Cuproxat FW – esőálló baktérium- és gombaölő szer

A Cuproxat FW hazai bevezetése 1993-ban új kategóriát teremtett a rézkészítmények piacán. A hárombázisú réz-szulfát hatóanyag már önmagában egyedivé tette a terméket, az újdonság erejét pedig tovább fokozta a rendkívül kis szemcseméret és a folyékony szerforma együttese.

A növényvédelmi gyakorlat számára hamar kiderült, hogy a Cuproxat FW kezelése, adagolása és elkeverése nem csak egyszerű és biztonságos, de a belőle készített permetlé rendkívül stabil. Ennek oka a készítmény különleges gyártási technológiájában keresendő, aminek köszönhetően a szemcsék mérete 1 mikron alatti tartományba esik (>90%). Az apró részecskék lebegőképességét az adalékanyagok tovább növelik.

Tény, hogy szoros az összefüggés a kontakt hatásmódú rézkészítmények szemcsemérete és a kipermetezett hatóanyag által védendő felület fedettsége között. Minél apróbbak a hatóanyag részecskéi, annál egyenletesebben borítják a kultúrnövény felületét. A fedettség növekedése pedig arányosan növeli a károsító elleni védelem hatékonyságát, mivel növekszik a kórokozó és a hatóanyag találkozásának gyakorisága. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ugyanolyan mennyiségű Cuproxat FW nagyobb felületet képes befedni, mint a lényegesen nagyobb szemcseméretű, hagyományos rézkészítmények. Ennek köszönhetően baktérium- és gombaölő hatása kiemelkedő.

Mindez önmagában elegendő lett volna ahhoz, hogy a Cuproxat FW sikeres termékké váljon, legendássá mégis a kíméletessége tette. A készítmény a rezet ugyanis teljes egészében közömbösített formában tartalmazza, a kémhatása is semleges (pH 7,1). Olyannyira kíméli a kultúrnövényeket, hogy hazai engedélyét 12329/2002. FVM számon kiterjesztették a rézre érzékeny növekedési fázisokra, így őszibarackban sziromhullás után is használható a levélfodrosodás elleni védelemben.

A Cuproxat FW esőállóságával is kiemelkedik a rézkészítmények közül. A németországi Fresenius Intézetben végzett vizsgálat tanúsága szerint az összehasonlításban szereplő tíz termék közül – ebből a szempontból – a Cuproxat FW a legjobb.

A Cuproxat FW tehát esőálló baktérium- és gombaölő szer a gyümölcsösök, a szőlő, a zöldségfélék, a burgonya és a cukorrépa védelmére.

Termelők mondták…

„A Móra-Input Kft. 2010 óta működik önálló cégként. Vevőköre a Mórahalom környéki homokhátság területén 1600, főleg szabadföldi zöldségtermelést folytató termelő. Legfőbb termékük a burgonya többféle termesztési móddal és a sárgarépa. A burgonyát fóliasátras, fátyolfóliás, szabadföldi korai, nyári betakarítású, őszi betakarítású és téli tárolási burgonyaként termelik. Évi körülbelül 17–18 ezer tonna a termés mennyisége. A zöldségnél kisebb területen folytatnak még szőlő-, gyümölcs– és dísznövénytermesztést is. Én magam 25 éve foglalkozom növényvédelmi szaktanácsadással, a Móra-Input Kft.-n belül tíz éve. Fontos tapasztalatom, hogy az ökológiai változások következtében az élettani betegségek jelentősége megnőtt, az egyre változatosabb kórtani problémák mellett. A termelőknek már 1994 óta intenzíven javaslom a Cuproxat FW használatát. Látható, hogy a homokhátsági termelők olyan növényeket termelnek, amelyeknél a réz okozta perzselés, illetve elszíneződés komoly gondot okoz. Az eltelt években a termelők megismerték és megszerették a Cuproxat FW-t, tudják, hogy nem tartalmaz szabad réziont, ezért nem perzsel és a növény felületét nem színezi. A Cuproxat FW előnyös tulajdonságai közül fontos például a paprikatermesztőknek, hogy hatásos a xanthomonasos levélfoltosság ellen. A paprika rézérzékeny növény, a túl magas fémréztartalom felborítja a tápionok egyensúlyát, így a növény tápanyagfelvétele és fejlődése gátlódik. A Cuproxat FW a legkisebb fémrézegyenértékkel rendelkezik, mégis a leghatékonyabb rézkészítmény. A hosszú tapasztalat azt mutatja, hogy a homokhátság termelőinek minden rézzel kapcsolatos igényét egyedül a Cuproxat FW elégíti ki: kíméletes a kultúrnövénnyel szemben, kíméletlen a kórokozókkal szemben, alacsony a fémrézegyenértéke és biztonságos a felhasználóra. Továbbra is eredményesen használjuk.”
Görög Zoltán növényvédelmi szaktanácsadó, 2014-ben a „Kiváló növényvédős” aranygyűrű kitüntetettje, Móra-Input Kft., Mórahalom

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
NUFARM Hungária Kft.

www.nufarm.com/hu/kezdolap

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

Ezeket olvasta már?

Termelnek valamit vaktában, nem nézve előre, milyen típusú piacra szánják, milyen termőhelyi adottságokra, technológiára alapozva.
Bayer: fenntarthatóbb élelmiszer-termelést!
A Bayer a fenntarthatóságra és az éghajlatváltozásra tekintettel három fontos kötelezettségvállalást tesz 2030-ig.
A precíziós gazdálkodásé a jövő
Digitális technológiákat tesztel az ÖMKi az agrárium zöldítése érdekében.
Összefogással megszületett a zárt áttöltőrendszer
A mezőgazdasági iparág vezetői összefognak, hogy bevezessék a zárt áttöltőrendszert az európai gazdálkodók számára.