel azt a tényt, hogy a repce termésmennyisége jelentős mértékben ősszel alapozható meg. Ha teret engedünk a gyomok fejlődésének, jelentősen csökkenthetjük nemcsak az állomány megfelelő fejlődését és télállóságát, de a termésbiztonságot és a termésmennyiséget is. A gyomos állomány ráadásul kedvez a kártevők és kórokozók felszaporodásának is.

A Clearfield gyomirtási technológiát a kedvezőtlen gyomviszonnyal jellemezhető, főleg a szárazságnak kitett területeken a legbiztosabb megoldásnak tartjuk. A technológia egyik nagy előnye, hogy a már kikelt repceállományunkat kezelhetjük. A gyomirtó szer hatékonyságát nem befolyásolják az időjárási tényezők. Száraz őszön, amikor a fiatal repceállomány a vízhiány miatt stresszes állapotban van, nem engedhetjük meg, hogy fejlődési erélyét még a gyomok jelenléte is gyengítse.

A RAPOOL Clearfield-hibridrepcéi: EDIMAX CL, VERITAS CL és az új PHOENIX CL

A RAPOOL nemesítői és fejlesztőmunkájának eredményeképpen a hazai körülményekhez leginkább igazodó, a helyi termesztési rendszerek elvárásainak megfelelő hibridekkel áll a repcetermesztők rendelkezésére. Az elmúlt években a NÉBIH fajta-összehasonlító vizsgálataiban a RAPOOL Clearfield-repcéi mindig kiemelt helyen végeztek (1. ábra és 2. ábra). Problémás gyomviszonyú területeken a termesztés sikerességének és jövedelmezőségének elengedhetetlen eleme a Clearfield gyomirtási technológia, amelyhez a RAPOOL 2016-tól három Clearfield-hibridrepcét is kínál.

2016-ban bővül eddigi Clearfield-kínálatunk: A PHOENIX CL repcehibriddel új dimenzió nyílik a herbicidtoleráns szegmensben, még tovább növelve a termésmennyiségeket. A NÉBIH fajta-összehasonlító vizsgálataiban dobogós helyen végzett az elmúlt két évben. A RAPOOL fejlesztői kísérleteiben is előkelő helyen szerepel, a hagyományos repcehibridek termésszintjét hozva.

A PHOENIX CL habitusban és fejlődési erélyben hasonló a VERITAS CL-hez, de érésideje korábbi (közép-érésidejű). Mindkét hibridet normál-késői vetésidőhöz ajánljuk. Termesztéstechnológiájuk elengedhetetlen eleme az őszi regulátoros kezelés.

A VERITAS CL RLM7 fómára rezisztens Clearfield-hibrid, amely kedvezőtlen talajadottságú területeken is eredményesen termeszthető. Robusztus és magas növésű, nagyon jók az élettani és kórtani jellemzői. A legagresszívebb fómatörzsekkel szemben is rendkívül jó védekezőképességgel felvértezett repce.

Akik korán vagy normál időben szeretnék elvetni Clearfield-repcéjüket, azoknak továbbra is az EDIMAX CL-t ajánljuk. Betakarítási ideje is korábbra ütemezhető, mint a VERITAS CL-é és a PHOENIX CL-é. Agronómiai tulajdonságai kiemelkedőek, a hazai klimatikus adottságokhoz kiválóan alkalmazkodó hibrid.

A RAPOOL Clearfield-repcéi a gyomirtási technológiával együtt alkalmazva egyaránt rugalmas és megbízható megoldást jelenthetnek a magas terméshozam elérésére és a klímaváltozás következtében fellépő gyomirtási nehézségekre is. Nem lehet többé kérdéses, hogy a legújabb Clearfield-repcehibridek felveszik a versenyt a nagy terméspotenciállal rendelkező hagyományos hibridekkel.

Gódor-Horváth Boglárka
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

Hirdetés

Ezeket olvasta már?

Csúcstermésre képes kukoricák új generációja
Biztosra megy, aki a SAATEN-UNION hibridportfóliójából választ, az alacsony toxinszintek pedig a minőség garanciái.
2019 és a közeljövő trendjei a repce szempontjából
Bízhatunk benne, hogy nem ért még véget a „virágkor”, hiszen a kereslet egyre bővül.
Szárítástechnika - Vetőmagtisztítás
Külön pavilont kaptak Hannoverben az Agritechnica kiállításon.
A szélsőséges időjárás sem jelentett legyőzhetetlen kihívást a SAATEN-UNION hibridjeinek.