fbpx

XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok – Hódmezővásárhely, 2018. május 10-12.

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 05.

2018. évi Állattenyésztési Termékdíjas pályázatok

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok 25 éves története alatt a kiállítás szervezői 2001 óta eddig 18-szor hirdették meg az Állattenyésztési Termékdíj pályázatokat. A zsűri összetétele a tavalyihoz képest nem változott. Elnök Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója, aki 2006 óta, három évet leszámítva, vesz részt zsűrielnökként a termékdíj pályázatok értékelésében. A zsűriben munkáját két kiváló kolléga segítette. Dr. Sallai Lászlónak, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara adjunktusának az ideivel együtt ez már az ötödik zsűrizése. Dr. Annaházi László, az Anipharma Kft. ügyvezető igazgatója másodszor vett részt zsűritagként a pályázatok bírálatában. Összesen 31 pályázat érkezett be határidőre. A kiállításszervező kérésének megfelelően a zsűri 3 kategóriát alakított ki: ‑Állategészségügy, szaporodásbiológia és élelmiszer-előállítás (6 pályázat) ‑Termelésirányítás, informatika, tartástechnológia, integráció (11 pályázat) ‑Takarmányozás (14 pályázat)


A 25 éves kiállítás díjazott pályázói és a szakmai zsűri tagjai

Nagydíjas

Adexgo Kft.–Vitafort Zrt.–Jefo Europe SA – Egyedi összetételű védett vitamin termékcsalád

Két magyar és egy kanadai cég együttműködésének eredménye az a termékcsalád, amely a 2018-as Állattenyésztési Termékdíj pályázat nagydíját érdemelte ki. Olyan premixekről és keveréktakarmányokról van szó, amelyek mikrokapszulázott bendővédett A-, D- és E-vitamint tartalmaznak. A Vitafort Zrt. által gyártott előkeverékek ezen mikrokapszulázott vitaminokkal, valamint az Adexgo bendőstabil, ill. retardizált fehérje és energia kiegészítőivel együtt a nagy tejtermelésre képest tehenek hatékonyabb és olcsóbb takarmányozását teszik lehetővé. A védett vitaminok nem bomlanak le a bendőben, zsírburkolatuknak köszönhetően javul a felszívódásuk. A védett A-vitaminból fele annyi mennyiség kell, mint a natúr formából, míg D-vitamin esetén 13 százalékkal javul a hasznosulás. A natúr E-vitamin bendőstabil, védetté tétele inkább a könnyebb tárolhatóságát segíti elő (a natúr változatnak havonta 6%-a bomlik le a tárolás során). A termék újdonsága abban rejlik, hogy eddig a vitaminok jórészt natúr formában voltak jelen a takarmányokban, a hazai takarmánygyártók és forgalmazók a vitaminok védetté alakításával nem foglalkoztak. Mivel hazánkban sem natúr-, sem védett vitamingyártás nincs, ezért vonta be a két hazai cég a kanadai Jefo Europe-ot az együttműködésbe. Az így előállított előkeverékek egyrészt a vitamin árrobbanás hatását jelentősen tompítani tudják, másrészt a korábbi takarmányoknál is jobban alkalmazkodnak a tejelőmarhák igényeihez.

I. díjasok Takarmányozás kategória

‑Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. – PigCare malacmentő program Malacpanír, Platinum Milk+, Baby, Prestarter és Crémolit A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. a Bonafarm Mezőgazdaság tagvállalataként hazánk egyik legjelentősebb premix- és takarmánygyártója, több évtizedes kiemelkedő teljesítménnyel. A cég fő tevékenysége a premixek és késztakarmányok gyártása és forgalmazása valamennyi gazdasági haszonállatfaj és hobbiállat részére, bel- és külföldön egyaránt. Éves kibocsátása meghaladja a 400000 tonnát, amely az ország takarmány-előállításának 13 százalékát jelenti. A Bonafarm Csoport a K+F munka keretében saját telepein (6 telephelyen 10 üzemben) tudja a takarmányokat élesben és jól ellenőrizhető módon kipróbálni, ami előnyt jelent a versenytársaihoz képest.

