Takarmánykészítés „McHale”-módra

A tavalyi aszályos időjárás felértékelte a jó minőségű szálastakarmány betakarításának szerepét, ezért egyre hatványozottabb jelentőségű az a kérdés, hogy mikor, milyen minőségben és mennyiségben sikerül az idén előállítani az állatok számára pótolhatatlan takarmányt.

A minőségi szálastakarmány betakarításához szükséges bálázó és bálacsomagoló gépek gyártására specializálódott McHale fontos szerepet tölt be ezen a területen. Az Írországban tervezett, Magyarországon gyártott bálázógépek számos országban bizonyították már a robusztus kialakításukból fakadó előnyeiket. A nagy teljesítmény, minimális karbantartásigény és hosszú élettartam egyöntetűen a McHale gépek jellemzője.

Jávorka Géza (Ágasegyháza) McHale V660-as bálázója előtt

Az eleinte csak az exportpiacokra értékesített gépek immáron három éve a magyar gazdálkodók számára is elérhetőek, így egyre több hazai felhasználó élvezi a McHale gépek által nyújtott előnyöket. Az alábbiakban Ágasegyházáról Jávorka Géza tapasztalatait osztjuk meg az olvasókkal, aki egy McHale V660 bálázót és McHale 991 LBER csomagolót használ szálastakarmány-szükségletének előállításához.

„– Tejtermelő tehenészetem számára fontos a jó minőségű szálastakarmány biztosítása. Az egyre szeszélyesebb időjárási körülmények egyre rövidebb ideig teszik lehetővé, hogy a megtermett takarmányt minden esetben jó minőségben be tudjuk takarítani. Tapasztalataim azt mutatták, hogy a jó minőségű csomagolt zöldtakarmánnyal való etetés nagyon jó termelési eredményeket hozott, ezért úgy döntöttem, hogy a teljes silótakarmány-szükségletemet csomagolt bálákkal fogom kielégíteni. Profi, nagyteljesítményű, megbízható bálacsomagolóra volt szükségem, amit a McHale 991 LBER típusú függesztett körbála-csomagolóban meg is találtam.

A gép kezelése egyszerű; ugyanaz a személy végzi a rakodást és a csomagolást is. A géppel eddig három szezonban meghibásodás nélkül mintegy 2 500 db bálát csomagoltunk be.

A legjobb minőségű csomagoltbála-készítés feltételeinek azonban a meglévő bálázóm nem felelt meg, ezért időközben valóban alkalmas új bálázóra is szükségem lett. A választás a McHale akkor újonnan kifejlesztett V660 típusú változókamrás bálázójára esett. A döntést segítette, hogy a Szolnokon készülő gépet gyártás közben, a gyártósoron látva tapasztalhattam, hogy amit az ismertetők írnak, az valóság, és nem marketingfogás.

Meggyőzött a korszerű gyártósor látványa, az alapos, körültekintő tervezés, a valóban nagy erőátvitelekre és hosszú élettartamra alkalmas műszaki megoldások, ezért az elsők között rendeltem meg a gépet.

Két szezon alatt kb. 12 000 db bálát készítettem, zöld és száraz anyagokból vegyesen. A gép hibamentesen működött, a bálázásnak az anyag nedvessége vagy szárazsága semmilyen akadályt nem okozott.

McHale V660 bálázó szenázsbála készítése közben

Szerintem, aki McHale gépet választ, az jó helyre teszi a pénzét: hazai gyártásból származó, masszív szerkezetű, egyszerű felépítésű, sokoldalúan használható gépet kap, és mindezek mellett megnyugtató érzés, hogy igény esetén a szükséges alkatrészek a gyárból bármikor, azonnal rendelkezésre állnak.”

A gépeinkkel kapcsolatos további részletekért, videókért látogassa meg honlapunkat, illetve keressen bennünket valamelyik elérhetőségünk egyikén!

Ezeket olvasta már?

Bálázzon McHale bálázókkal!
Az optimális betakarítási időszak viszonylag rövid tartományra szűkül, ezért az idő kiemelten fontos tényező.
25 éves sikertörténet - BigPack
A KRONE 1993 novemberében mutatta be a BigPack nagybálázót – jelenleg 16 különböző modell szerepel a gyártó kínálatában.
Bálabontó-kiosztó gépek használatának előnyei
Egyre több hazai állattartó használ bálabontó-kiosztó gépet az istállók almozásához, a szálastakarmány-bálák jászolba történő kiosztásához vagy takarmánykeverő-kiosztók töltéséhez.
Bálázó, ami mindenre jó
A szolnoki McHale gyárban készülnek az F5000-es fixkamrás bálázók, a V6 sorozatú változókamrás bálázók és az R5-ös bálamegfogó adapterek.