fbpx

Nagyon pörög az agrárium

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 29.

A mezőgazdaság érdeklődött legnagyobb mértékben az NHP fix iránt. A gazdaság szereplői közül a mezőgazdasági ágazat élt a leginkább az elmúlt fél évben a kedvezményes kamatozású NHP fix lehetőségével, és a kedvező gazdasági környezet tovább növelheti az agrárium hitelállományát. Az OTP a napokban bemutatta a hitelintézet új termékét is, amelynek segítségével a gazdák még nagyobb forrásokat tudnak az innovációra fordítani.

A magyar mezőgazdaság termelése az elmúlt években látványosan növekedett, amelyben a gazdálkodók teljesítményén túl jelentős szerepe volt a fejlődő piaci értékesítési lehetőségeknek, valamint a hazai agrárium szükségletei alapján kialakított agrártámogatási rendszernek” – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. A mezőgazdaság kibocsátása 2018-ban elérte a 2720 milliárd forintot, 2010 óta egyharmaddal emelkedett, ezzel a legerősebb növekedést érte el hazánk az Európai Unióban.

Az agrárium tartós fejlődésének, jövedelmezősége növekedésének alapfeltétele a termelékenység javulása, ennek kialakításában pedig kulcsfontosságú szerepet játszik az elmúlt években felpörgött agrárhitelezés. „A mezőgazdaság hitelállománya 2019 második negyedévének végén már elérte a 678 milliárd forintot, ami az előző év azonos időszakához képest 12,6 százalékos növekedés – jelzi a banki bizalmat és az összességében optimista gazdálkodói jövőképet. A meglévő és induló hitelfinanszírozási programoknak, valamint a vidékfejlesztési program beruházásainak köszönhetően a hitelezési aktivitás további bővülését várja az agrártárca” – tette hozzá Feldman Zsolt.

A januárban indított, kedvezményes kamatozású NHP fix összes kihelyezésének csaknem negyede – több mint 52 milliárd forint – az agráriumba került, tehát a mezőgazdasági ágazat képviselői éltek leginkább a lehetőséggel – szerepel a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi közleményében. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint a nyertes uniós pályázati projektek megvalósításával az agrárberuházások további növekedése várható idén, a kedvező kamat- és finanszírozási környezet pedig a következő időszakban is arra ösztönzi az agrárium szereplőit, hogy beruházásaikhoz vegyenek igénybe előnyös feltételekkel kínált hitelforrásokat is.

Az OTP Bank számára – amely már 2011-ben létrehozta Agrárágazati Igazgatóságát – mindez megerősíti, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások kiemelt figyelmet érdemelnek. Az újonnan kialakított agrár finanszírozási termék részleteit Szabó István az OTP Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgató helyettese ismertette: „A magyarországi agrárium finanszírozásában a Vidékfejlesztési Program keretében elérhető pályázatok sikeres megvalósításához már régóta igénybe vehető az OTP Zöld folyosó elnevezésű hitelterméke, ami elsősorban a piac nagyobb szereplőinek kínál megoldást. A kisebb vállalkozások kihívásaira – hogy a gazdák minél szélesebb körben élhessenek a kedvező piaci lehetőségekkel – az OTP Agrár Fejlesztési Hitelének legújabb termékvariánsa ad választ, amely a kedvező kamatozású NHP fix lehetőségére épül” – mutatott rá az ügyvezető igazgató helyettes. A csaknem 1 éve elérhető konstrukciót eddig termőföld vásárlására és szabad felhasználásra vehették fel az érintettek, az pedig, hogy beruházási és fejlesztési célokra már a kedvezményes kamatozású NHP fix-szel is igényelhető, még szélesebb kereteket biztosít az ügyfelek számára.

 (forrás: OTP)