fbpx

SHIGEKI – Illessze be termesztéstechnológiájába!

Írta: Szerkesztőség - 2019 június 05.

Az eredményes növénytermesztéshez az elemi fontosságú tényezőkön – napfény/hő, oxigén, víz, tápanyag – kívül mi áll rendelkezésünkre, illetve mit használunk?

Sorrendben, a legnagyobb mennyiségben és értékben műtrágyát, majd a károsítók ellen növényvédő szert, továbbá biostimulánsokat alkalmazunk világszerte. Ez utóbbiak üzemi méretű alkalmazása az 1990-es években kezdődött. Fejlődésük dinamikus és gyorsuló, amihez persze az is hozzájárul, hogy a növényvédő szerek alkalmazása egyre bonyolultabb és egyre több korlátba ütközik, ill. a környezetet kímélő megoldások prioritást élveznek. A műtrágyák, a növényvédő szerek és a biostimulánsok nem egymást helyettesítő, hanem egymásra épülő és egymást segítő elemei a növénytermesztésnek.

Az első generációs biostimulánsok még gyenge hatékonyságúak voltak. Összetételük ismeretlen volt, és tapasztalati bizonyíték alapján javasolták, használták őket.

A második generációs biostimulánsok: kitozán, huminsavak, aminosavak, tengeri algák összetétel-ismerete már jobb volt, és vizsgálati eredmények is álltak mögöttük. A mai, legmodernebb, harmadik generációs biostimulánsok mögött már tudományos vizsgálatok/adatok, fejlett gyártási eljárások, hatásmód analízisek állnak, és alkalmazásukat ígéretes eredmények jellemzik. E „3.0” biostimulánsok új készítménye a SHIGEKI.

A biostimulánsok jelentős része tengerialga-kivonat. Ennek oka, hogy a tengeri algák nagy mennyiségben állnak rendelkezésünkre, továbbá ezek a szervezetek is növények, tehát a belőlük kinyert jó minőségű kivonatok a legalkalmasabbak termesztett növényeink kezelésére.

A SHIGEKI a Futureco Bioscience készítménye, melynek alapanyaga az Ascophyllum nodosum barna tengeri alga tisztított kivonata, mely hozzáadott foszfort, káliumot, bórt és EDTA mikroelemeket tartalmaz.

Az Ascophyllum nodosumból származó összetevők az alábbiak:

  • alginátok,
  • polifenolok (antioxidánsok),
  • vitaminok,
  • mikrotápelemek,
  • aminosavak,
  • mannitol,
  • makrotápelemek,
  • oligoszaharidok,
  • növényi hormonok.

Az Ascophyllum nodosum jellemzően az északi féltekén, az Atlanti-óceán partközeli vizeiben, az árapály zónában él. Életterének, környezetének, helyzetének „köszönhetően” 6 óránként ár és apály éri/sújtja, „edzi”, ezért különösen gazdag antistressz tulajdonságú anyagokban, mivel „meg kellett tanulnia” e gyakori változások, hatások elviselését. Az antistressz tulajdonságú anyagok közül kiemelendők a polifenolok, a mannitol és a vitaminok (A, B, C, E). Kiemelkedően sok citokinint tartalmaz, ami többek között a sejt- osztódásban, a sejtek differenciálódásában, a sejtmegnyúlásban és az auxinszállításban játszik fontos szerepet.

A kiváló minőségű algakivonat készítésének kulcsát nem lehet elégszer hangsúlyozni! Csak megfelelő minőségű nyersanyag, ill. annak betakarítási helye és időszaka optimális megválasztásával érhető el. A tiszta algakivonat előállítása legyen kíméletes és gyors! Több ilyen eljárás ismeretes, de sok ezek közül károsítja a növény számára fontos alkotórészeket.


