Kipróbált megoldások a napraforgó gyomirtására

Borítókép

A napraforgó gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

A Társaság 1.980 hektáron gazdálkodik, amiből 400 hektáron vetünk napraforgót. Területeinken a legsúlyosabb egyszikű gyomkonkurencia a rizómás fenyércirok. Évek óta azt tapasztalom, hogy a rizómás fenyércirok megjelenése időben elhúzódik, ezért az ellene való védekezés optimális időpontját folyamatos megfigyelés mellett is nagyon nehéz meghatározni. Így a területen a 20-25 centiméteres egyedek mellett nagy számban találkozhatunk már méretesebb, 40-50 centiméteres növényekkel is. A Gramin 1,25 l/ha dózisával, precíz kijuttatástechnikával még a túlfejlett fenyércirkot is sikerült elpusztítani. Az állomány még betakarításkor is szép, gyommentes.”

Ózdi Lajos növényvédelmi szaktanácsadó, Pécsi Mezőgazdasági Zrt., Pécs

A Nufarm területi képviselőjétől kaptam kipróbálásra Gramin nevű szuperszelektív egyszikűirtó készítményt. Napraforgóban és len kultúrákban használtam fel kísérleti jelleggel, a magról kelő egyszikű gyomnövények (muharfélék, kakaslábfű, zab árvakelés) ellen. Azt tapasztaltam, hogy a gyomirtó szer az egynyári egyszikű gyomnövények növekedését megállította és azok kb. 3 hét múlva teljesen elszáradtak. Fitotoxicitást a készítménnyel kapcsolatban nem tapasztaltam. A jövőben is használni fogom a kétszikű kultúrákban az egynyári és évelő egyszikű gyomnövények irtására.”

Károly Péter családi gazdálkodó, Nagycsécs

Ahogyan tavaly, úgy 2015-ben is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező napraforgó-termesztéshez. Számoljon velünk!

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

no