Az 1. helyezett pályázat a Pig Care malacmentő program, amely több saját fejlesztésű terméket magában foglaló csomag azzal a céllal, hogy a nagy alomszámot produkáló szapora fajták, illetve hibridek malacai közül a lehető legtöbbet fel is tudják nevelni. A Pig Care program az alábbi termékek alkalmazását foglalja magában:

  1.  Malacpanír: illóolaj- és ásványianyag-tartalmú, antibakteriális, kiváló szárítóhatású keverék, amivel a malacokat születésük után kezelik
  2. Platinum Milk+: saját fejlesztésű, immunoglobulinokkal kiegészített tejpótló tápszer malacoknak. Probiotikum-tartalma segíti a bélflóra stabilizálását E. Coli, Salmonella és Clostridium ellen. 4-16. napos kor között, vízben jól oldódó, automata tejitató rendszerekkel adagolható. A malacelhullás 16-ról 11 százalékra csökkent saját telepi vizsgálatokban. Ez egy 1000 kocás telepen akár 1600 malaccal több kibocsátást eredményezhet éves szinten.
  3. Platinum malactarkarmányok: Platinum baby (tejpótló mellett 4-5 napos kortól etethető malactáp), Paltinum PF (plazmahatást kiváltó vérplazmamentes malactáp) és PC prestarterek (12,5%-os starter koncentrátum).
  4. Crémolit elektrolitpótló, amely energiaforrást, probiotikumokat, vitaminokat és szerves mikroelemeket is tartalmaz a hasmenés okozta folyadékveszteségre.
  • Agrifirm Zrt. – Biztonságos megoldás a ZnO- és kolisztinmentes takarmányozásra Az Agrifirm Magyarország Zrt. a hollandiai székhelyű Royal Agrifirm Group leányvállalata. Az anyacég a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari és takarmánygyártó vállalata. A magyar cég 3 gyártóüzemmel (Kaba, Győr és Környe) rendelkezik. A pályázatra nevezett termék a Babistar Safe prestarter malactáp – védőpajzs a malacok bélrendszerének egészsége érdekében. A ZnO állatorvosi célú használatát az EU tavaly elfogadott rendeletével 2022-től megtiltja. A malackori hasmenés megállítására szolgáló ZnO alkalmazásával sok antibiotikumos kezelést lehetett elkerülni. A cél egyrészt a ZnO, másrészt az antibiotikumos kezelések kiváltása. A Babistar Safe perstarter táp mindezt tudja, etetésével még kevéssel jobb hatás is elérhető, mint a ZnO alkalmazásával. A táp speciális összetevői rövid szénláncú zsírsavak (amelyek a patogén kórokozók sejtmembránjának szétesését eredményezik), szintetikusan előállított funkcionális rost (ami a baktériumok megtapadását akadályozza a bélfalon, és a toxintermelést is akadályozza), természetes antioxidánsok, mikotoxinok kötők. Ezen összetevőinek köszönhetően a táp új fejezetet nyithat a malacok cink- és antibiotikum-mentes etetésében.

II. Tartástechnológia, integráció, informatika

Bos-Plus Kft. – CALF 35 a fejéstechnológia forradalma, avagy vissza a természethez

