Világszínvonalú tartam- és szántóföldi kísérletek

Elengedhetetlenül fontos a hazai növénytermesztés agronómiai és ökonómiai hatékonyságának javítása, amihez nagymértékben hozzájárul a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumának Növénytudományi Intézete. A centrumban évtizedek óta végeznek – eltérő ökológiai feltételek mellett – olyan kutatásokat, amelyek a legfontosabb hazai növényfajok agrotechnikai elemeinek komplex fejlesztését célozzák meg. Ennek kapcsán világszínvonalú tartamkísérleteket és szántóföldi kísérleteket folytat az intézmény – derült ki az AGTC 17. alkalommal megrendezett búza- és repcetanácskozásán, május 27-én.

Az idei fórum fő témája a búza- és a repcetermesztés technológiájának fejlesztése, a precíziós növénytermesztési eljárások gyakorlati megvalósíthatósága, valamint a növények piaci helyzetének áttekintése és értékesítési lehetőségeinek bemutatása volt. Az előadók megállapították, hogy rövid távon a búza értékesítési, piaci lehetőségei korlátozottak, ára mérsékelt, a repce esetében azonban sokkal kedvezőbb értékesítési feltételekkel lehet számolni.

A szakmai eseményen a Növénytudományi Intézet tudományos eredményeit is bemutatták. „Az őszi búza és a repce esetében azokat a genotípusokat vizsgáljuk, amelyek a mi régiónkban a legeredményesebben termeszthetők. Kutatásaink tárgyát olyan növénytermesztési modellek kidolgozása képezi, amelyekben az egyes agrotechnikai elemek (tápanyagellátás, talajművelés, vetésváltás, növényvédelem, stb.) szintézise megvalósul, így szolgálva a termesztés agronómiai és ökonómiai hatékonyságának javítását” – hangsúlyozta Prof. Dr. Pepó Péter, az AGTC MÉK Növénytudományi Intézet igazgatója.

Az előadásokat követően az AGTC szakemberei a Látóképi Kísérleti Telepen „élőben” is bemutatták a gazdálkodóknak a különböző őszibúza- és repcefajtákat, -hibrideket, valamint azokat a kísérleteket, amelyek a termesztés növényvédelmi, tápanyag-gazdálkodási, vízellátási, vetésváltási, talajművelési és egyéb agrotechnikai elemeinek vizsgálatát célozzák meg.

A szakmai fórum – amely immár a 17. volt a Növénytudományi Intézet szervezésében – jelentős mértékben hozzájárult a térségben gazdálkodók szakmai ismereteinek bővítéséhez. A több mint 200 fős szakembergárdának személyes tapasztalatcserére is lehetősége nyílt, így a búza- és repcetermesztés kapcsán szakmai párbeszéd indulhatott.

A búza- és repcetanácskozás megszervezését, lebonyolítását a Hajdú Gabona Zrt. támogatta.

 

Dr. Fürjné Rádi Katalin, DE AGTC, Külső Kapcsolatok Központ vezetője

Máró Julianna, Privy Council Communications

Ezeket olvasta már?

Nagymúltú, legendás Pioneer hibridek „járták be” az elmúlt évtizedekben a FAO 300-as és a FAO 400-as éréscsoportok végét.
Precíziós termesztés napraforgó- és kukoricakultúrákban
Hibridekre szabott vetési és műtrágyázási kísérletsorozatokkal segíti cégünk az intenzív technológiát alkalmazó gazdákat.
Nézze meg a SAATEN-UNION tavaszi termékpalettáját!
Megjelent 2020. tavaszi katalógusunk, amelyből megismerheti jól bevált és új, ígéretes fajtáinkat.
Még többféle napraforgóval adunk választ a változásokra
Nemcsak az időjárási feltételek szélsőségesebbé válására, hanem a dikvát hatóanyag kivonására is kibővült hibridpalettával készül 2020-ban a SAATEN-UNION.