Talajművelés precízen, gyorsan – azaz DAL-BO-módra

A DAL-BO dán mezőgazdasági gépgyár a jól ismert hengerei mellett talajművelő gépeket is készít.

A jellemzően közepes és nagyméretű gépek erős, robusztus felépítésűek, átgondolt, letisztult kialakításúak. A tipikus őszi talajművelő gépek szintjén két csoportot lehet elkülöníteni a DAL-BO gyár kínálatában: a tárcsás boronát és a szántóföldi kultivátort. Ebben az ismertetőben a szántóföldi kultivátorokkal foglalkozunk.

A gépek tervezésekor és gyártásakor az elsődleges szempont a tartósság, az alacsony üzemeltetési költség, a könnyű használat és a kiváló munkaminőség, ennek megfelelően történik a beépítésre kerülő anyagok kiválasztása és azok beépítése.

A DAL-BO kínálatában háromféle szántóföldikultivátor-sorozat készül. A Dinco, a Tri-Max és a SuperMax különböző művelési mélységekben használható, utóbbi kettővel a szántást is ki lehet váltani.

Dinco

A Dinco 2 kapasorral, egy talajszintező tárcsasorral és hátul egy tömörítőhengerrel rendelkezik. A 480 mm széles lúdtalp kapák teljes szélességében átvágják a talajt, jól leforgatják a szármaradványokat. A késhegyek megfordíthatóak, alacsonyak az üzemeltetési költségek. A kapák kő elleni védelme lehet nyírócsapos vagy hidraulikus. A hidraulikus kapabiztosítás nyomása a traktorból a kapahegyen mérve akár 600 kg-ig emelhető. Ez minimalizálja a kopást a mozgó csatlakozási helyeken, így biztosítva a rendszer tartósságát, ráadásul a kapák mozgása, rezgése a vonóerőigényt is csökkenti.

A gép váza erős, 100×100×6 mm-es acél zártszelvényekből épül fel, a szabad magasság 80 cm, amely nagy anyagáramot is átenged, így őszi tarlóban, elővetemény esetén is lehetővé teszi a munkát.

A kapasorokat követő felszínegyengető tárcsasor Ø460 mm-es tárcsái csavarorsóval fokozatmentesen állíthatóak. Az elmunkáló henger lehet Ø400 mm-es pálcás vagy Ø600 mm-es „T”-gyűrűs profilú. A még jobb szármaradvány-bedolgozáshoz, a talaj porhanyósításához a „T”-gyűrűs henger mögé Ø400 mm-es pálcás henger, vagy a 3 m-es Dinco-hoz iker „T”-gyűrűs henger is választható. A Dinco 3,0-5,6 m munkaszélességgel, fix vagy hidraulikusan felcsukható változatban készül.

Tri-Max

A Tri-Max egy nehéz szántóföldi kultivátor 3 kapasorral, egyengető tárcsával és „T”-gyűrűs hengerrel. A Dinco-hoz hasonló jellemzőkkel rendelkezik, de a 3 kapasorra lándzsaszerű kapák kerültek, amelyek a keskenyebb kések ellenére a sűrűbb elrendezésnek köszönhetően teljes szélességben átdolgozzák a talajt, így akár 30 cm lehet a munkamélység.

A nagyobb munkamélységhez 85 cm lett a vázmagasság. A kapabiztosítás nyírócsapos vagy hidraulikus lehet, utóbbi vízszintesen 20 cm, függőlegesen 30 cm elmozdulást biztosít a kapáknak. A Tri-Max 3,0-5,8 m munkaszélességben készül, fix vázas és hidraulikusan felcsukható kivitelben.

SuperMax

A SuperMax 3 az 1-ben szántóföldi kultivátor a gyár legújabb gépkombinációja. A gép kifejezetten a minimális munkaművelet végző gazdálkodási módszer alapgépe, így energiatakarékosan, gazdaságosan lehet vele a talajművelést végezni.

A kombináció 2 sor erős lazítóból, 2 sor 520 mm-es tárcsasorból, valamint egy iker „T”-gyűrűs hengerből áll. A lazító munkamélysége csapokkal alakítható 70-400 mm között, a kések pedig nyírócsapos biztosítással rendelkeznek. A szögbe állított, 520 mm-es csipkés tárcsák még nehezebb körülmények közt is kiválóan keverik a talajt. Mindegyik tárcsalap egyenként 4 gumitönkön keresztül csatlakozik a vázhoz, így a kő elleni védelem is megoldott. Az iker „T”-gyűrűs henger Ø600 vagy Ø800 mm lehet. A henger hidraulikusan a traktorból állítható, a munkaszélesség 2,5 vagy 3,0 m.

A DAL-BO jelmondata „Robusztus és megbízható” minden gépükre jellemző – ezt számos hazai gazda is megerősítheti. A gépek munkájáról videókat a www.szegana.hu honlapon találhat.

Ezeket olvasta már?

Hazai pályán mutatta be innovációit a Horsch
A termelők munkáját a piaci verseny, a munkaerőhiány nehezíti.
Lemken Karat 12
Karat 12: ez a modell különösen a nehéz talajviszonyokhoz, sík és mélyebb forgatásnélküli talajmunkákra ajánlott.
Alapműtrágyázás Horsch szántóföldi kultivátorral
Egy kivonulással akár napi több száz hektárt is le lehet szórni.
Horsch Terrano GX univerzális szántóföldi kultivátor
Egy jó szántóföldi kultivátort nem sok mindennel lehet helyettesíteni!