A Bos-Plus Kft.-t már tavalyról ismerjük, amikor III. díjat kapott a fejést forradalmasító SurePulse fejőberendezésének piacra dobásáért. Az 1990 óta működő cég állattartással kapcsolatos eszközök forgalmazásával foglalkozik a rovarirtó szerektől, a nyalósón át, a fejőberendezésekig. A Termékdíjra is ez utóbbi eszközzel pályázott. A tavaly díjazott SurePulse nevet viselő új-zélandi fejéstechnikai rendszerét idehaza fejlesztette tovább. A Calf 35 névre keresztelt magyar-újzélandi szabadalmat hazánk mellett az USA-ban és az Egyesült Királyságban is tesztelték. A név onnan ered, hogy a borjú 35 kPa nyomású vákuumot képez, amikor szopik, és a nyelvével is ekkora masszázserőt fejt ki a tőgybimbóra. Ehhez képest a fejőgépek 40-45 kPa vákuummal és 8-10 kPa nyomóerővel dolgoznak, ami gyakran tőgygyulladást okoz, és végső soron tönkreteszi a tőgyet, továbbá a szomatikus sejtszámot növeli. Az eszköz lényege, hogy a borjú szopását próbálja lemásolni, hasonló vákuum- és nyomásértékeket produkálva. A magyar szabadalom a pulzátor és a pulzációs nyomást mérő műszer. A borjú a vákuumot a bimbó végén és nem az egész hosszában képezi, ráadásul a bimbóvég felől a tőgyalap felé áramoltatja a vért, míg a fejőberendezések a vákuumot fordítva fejtik ki. A Calf 35 fejőberendezés már így működik, a kehelygumit pedig túlnyomással zárja. Az eddig elvégzett kísérletek (amelyek hazai részét a Szegedi Tudományegyetem Tangazdaságában végezték) eredménye szerint jelentősen csökken a (Calf 35 alkalmazása előtt kialakult) tőgygyulladások száma, újak kialakulásának esélye pedig a nullához közelít. További előny, hogy a 80-as ütemszámú pulzáció mellett a fejési sebesség 30 százalékkal növekszik, a teljes fejésre fordított idő pedig 15-17 százalékkal lerövidül. Csökken vagy teljesen elmarad a fejőkehely lerúgás, mert az állatnak nem okoz fájdalmat a fejés. A Calf 35 új alapokra helyezi a gépi fejést, amely az állatnak kellemes, a gazdájának hasznos időtöltést eredményez.

III. Állategészségügy, szaporodásbiológia

‑Bóly Mg Zrt.

– PC termékenyítés lehetőségeinek kihasználása a sertéstenyésztésben A Bóly Zrt. a magyar mezőgazdaság egyik zászlóshajója. A cég állattenyésztési kibocsátása jelentős: 2640 fejőstehén évente 27,25 millió kg tejet termel, a tojóállomány éves kibocsátása 14,4 millió tojást. A 3800 kocára alapozott sertéshús termelés keretei között a saját telepeiken éves szinten 100 ezer, az integrációkban pedig mintegy 30 ezer hízót állítanak elő. A pályázatra nevezett technológia a PC termékenyítés hasznosítása a sertéstenyésztésben. A módszer lényege, hogy a mesterséges termékenyítés során a spermiumokat egy katéter segítségével közvetlenül a méhnyakon túl (PC=post cervical), a méh test végébe helyezik. Mivel így rövidebb utat kell megtenniük a petesejtig, kevesebb szaporítóanyag is elég a termékenyüléshez. A PC termékenyítést csak a 2. és idősebb ciklusban lévő ivarzó kocáknál alkalmazzák.

A módszerrel 4-5 százalékkal javítható a termékenyülés,  fialásonként eggyel több élő malac nevelhető fel, és sokkal hatékonyabbá válik a kantelep működése (27 százalékkal több kiadott szaporítóanyag). 2018 februárjától a Bonafarm csoport valamennyi kocatelepén ezt a módszert alkalmazzák.

A Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázatok

Idén 15 pályázat érkezett (2017-ben 11, 2016-ban 14, 2015-ben 13, 2014-ben 17). Nem érkezett pályázat a „Fiatal Gazdák a Magyar Mezőgazdaság Fejlesztéséért” kategóriában. A beérkezett 15 pályázatból az I. kategóriában 6 új magyar termék vagy technológia. Az Input anyagok kategóriában a növények stresszérzékenységét csökkentő, egészséges fejlődését elősegítő anyagok bemutatása van túlsúlyban.

A Technika, technológia kategóriában új eszközöket vagy új, munkaminőség javító kiegészítő egységeket, vagy a termelésben nehézséget okozó helyzet megoldására kínálnak jó, alkalmazható megoldásokat.

A pályázatok tartalma, törekvései azt mutatják, a Pályázók többsége régóta felnőtt az új kihívásokhoz, így bátran vállalják a megmérettetést e pályázat keretei között.

Növénytermesztés II. technika, technológia

OKLEVÉL‑Valkon 2007 Kft.

