Máris módosult az új kistermelői rendelet

A MezőHír júliusi számában adtunk hírt a 2010. május 15-étől életbe lépett új kistermelői rendelet legfontosabb részleteiről. Most újra visszatérünk a témára, mert 2010. július 5-én lépett hatályba a 4/2010. (VII. 5.) VM jelű rendelet, amely módosította a kistermelői élelmiszer-előállításra és -kereskedelemre vonatkozó korábbi előírásokat. A jogszabály olyan civil javaslatokat is tartalmaz, amelyek a korábbi rendeletmódosításba nem kerülhettek bele.

A kistermelők érdekeiért fellépő 53 civil szervezet 2009 májusában javaslatcsomagot nyújtott be a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak (FVM) a kistermelői élelmiszer-előállítás és -kereskedelem szabályainak módosításáért. A javaslatok közül számos bekerült a nagy jelentőségű 52/2010. (IV 30.) FVM-rendeletbe, amely a kistermelők számára kedvező változásokat hozott. Az új kormány vidékfejlesztési minisztere által jegyzett és már hatályos 4/2010. (VII. 5.) VM-rendelet a civil javaslatok közül továbbiakat emelt be a szabályozásba, ami javíthatja a kistermelők helyzetét.

Szabadkai Andrea, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnökségi tagja, a kistermelők érdekeiért fellépő 53 civil szervezet munkájának koordinátora az új kistermelői rendelet legfontosabb módosításait a következőképp összegezte:

– Az állati alaptermékek (pl. tej, tojás, nyers hús) és a feldolgozott kistermelői termékek (pl. sajt, lekvár, kolbász) értékesíthetőek az előállítás szerinti megyében és Budapesten (régióban) vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 km távolságon belül a végső fogyasztó részére, valamint boltokban és vendéglátóegységekben, így a közétkeztetésbe is.

– A kistermelő is végezhet szolgáltatásokat más magánszemély, kistermelő részére élelmiszerének előállítása során (pl. húsfüstölés, terménytisztítás, zöldség-, gyümölcs-, olajosmag-szárítás, -őrlés, -préselés, pasztörizálás). Az állat vágása, húsának feldolgozása és ételkészítés szolgáltatási tevékenység más kistermelővel nem végeztethető.

– Ellenőrzött állományból származó baromfi és nyúlféle házi vágása esetében a településen, a végső fogyasztó számára történő értékesítésnél nem kell a vágásnál a hatósági húsvizsgálatot elvégeztetni legfeljebb heti 50 db házi tyúkféle, 25 db víziszárnyas vagy pulyka, 13 db nyúlféle vágása esetén.

– A falusi vendégasztal szolgáltatás és a rendezvények keretében lehetőség nyílik az ellenőrzött állományokból, helyi/házi vágás elvégzésére (bejelentve a hatóságnak), a hús helyben való elkészítésére, értékesítésére helyben fogyasztás céljára.

– Az ökörsütés, birkapörkölt, házi disznótor a falusi vendéglátónál és a rendezvényeken is engedélyezett.

– Kistermelő is végezhet falusi vendégasztal szolgáltatói tevékenységet az általa megtermelt vagy előállított és kiegészítő alapanyagként vásárolt élelmiszer felhasználásával.

A fentieken túl néhány további lényeges észrevétel:

– A régiós értékesítés lehetősége szűkült, hiszen régió alatt korábban a megyét, a szomszédos megyéket és Budapestet érthettük. A civil szervezetek által véleményezett tervezetben még 200 km távolságot írtak le a jogalkotók.

– A májusban hatályba lépett 52/2010. (IV 30.) FVM-rendelet bevezette a „kistermelői vendégasztal” fogalmát, amely számos tekintetben jogértelmezési zavart eredményezett. A most hatályba lépett rendeletmódosítás a „falusi vendégasztal” fogalom pontos körülhatárolásával rendezi ezt a helyzetet.

– A sertés húsa csak alapos sütés-főzés után fogyasztható a résztvevők számára. A trichinellavizsgálatot is elvégzik a szakemberek; kedvező eredmény esetén az állat húsa a falusi vendégasztalt szolgáltató által lefagyasztható a vendégek számára más alkalommal készítendő ételekhez.

– A kistermelő évente legfeljebb 12 saját sertést, 24 juhot, 24 (18 hónaposnál fiatalabb) kecskét és 2 (30 hónaposnál fiatalabb) szarvasmarhát vághat le, készíthet el a fogyasztók részére falusi vendégasztal szolgáltatás, rendezvény keretében.

– Kiskereskedelmi és vendéglátó egységek részére csak hatósági igazolással értékesíthető a szárnyasok és nyúlfélék húsa is.

– A kistermelő felelős az általa forgalomba hozott élelmiszer biztonságáért, minőségéért. A hatóság – ha rendellenességet tapasztal az ellenőrzés során – jogosult írásbeli felszólítással kötelezni a hiányosság kijavítására vagy a mulasztás pótlására. A hiányosság vagy mulasztás további fennállása és nagy veszélyokozás esetén a hatóság további lépéseket tehet.

A 2010. július 5-én hatályba lépett rendelet pontos címe: A vidékfejlesztési miniszter 4/2010. (VII- 5.) VM rendelete a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV 30.) FVM-rendelet és az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet módosításáról.

Források: www.fvm.hu, www.elotisza.hu

Varanka Mariann

Hirdetés

Ezeket olvasta már?

A videós tartalmaké a jövő
Az emberi agy képekben gondolkodik, nem meglepő hát, hogy sok esetben könnyebben befogadhatónak találjuk a videókban közzétett szakmai információkat.
Augusztus első hétvégéjén tartották a Szentlőrinci Gazdanapokat
Minden eddiginél több, 450 kiállító mutatta be szolgáltatásait, termékeit.
Információszerzés és döntéstámogatás az agráriumban
Meghívó országos felmérésre értékes ajándékokkal és érdekes információkkal.
Még mindig szeretjük az olvasnivalót kézbe fogni
Gutenberg megnyugodhat: túlélnek a nyomtatott lapok.