Miért kötnek egyre többen agrárbiztosítást?

Az elmúlt 7 évben csaknem megtízszereződött a díjtámogatott növénybiztosítások állománya. Miután a vadak vagy az időjárás akár percek alatt katasztrofális károkat okozhat, megéri előre védekezni.

Túl a tízmilliárdon

Hazánkban 2012 óta köthetnek mezőgazdasági biztosítást a gazdák EU-s forrásokon alapuló díjtámogatással. A Magyar Államkincstár adatai világosan mutatják, hogy a rendszer mind népszerűbb: a bevezetés évében 1,4 milliárd, 2016-ban már 7,8, egy évre rá 9,8, tavaly pedig 10,2 milliárdért kötöttek a gazdák-gazdaságok. A díjtámogatott agrárbiztosítások keretében a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának meghatározott százalékát kapják vissza utólagos díjtámogatásként.

Túl a százmilliárdon

Aki él a május 31-ig megköthető díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás lehetőségével, 65%-os támogatásban részesülhet. Az idei évben több csomag is bővült, és 2018-tól a támogatási keretösszeg 5 milliárd forintra nőtt. A piaci szereplők úgy becsülik, Magyarországon tovább nőhet a biztosítással védett termőterületek aránya.

A klímaváltozás korában egy olyan, erdőkben gazdag országban, mint a miénk, köztudott, hogy a természet – az időjárás vagy a vadjárás – 30-50%-os terméshozam-veszteséget is okozhat. Az ilyen típusú kártétel hazánkban éves szinten meghaladhatja a 100 milliárd forintot.

no