Kramer Smart Driving automata motorfordulat csökkentő rendszer

A 2007-ben alakult kft. külföldön gyártott gépeket forgalmaz. A pályázatban hatékony anyagmozgatást segítő új megoldást mutattak be. A környezettudatos gazdálkodás támogatása érdekében fejlesztették ki a teleszkópos rakodógépeknél elérhető SMART DRIVING funkciót, lehetővé téve a maximális végsebesség elérésekor a motor fordulatszámának csökkenését. Sík úton a végsebesség elérésekor – a sebesség csökkenése nélkül – a motorfordulat automatikusan leesik, 136 lóerős motoroknál 2000-es fordulatra, a 156 lóerős motoroknál 1550-es fordulatra. A csökkentett fordulatszámnak köszönhetően az üzemanyag-fogyasztás, ezáltal a károsanyag-kibocsájtás is csökken.

OKLEVÉL‑AXIÁL KFT.

MANITOU MLT 940 140 V+ teleszkópos rakodógép

Számos gyártó kínálatában szerepel 9-10 m emelési magasságú rakodógép mezőgazdasági felhasználásra, azonban a motor- és hidraulikus teljesítményük nem nagyobb az univerzális 6-7 m-es emelési magasságú gépekéhez képest. Ezzel szemben a Manitou mérnökei az átlagos magasság másfélszeresével rendelkező mezőgazdasági rakodógép biztonságos üzemeltetéséhez nagyobb motorteljesítményt (100 kW) és hidraulikus teljesítményt (170 l⁄p axiáldugattyús LSU szivattyú) választottak, 7,08 kN vonóerő mellett. A MANITOU MLT 940 140 V+ a 9 m emelési magassága mellett ≈40 kN teherbírású, ezáltal szalmabálák rakodását, sík tárolókban a termény magasra „tolását” is zökkenőmentesen végzi.

OKLEVÉL‑AXIÁL KFT.

„Fendt 200 Vario szériák – automata kormányzás és padlófűtés 70 LE-től”

A Pályázat új megoldás. A VarioActive kormányzással kevesebb kormánymozdulatra van szükség azonos kerékelfordításhoz. A berendezés alkalmazásával a gépkezelő gyorsabban tud reagálni és fordulni. Kétféle automatakormányzás lehetséges ebben a teljesítménykategóriában, az ultrahangos sorvezérelt, vagy pozícióvezérelt rendszer. A speciális erőgépek esetében a gépkezelőt tehermentesíti, ezáltal jobban koncentrálhat a kapcsolt munkagépek által végzett munkaminőségre, vagy több munkagépet üzemeltethet egyazon időben, a gazdaságossági és üzemeltetési szempontok figyelembevételével.

OKLEVÉL‑Agrovíz Kezelési Kft.

Komplex kútvíz kezelési rendszerek a növénytermesztésben

A 2015-től működő társaság igényes pályázati munkát nyújtott be. A honlapjukon található hasznos anyagok a könnyebb megértést segítik elő. A technológia újdonság tartalommal bír az állattartó telepek vízkezelése, mezőgazdasági vízkezelés, kútvíz kezelés, növényvédelem, növénytáplálás vízkezelése tekintetében. Az előírt vízminőséget garantálja: a vízlágyításon kívül vas-, mangán-, ammónia-, arzén-, nitrát- és sómentesítést. A felsorolt vízminőség rontó tényezők értékelése objektív, a megoldások bemutatása részletes és meggyőző. A pályázat jelentőségét a vízforrások – adott helyszíneken való – szűkössége, az elvárttól rosszabb minősége, emellett a felhasználás kényszere adja. Foglalkoznak felmérésekkel, szaktanácsadással, beszereléssel, beüzemeléssel, javítással és karbantartással.

OKLEVÉL‑AXIÁL KFT.