Ascophyllum nodosum

Időjárás eredetű gazdálkodás eredetű fenológia eredetű

forró víz
hideg víz
szárazság
sók
gyökérfulladás
alacsony páratartalom
fagy
jégeső
szél

átültetés
gyökérsérülés
fitotoxicitás
növényvédő szer okozta vigorcsökkenés
csírázás
virágzás
terméskötés
termésnövekedés
termésérés
gyökérnövekedés

Bármilyen furcsán is hangzik, nagyon számít a készítmény tényleges tengerialga-kivonat mennyisége! A SHIGEKI előállítása során a ma ismert legkíméletesebb algakivonat-készítési eljárást, az úgynevezett BC®-tisztítást alkalmazza a gyártó. Az ozmotikus egyensúlyhiányt elkerülő sós vizes tisztítás után az Ascophyllum nodosum ultrarapid fagyasztásra kerül a struktúra, a bioaktív molekulák hatékonyságának megőrzése érdekében. Ezt követően egy speciális pufferálás után centrifugálás történik, ami nem más, mint a szilárd és szuszpenziós részek (sejtmembránok, oldhatatlan zsírok) eltávolítása, melyek átlátszatlanná tennék a készítményt, és csökkentenék a bioaktív molekulák aktivitását.

A precíz algakivonat-készítést követően foszfort, káliumot, bórt és EDTA mikroelemeket adnak hozzá, így állítják elő a végterméket, a SHIGEKI-t.

Kétségtelen tény, hogy a növénytermesztés eredményességét korlátozó tényezők közül az abiotikus tényezők, az abiotikus stressz – időjárás, gazdálkodási, fenológiai eredetű stresszek – jelentik a legnagyobb korlátot.

A növények – még, ha különösen is hangzik, hozzánk, emberekhez hasonlóan – e stresszeket oxidatív stresszként élik meg. E stressz eredményeként a Reaktív Oxigén Fajták (ROS) és a szabad gyökök sejthártya-károsodást, szélsőséges esetben sejtfunkcióvesztést, sejtpusztulást eredményeznek. A növények az őket ért oxidatív stresszre természetes antioxidáns, a szuperoxid-dizmutáz (SOD) enzim, enzimek termelésével reagálnak, amelyek képesek a szabad gyökök semlegesítésére, a sejtfunkció megőrzésére.

A stresszkezelés a gyakorlatban sokszor sajnos csak fűhöz-fához kapkodás! Tény, hogy ez csak a legeslegritkább esetben vezet eredményre. Az okszerű stresszkezelés megelőző, proaktív beavatkozást takar, ami azt jelenti, hogy a várható stressz bekövetkezte előtt 24-48 órával célszerű kezelni, ill. további kezeléseket a növényi reakció függvényében, általában 10-20 naponta végezni.

A SHIGEKI dózisa alkalmanként 2-3 l/ha. Az almatermésűekben – nem sablonszerűen, hanem az adott helyzethez igazodva – az alábbi időpontokban javasolt alkalmaznia SHIGEKI-t:

A SHIGEKI-vel a várhatóan energiaigényes időszak előtt „töltsük fel” növényeinket!

A SHIGEKI célzott alkalmazásával az alábbi növényfiziológiai hatások érhetők el:

  • tápanyagegyensúly: létfontosságú tápelemek, mikroelemek és vitaminok;
  • hormonális egyensúly: – vigornövekedés: levélfelület-növekedés, – megnövekedett fotoszintézis és fotoasszimiláta-mennyiség, – jobb virágzás és termékenyülés, – gyökérrendszer-fejlődés és tápanyagfelvétel-növekedés;
  • erősebb növény: aktívabb belső védelmi rendszer a kórokozókkal szemben, jobb abiotikusstressz-tűrés;
  • indukált hajtásnövekedés;
  • az átültetés okozta stressz jobb elviselése;
  • termésminőség és mennyiségnövekedése, egységesebb gyümölcs;
  • a szélsőséges hőhatások okozta stressz elviselése;
  • általános vegetatív növekedés.

A SHIGEKI foszfort tartalmaz, ezért kalcium- vagy magnéziumtartalmú készítménnyel együtt ne juttassuk ki!

Ismerje meg a SHIGEKI-t! Illessze be termesztéstechnológiájába, használja megelégedéssel a természet erejét!

Jáger Ferenc

fejlesztési és engedélyezési menedzser

Sumi Agro Hungary Kft.