Dacolók és intenzívek – Gazdag kukoricakínálat a Gabonakutatótól

A Gabonakutató Nonprofit Kft. immár 85 éve foglalkozik növénynemesítéssel; munkánk eredményeképp közel 20 növényfaj fajtáit és hibridjeit kínáljuk a termelőknek.

Az épphogy elmúlt 2009-es évet elemezve ismét új tapasztalatokkal gazdagodtunk. Ezek egyike, hogy az aszály más időpontban és módon jelentkezett, mint 2007-ben. Ezért az ország egyes részeit eltérő módon sújtotta, és az egyes növényfajok is jelentős különbséget mutattak.

A kukorica az a kultúra, amelyik talán a legérzékenyebb a vízhiányra, ezért biztató, hogy tavaly is kiemelkedő eredményt nyújtottak hibridjeink. Kukoricáink az azt megelőző intenzív évben és a 2007-es aszályban is jól vizsgáztak, s most sem vallottak szégyent.

A Kenéz már több éve a figyelem középpontjában van; termőképessége kiváló, és jól alkalmazkodik az eltérő termesztési feltételekhez. A FAO 400-as csoport elején érik, erényei aszályos körülmények között még szembetűnőbbek.


A GK Boglár 2009-ben vizsgázott először nagyüzemi körülmények között. A megmérettetés jól sikerült, hiszen intenzív területeken is a legjobbak között szerepelt. Az állománya tetszetős, termése és szárszilárdsága miatt a termelők gyorsan megkedvelték.

A Szegedi 349 sok hibriddel ellentétben kiválóan dacolt az elemekkel. A jelentős aszály és az őszi viharos szelek sem tépázták meg; szárszilárdságával és stabil hozamával méltán megbecsült kukoricánk.

A legújabb, 2009-ben elismert, zöldszáron érő típusú Szegedi 386 a korai vetésre törekvők jó választása. Kettős hasznosítású, így bátran ajánljuk a korai silóhibridet termelők számára.

Virágné Pintér Gabriella

Ezeket olvasta már?

Így támad és így védhető ki a fuzárium
A tápanyaghiányos, sérült vagy abiotikus stressztől szenvedő növények a leginkább veszélyeztetettek
Középpontban a kukorica - és napraforgó
Nádudvaron tartott fajtabemutatót a Kite Zrt.
Új vetőmag-csávázási termékek az erősebb növényállományért
A Corteva Agriscience™ LumiGEN™ márkájú technológiája segít a termesztőknek a jövedelmezőség növelésében.
Él-e még Kukorica Jancsi?
Egy letűntnek látszó világ mégsem eltüntetendő gazdasági növényének hagyományos művelését és felhasználását idézzük fel.