Horsch Leeb 6LT szántóföldi permetező

Jelen klíma körülmények között a növényvédelmi beavatkozások időzítése és az eszközök teljesítménye és alkalmassága jelentősen felértékelődött. Új, ésszerű követelmény a permetlé elsodródásának megakadályozása, a kezelendő felülettől való távolság csökkentése, ugyanakkor a teljes felület hiányosságtól mentes kezelése. Kiemelten fontos feladat az üzemeltető kis-, közép- és nagyvállalatok esetében is a növényvédő gépek helyes megválasztása és az üzemeltetési és gazdaságossági szempontok figyelembevétele az elsodródás veszélyének csökkentése érdekében. A Horsch Leeb 6LT szántóföldi permetezőgép alkalmazása lehetőséget biztosít az üzemeltető számára a hatékony és gazdaságos termelésre. A permetező intelligens fúvóka konfigurációs szoftvere segítségével a gépkezelő mentesül a helyes beállítás kiválasztása alól, ezáltal a hibás beállítás következményeitől.

3. DÍJ‑AgroVIR Kft.

AgroVIR Global – Személyre szabott gazdálkodás

Az AgroVIR innovatív vezetői információs szoftver komplex szemléletváltással segít a döntéshozatalban, hogy megbízhatóan, folyamatos szakmai alapokon nyugvó fejlődéssel, a legkevesebb idő- és energiaráfordítással tudjanak hatékonyan, fenntarthatóan gazdálkodni.

A Bizottság érdemesnek ítéli a gazdálkodást átfogóan segítő szoftver kimunkálását. Ide tartozik a (1) Készletezés, a (2) Gazdálkodási Napló – Permetezési napló – Nitrát jelentés, a (3) Térinformatika (a táblák, gépek nyomon követése), az (4) Adatalapú döntéshozás, a (5) Naprakész költségadatok mutatása, az (6) Automatikus figyelmeztetések, a Tetszőleges riportok készítése a (8) Táblaszintű adatkövetés, a (9) Papír alapú adminisztráció megszüntetése, a (10) a digitális hídmérleg- és üzemanyagkút infók.

A bizottság nagy jövőt lát az ilyen, gazdálkodást segítő szoftver alkalmazásában és elterjesztésében.

2. Díj‑FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft.

FLIEGL ADS 100 – letoló rendszerű trágyaszóró

Az 1993 óta működő cég, amely most a tápanyag-utánpótlásban hasznosítható modern eszközzel pályázott. A gyárban saját fejlesztőcsapat dolgozik, saját fejlesztésű gépeket gyártanak; eszközöket a trágya kijuttatásához (szerves, hígtrágya), bálaszállítót, hagyományos három oldalra billentő kocsikat (1-2-3 tengelyes, tandem futóműves), tartálykocsikat. Az új eszköz istállótrágya szóró adapterrel 10 t/ha fedési normával, 12 m munkaszélességgel, mechanikus letoló szabályozással alapkivitelben – 6, 9, 14, 19 m3 trágya kijuttatására alkalmas. A hagyományos láncos-léces lehordó megoldásokkal szemben érzéketlenebb a trágyában óhatatlanul előforduló idegen anyagokra. Nagyrészt horganyzott elemekből épül fel, korróziónak jobban ellenáll, ami az üzemeltetési és karbantartási költségeket mérsékeli. Ennek köszönhetően a cserékkel járó javítások, javítási költségek, javítással járó kiesések elmaradnak. A szóróhengerek leszerelése után – opcióban – hátfallal látható el a kocsi, így szállításra alkalmas egytengelyes pótkocsi nyerhető. Referenciák már vannak.

  1. Díj‑METALUCON KFT.

Konténer termékcsalád a mezőgazdaságnak

A több mint 40 éves háttérrel rendelkező pályázó saját fejlesztőcsapattal dolgozik, saját, egyedi fejlesztésű termékeket forgalmaz.

