Tarlóhántás és alapművelés = Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátor és SuperMaxx univerzális kultivátor

A következőkben a tarlóhántásra és alapművelésre is alkalmas eszközökről, a Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátorról és a SuperMaxx univerzális kultivátorról lesz szó.

Elterjedt technológia a Güttler-eszközökkel kapcsolatban, hogy tarlóhántás után a talajt Güttler-hengerrel zárják le, a nedvesség megőrzése érdekében. A Güttler most ezekkel a kultivátorokkal nyújtja azt, amit eddig két gép összekapcsolásával, vagy külön menetben lehetett elvégezni.

Ejtsünk néhány szót először a PrimusPlus szántóföldi kultivátorról! A Güttler PrimusPlus egy berendezésben ötvözi a tarlóhántó szántóföldi kultivátort és a lezáró hengert. Ezzel a nehéz kultivátorral 15 cm-től 33 cm mélységig dolgozhatunk, attól függően, hogy épp tarlóhántást vagy alapművelést végzünk. A kultivátor széles kapákkal rendelkezik, így a talajt teljes munkaszélességben átvágja, míg a kapák szögállása akkora, hogy éppen megfelelő mértékben emeli a talajszelvényt, az optimális átlazítás érdekében. Ennek megfelelően a kapák nem mozgatnak feleslegesen földet, így energetikai szempontból előnyös a gép vontatása. A kultivátorkapák mögött takarótárcsák gondoskodnak a tarlómaradvány bekeveréséről, illetve az egyenletes talajfelszínről.

A gép legutolsó művelőeleme természetesen egy Güttler Simplex hengersor, ami felel az egyenletes, nagyobb rögöktől mentes, megfelelően tömör, zárt talajfelszínért. Ezzel a technológiával egy vékony rétegű, de a felszínen található talaj-szármaradvány keveréket kapunk. Ez az ún. mulcsréteg felel a talajnedvesség megőrzéséért, segít a gyomosodás megelőzésében, és visszajuttatja a szerves anyagot a talajba, így növeli a talaj humusztartalmát is.

A másik Güttler-kultivátor a SuperMaxx. Mint azt bemutatóinkon már láthatták, ez a hagyományos kombinátorokhoz hasonló gép nemcsak magágykészítésre, hanem könnyebb művelésű talajokon tarlóhántásra is alkalmas. Megerősített, lándzsás kapáinak köszönhetően az olyan kemény, durva szántásokon is képes szántáselmunkálásra, ahol a hagyományos, könnyű kultivátorok már nem tudnak megfelelő munkát végezni. Ez a kultivátor már 12 méteres munkaszélességben is a gazdálkodók rendelkezésére áll, a még hatékonyabb talajmunka érdekében.

Ha Ön is szeretné kipróbálni a Güttler-technológiát, vagy csak többet szeretne megtudni aktuális akcióinkról, akkor hívja kollégánkat, vagy látogasson el honlapunkra! www.guttler.hu

Ezeket olvasta már?

Lemken Karat 12
Karat 12: ez a modell különösen a nehéz talajviszonyokhoz, sík és mélyebb forgatásnélküli talajmunkákra ajánlott.
Alapműtrágyázás Horsch szántóföldi kultivátorral
Egy kivonulással akár napi több száz hektárt is le lehet szórni.
Horsch Terrano GX univerzális szántóföldi kultivátor
Egy jó szántóföldi kultivátort nem sok mindennel lehet helyettesíteni!
Mérföldkő a talajművelésben
Horsch Terrano FX