A KWS őszi káposztarepce hibridjei kiérdemelték a termelők elismerését

Az őszi káposztarepce termesztése az egyik legnagyobb technológiai kihívás a növénytermesztők számára, a növénnyel kapcsolatos munkák összetettsége ugyanis a kertészeti kultúrákéhoz hasonlít.

A termesztésére alkalmas régiókban a termelés színvonala presztízskérdéssé vált a gazdatársadalomban. A termelési célkitűzésnek megfelelő hibrid kiválasztása az eredményesség egyik legfontosabb alapfeltétele, éppen ezért a hazai őszi káposztarepce vetőmagpiacon egy hibrid értékéről kialakult termelői véleményt kiválóan tükrözi a fajta piacrésze, illetve piacrész-változásának iránya.

A KWS hibridjeire az elmúlt években folyamatosan növekedett a kereslet, ami egyértelműen a termelők elégedettségét jelenti, ennek köszönhetően 2014 őszén a magyar repce-vetésterület 18 százalékán KWS repcét termeltek a gazdák, a KWS a nemesítők közötti sorrendben a harmadik – dobogós – helyre került (Kleffmann, 2015). A KWS repcehibridek közül különösen a HYBRIROCK nevű hibridre alakult ki nagy érdeklődés; vetőmagja iránt 2012-től évről évre fokozódott az igény, és 2013-ban a HYBRIROCK vetőmagjából került elvetésre a legtöbb (Kleffmann, 2014), majd a kiváló termelési tapasztalatoknak köszönhetően 2014-ben öt százalékkal nagyobb területen került felhasználásra, megőrizve piacvezető pozícióját (Kleffmann, 2015). Jelenleg a magyar őszi káposztarepce vetésterület minden hetedik hektárján, azaz a teljes repceterület 14 százalékán HYBRIROCK-ot termesztenek a magyar gazdák.

A HYBRIROCK azért lett piacvezető, mert mindent tud, amit egy piacvezetőnek tudnia kell. A termesztésével kapcsolatos tanácsokat pedig a KWS értékesítési és marketingcsapata hangzatos ígéretek nélkül, hitelesen és őszintén kommunikálta. A HYBRIROCK népszerűségének további oka, hogy a piaci bevezetése előtt más KWS hibridek kiváló és megbízható teljesítményükkel már megalapozták a termelők bizalmát a KWS hibridekkel kapcsolatban. A HYBRIROCK sikerének háttere a termelők hosszú évek alatt kialakult kedvező tapasztalata és bizalma a KWS őszi káposztarepcékről.

Ezeket olvasta már?

A Nufarmer Magazin 27. számának fő témája az őszi kalászosok és a repce (pdf)
Ingyenesen letölthető kiadványunk cikkeiből ötleteket meríthet az őszi munkálatok hatékony elvégzéséhez.
A repce fehérpenészes rothadása és fómás betegsége
Az őszi káposztarepce egyik legjelentősebb betegségeként a fehérpenészes rothadást tartjuk számon.
2019-ben is remek RAPOOL-terméseredmények
2016-2019 között a RAPOOL Hungária Kft. felkérésére a Magyar Kukorica Klub minden évben terméstanúsítást végzett.
Új vetőmag-csávázási termékek az erősebb növényállományért
A Corteva Agriscience™ LumiGEN™ márkájú technológiája segít a termesztőknek a jövedelmezőség növelésében.