Széleskörűen kihasználható, időtálló, gyorsan felépíthető, környezetbe illeszkedő konténereket kínál. Felismerték, hogy az új telepek végleges kialakításáig is szükség van a munkavégzők jó életkörülményeinek biztosítására. A napjainkban kevesebb munkaerő (munkát vállaló) igénye érhetően nagyobb, amit célszerű figyelembe venni. A konténer termékcsalád esetében a műszaki tartalom és esztétikai szempontok is megjelenek a Metalucon Kft.-nél, a tervezés és kivitelezés során egyaránt. A szaniter konténer, iroda, tárgyaló kis és közepes mezőgazdasági vállalkozások esetében (a telephely kialakítására) alkalmazható megoldás, mivel az építőipari kivitelezése és megvalósítása egyszerű és gyors. Hűtőkonténerek alkalmazására is lehetőség nyílik a termékek (gyümölcsök, zöldségek) hűtve tárolásához, ezáltal a minőségi paraméterek javulnak. A raktárkonténerek a mezőgazdasági erő- és munkagépek, alkatrészek, termékek, tárolására alkalmasak, széles felhasználói környezetben. A gyártó hazai és nemzetközi referenciákkal rendelkezik.

Növénytermesztés I. input anyagok – termesztéstechnológiai ajánlások

OKLEVÉL ‑H. Wilhelm Schaumann Állattakarmányozási Kft.

„Greenstar Struktur” program – a kiváló tömegtakarmányért

Az 1990 óta magyar takarmánypiaci szereplő jó minőségű takarmány előállítására törekszik a tejtermelő állatok számára az egyre gyakoribb és erőteljesebb nyári hőstresszes időszakokban is. Fűféle takarmányok alkalmazását, kiemelten a nemesített nádképű csenkesz (Festuca arundinacea) alkalmazását szorgalmazza. Tapasztalatai szerint a nádképű csenkesz mély gyökerezése révén a nyári szárazságot is jól tűri, fehérjetartalma nagy, s ami fontos, az állatok is szívesen fogyasztják. A magyarországi bevezetés 2017-ban kezdődött, újdonságról van szó.

OKLEVÉL ‑Pro-Feed Kft.

Bórhiány pótlása stresszhelyzetben

Az 1997-ben, kizárólag magyar befektetői háttérrel alakult kft. ajánlott új terméke aminosavakat tartalmazó AminoQulenat Bór, amelynek egyik nagy előnye, hogy biztosítani képes az élettani folyamatokat segítő bór felvételét és beépülését. Fontos jellemző az egyszerű növénybe juttatás, amely történhet levélen keresztül, permetezéssel (növényvédelmi munkával együtt), vagy gyökéren keresztül, beöntözéssel. A Pályázó kiemeli a termék jótékony hatását a növények anyagforgalmi folyamataira, fejlődésére, érésére, valamint a stressztűrő képesség fokozására.

OKLEVÉL ‑Árpád-Agrár Zrt.

Jó palántát jó helyről!– Minőségi zöldségpalánták az Árpád-Agrár Zrt.-től

A kertészeti termelésben nagy múltú, jó hírnevet kivívott hazai termelő hazai és külföldi megrendelőknek állít elő palántákat, kiváló minőségben. Modern palántanevelési, hajtatási, edzési technológiákat alkalmaz, fűtésre a meglévő termálvizet használja. Fontos, hogy nemcsak a jó hírnév elérésére törekedett, hanem ennek megtartására és növelésére is. A piac igényeinek ismeretében az élenjárók között van, új fejlesztéseit ennek megfelelően tervezi és hajtja végre. Fontos szerepet tölt be a hazai kertészeti termelés színvonalának emelésében.

  1. Díj ‑Agrova Kft.

Phylazonit Technológia Termékcsalád

A széles tevékenységi körű magyar tulajdonban lévő cég számos esetben deklarálja a hazai talajok minőségi javításának szükségességét. Termékei e feladathoz kapcsolódnak. A Phylazonit tarlómaradvány bontó baktériumkészítmény jelentőségét a kórokozók életterének csökkentése adja. A Phylazonit talajoltó és talajregeneráló baktériumkészítmények a tápanyagfeltárás, a növénytáplálás és a kórokozók elleni védelem révén jelentősek. A Phylazonit szója a szójatermesztés biztonságát a gümőképződés és a légköri N megkötésének fokozása révén növeli. Az Energia Humin és az Energia Plusz lombtrágyák a növények kezdeti, majd későbbi fejlődési szakaszaiban járulnak hozzá a stresszmentes növekedéshez. A baktériumkészítmények alkalmazásának jelentőségét a szélsőséges időjárás okán gyakoribb talajállapot hibák következményeinek remélt enyhítése is aláhúzza.

