MezőHír – 2016-02 – február

Az online is olvasható cikkek listáját itt megtalálja.

Kedves Olvasó!

Februári számunk zárásakor még javában tartott az AGROmashEXPO és az V. AgrárgépShow Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás, az egyik legfontosabb hazai seregszemle az év folyamán. A rendezvény a megszokott nagy látogatottság mellett újfent teltházasra sikerült – a kiállítókkal folytatott beszélgetések egyértelműen jelezték, hogy akár további területbővítés-re is lenne még igény.

A szakkiállítás sok értékes és izgalmas előadásnak is helyet adott. Az elhangzottakból érdekességként megemlítjük, hogy tavaly például a hazai gazdálkodók a januártól szeptemberig terjedő időszakban összesen 2 900 darab traktort vásároltak, 1 641-zal többet, mint egy évvel korábban. A legkelendőbbek a 200 lóerő alatti típusok voltak, azok, amelyekre pályázni lehetett, valamint a 100 lóerő körüli, keskeny nyomtávú gyümölcsös, szőlészeti traktorok. A 91-140 lóerő teljesítménytartományban beszerzett típusok száma mindeközben háromszo-rosára nőtt.

Emelkedett a szálastakarmány-betakarítók, a bálázók és az ültetvénypermetezők iránti kereslet is – ez utóbbiból például több mint 500 darabot adtak el, az egy évvel korábbi alig több mint 90-nel szemben. A megnyitón Fazekas Sándor miniszter kiemelte, hogy a gépbeszerzéseket; a kedvező, legfeljebb 2,5 százalékos kamatú növekedési hitelprogram, valamint az állattenyésztési telepek korszerűsítésére és a kertészeti technológiai fejlesztésekre irányuló támogatások is jelentősen segítették.

Ha már az adatoknál tartunk; egy előadáson Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidék-fejlesztési Hivatal (MVH) elnöke, egyetemi tanár emlékeztette hallgatóit: jelentős, mintegy 12 ezer milliárd forint forrás áramlik Magyarországra 2014-2020 között az unióból. Ebből mintegy 5 700 milliárd forint, ami célzottan a mezőgazdaságot és a vidékfejlesztést szolgálja majd. Így a Magyarország számára 2020-ig rendelkezésre álló uniós forrásnak több mint 30 százalékát a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztés területén lehet elkölteni. Összehasonlításként említette, hogy a magyar mezőgazdaság éves kibocsátása jelenleg 2 600 milliárd forint körüli.

Az AGROmashEXPO és az AgrárgépShow szakkiállításon bemutatott gépújdonságokkal következő újságunkban, illetve társlapunk, a GÉPmax februári és márciusi számában részletesebben is foglalkozunk majd.

Addig is a mostani, februári MezőHír – és a benne lévő 48 oldalas speciális Növényvédelmi Melléklet – elolvasásához hasznos időtöltést kívánunk!

Üdvözlettel:Fodor Mihály főszerkesztő

Az online is olvasható cikkek listáját itt megtalálja.


Ezeket olvasta már?

Kakasdra került a minőségi rendképző-rendterítő
Lapcsaládunk nyereményjátéka révén lett gazdagabb a Mátyás család állattartó gazdasága.
Átadtuk az előfizetői nyereményt!
Kakasdi családi gazdaságba került az előfizetői nyeremény
Szántóföldi kultúrák hozzáadott értékkel
A nagy szántóföldi kultúrák árnyékában húzódnak meg szerényebb adottságok esetén is a sikeresen termeszthető haszonnövényeink.
Növénykórtani kockázat csökkentése, megoldások napraforgóban -  Miért a PROPULSE?
A modern élelmiszer-gazdaság, benne a növénytermesztés, az emberi lét fenntartásának alapjait megteremtő nemzetgazdasági ágazat, amely az ember által kevésbé vagy nem befolyásolható környezeti tényezők által jelentősen befolyásolt.