Új biológiai készítmény a Nufarm kínálatában – Bactospeine WG

A Nufarm idén debütáló új termékei között található egy biológiai készítmény is, a Bactospeine WG. A rovarölő szer piaci bevezetésének kapcsán beszélgettünk Farkas Ádám fejlesztőmérnökkel.

Miért tartja fontosnak a Nufarm, hogy egy biológiai készítmény is szerepeljen a kínálatban?

Kísérletek bizonyítják, hogy a biológiai készítmények váltott alkalmazása (rotációja) a szintetikus rovarölő szerekkel hasonló vagy jobb hatékonyságú, mint a csak szintetikus rovarölő szerekkel végzett védekezés hatékonysága. Tekintve, hogy a Nufarm a fejlesztések során eddig és a jövőben is olyan új hatóanyag- és termékkombinációk, a korábbiaknál környezetkímélőbb formulációk, továbbá felhasználóbarát csomagolások megvalósítására koncentrál, melyek a gyakorló szakemberek számára is értéket képviselnek, kézenfekvő volt, hogy a Bactospeine WG által jelzett irányba is lépnünk szükséges. A rovarölő szereink között egyébként már korábban is megtalálható volt egy olyan készítmény, ami a maga nemében innovatív technológiának tekinthető. A Kaiso EG-re gondolok, melyben az ún. Sorbie granulátumok nemcsak hatóanyagot és vivőanyagot tartalmaznak, hanem a permetlékészítést és a hatást segítő segédanyagokat is. Ennek köszönhetően a Kaiso EG úgy viselkedik a csomagolás, szállítás és felhasználás során, mint egy vízben diszpergálható/oldható granulátum (WG). Vízben elkeverve azonban emulzióképző, folyékony permetezőszerként (EC) működik. Ilyen egyedi formulációval kizárólag a Nufarm rendelkezik a világon.

Hogyan működik a Bactospeine WG és milyen kultúrákban használható fel?

A Bactospeine WG egy olyan új rovarölő permetezőszer, amely a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki ABTS-351 baktériumtörzs toxinkristályait és spóráit tartalmazza. A biogazdálkodásban is használható készítmény a rovarok emésztőrendszerére hat.

A hernyók táplálkozásuk közben elfogyasztják a kultúrnövény felületére permetezett toxinkristályokat és spórákat, majd röviddel ezután (1-2 órán belül) leáll a táplálkozásuk. A kultúrnövény tehát védetté válik a károsítással szemben. A hernyók ugyan 2-5 nap múlva pusztulnak el, de eközben már nem károsítanak.

A Bactospeine WG nem csupán egy, hanem három különféle toxint tartalmaz, ami egyrészt az érzékeny rovarkárosítók körét szélesíti, másrészt a rezisztencia kialakulásának kockázatát is csökkenti. A különféle toxinok különböző helyen hatnak, ezért a hatás biztos, a rovarok ellenállóvá válásának esélye csekély. A szer a kukorica, a szőlő és gyümölcs kultúrák, a káposztafélék és a paprika, továbbá a hajtatott zöldségfélék és dísznövények rovarkártevői ellen használható. Beilleszthető az integrált védekezési programokba, munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap, élelmezés-egészségügyi várakozási ideje (kivéve hajtatott dísznövények) pedig mindössze 2 nap. Váltott alkalmazása a szintetikus rovarölő szerekkel nemcsak a biológiai hatékonyságot növeli, hanem a rezisztencia kialakulásának kockázatát és a környezetterhelést is csökkenti.

Köszönjük a beszélgetést.

Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

Ezeket olvasta már?

Így támad és így védhető ki a fuzárium
A tápanyaghiányos, sérült vagy abiotikus stressztől szenvedő növények a leginkább veszélyeztetettek
Őszi kalászosok őszi gyomirtása: biztos sikerre számíthat (+videó)
Az Agility+Alliance csomag rugalmasan kijuttatható, és három hatóanyaga kiválóan kiegészíti egymást. Nézze meg ön is, mit mondanak róla a növényvédős szakemberek és a termelők!
Biztos indítás Agroblennel!
Az Agroblen termékcsalád tagjai különleges feltáródási technológiával rendelkező alapműtrágyák.
A Nufarmer Magazin 27. számának fő témája az őszi kalászosok és a repce (pdf)
Ingyenesen letölthető kiadványunk cikkeiből ötleteket meríthet az őszi munkálatok hatékony elvégzéséhez.