  1. díj‑Dió 896 Kft.

Biológiailag természetes eredetű levéltrágya a növények tápanyagigényének biztosítása érdekében: DIO VIN LOMBTRÁGYA 1996-ban alapított, magyar tulajdonú cég érdeme a növények vegetatív és generatív fejlődési szakaszában ható – szerves és szervetlen tápanyagokat, mikro, mezo- és makroelemeket tartalmazó – zöldítő levéltrágya kifejlesztése. A DIO-MIX vízoldható NPK lombtrágya kertészeti termelésben, a DIO-VIN nagy szervesanyag-tartalmú levéltrágya kertészeti és szántóföldi termelésben alkalmazható. A levélen keresztüli juttatás – gyökeresedést, virágzást segítő, kondíciófokozó, minőségjavító – gyors beépülést, hasznosítást tesz lehetővé. Az eredmény az egészséges, stresszhatásoknak ellenálló növény, jobb termés és jobb minőség. A termék további előnye, hogy növényvédelmi anyagokkal együttesen juttatható ki.

  1. Díj ‑Bio-Nat Kft.

Mikro-Vital termékcsalád a növénytermesztésben

Az 1991-ben alapított cég kizárólagos forgalmazója magyar fejlesztésű Mikro-Vital baktériumtrágyának. A termék jelentősége a légköri nitrogén megkötése, a foszfátmobilizálás, a kálium-feltárás és az aggregátum-képzés. A Mikro-Vital P+ esetében a mikrobiológiai készítmény vivőanyaga perlit, ezáltal a baktériumtrágyák könnyebben és hosszabb ideig eltarthatók, csökken az UV-fénnyel szembeni érzékenységük. A Mikro-Vital C+ cellulóz és hemicellulóz bontásra alkalmas, magas hőmérsékletet tűrő baktériumtörzsekkel. A Mikro-Vital Plusz készítmény olyan baktériumtörzset tartalmaz, amely a N-kötés, az erőteljes sziderofor termelése révén hatékony védelmet ad a patogén gombafajokkal szemben. A fentieken túl a bizottság dicséretesnek tartotta Pályázó tudományos igényű összefoglalását a talajbaktériumok szerepéről.

Nagydíj

‑Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.

Biopajzs EK műtrágya a növények egészségéért

A magyar tulajdonú, 29 éve alapított vállalkozás hitvallása szerint a növények védelme a saját védekezőrendszerét stimuláló készítményekkel hatékonyabb. Termékeik az új és újabb igényekhez igazodó kutatómunka eredményei. Pályázó helyesen a talaj- és növényvizsgálatokra alapozott mikroelem- (Fe, Cu, Zn, Mn, B) és mezoelem- (Ca, S) ellátásra irányítja a figyelmet. A Biopajzs termékkel a növény természetes ellenálló-képességét célozták meg. A felvehető formában lévő mikro- és mezoelemekkel dúsított folyékony NPK levéltrágya fontos jellemzője az immunerősítő hatás. A növények gyökér- és szárképzésének elősegítése révén javul a növények szárazságtűrő képessége. További érdem a természetes vírus- és baktériumölő hatás, az ellenanyag-termelés, az ellenálló-képesség fokozása.

A termék ökológiai gazdálkodásban alkalmazható.

A pályázat jó ízléssel összeállított, tényszerű, csak annyira népszerűsítő jellegű, amennyire szükséges. A bizottság a pályázatban leírt terméket értékesnek, s a szélsőséges klíma kihívására adható egyik válaszként értékeli. A bíráló bizottság a most benyújtott magyar termék újdonsága, tényszerű bemutatásának elismerése mellett dicséretre méltónak tartja az a tevékenységet, amelyet Pályázó termékeivel, technológiai javaslataival a mezőgazdaság előrehaladásáért évek óta tesz. Pályázatai több évre visszamenőleg egyöntetűen magas színvonalat képviselnek.

Így az Alpha-Vet kiérdemelte a Nagydíjat.

SZERZŐ: FM