fbpx

„Kalászoskultúrákban már gyakorlatilag mindenre van megoldásunk”

Írta: Szerkesztőség - 2018 március 11.

A fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Nufarm Hungária Kft. kiemelt ügyfél-kapcsolattartójával, Hörömpő Lászlóval beszélgettünk a céget és a termékkínálatot érintő, jelentős változásokról.

Izgalmas hírek láttak napvilágot a Nufarm háza tájáról. Ismertetné a legfontosabb változásokat?

Az idei év több szempontból is mérföldkőnek számít mind az anyavállalat, mind a Nufarm Hungária életében. Anyavállalatunk nemrég lett százéves, a hazai csapat pedig idén ünnepelte megalapításának tizedik évfordulóját. Azonban nemcsak önmagukban az évfordulók bírnak nagy jelentőséggel az életünkben, hanem az is, hogy anyacégünk különböző akvizíciók eredményeképpen hozzájutott egy több mint ötven termékből álló növényvédőszer-, valamint egy másik, kizárólag gyomirtó szereket tartalmazó csomaghoz. Ezek egy részének forgalmazását már 2018 tavaszán megkezdjük, így nagymértékben bővül a Magyarországon elérhető termékeink köre.

Lassan kitavaszodik, és újra kezdődik a sürgés-forgás a mezőgazdaságban. A legnagyobb területen vetett kalászosok tekintetében mit lát a termelők legfontosabb teendőjének?

Tavasszal, ahogy a természet ébredezni kezd, a jó gazda alig várja, hogy a téli pihenő után kimenjen a területeire. Az első határszemlék után lassan itt az ideje, hogy elgondolkodjon azon, milyen növényvédő szereket használjon a kalászosokban. Nem egyszerű a választás, hiszen számtalan lehetőség közül kell megtalálnia azt a megoldást, amely a leghatékonyabb, legjobban passzol a termesztéstechnológiájához és nem utolsósorban a területein már meglévő és a későbbiekben várható gyomflórához.

Sokszor nem is gondol rá, de a termelő döntése nemcsak az adott évre és a pénztárcájára, de a következő évekre is hatással lehet. Sokkal egyszerűbb és gazdaságosabb ilyenkor kiirtani az évelő kétszikű gyomokat (akár fenoxiherbiciddel), mint a következő évben vetett kapáskultúrákban. Már ilyenkor tisztában kell lennie azzal, hogy szeretne-e őszi káposztarepcét vetni, vagy lesz-e köztes veteménye a zöldítés miatt. Úgy kell választani, hogy az adott évben még számtalan tényező nem ismert: a felvásárlási ár, az időjárás, az adott évjárat kórtani sajátosságai, vagy éppen hogy mely kártevők jelennek majd meg nagy számban a vegetáció során.

A jelentősen kibővült Nufarm-termékpalettáról mire hívná fel elsősorban a kalászos gabonákat termelők figyelmét?

Szakembereink és kollégáink évek óta számtalan kísérletet állítanak be, és a megszerzett tapasztalatok alapján készítik el azokat a megoldásokat, amelyek a legjobb eredményeket biztosítják a gazdálkodóknak. A Nufarmnak több mint 13 engedélyezett hatóanyaga van kalászosok gyomirtására (talán a növényvédőszer-piacon a legtöbb), gombaölő szereink között van kontakt, felszívódó és strobilurin hatóanyagot tartalmazó is. A csávázó-, gombaölő és rovarölő szerekkel, a Spraygard elsodródásgátló és hatásfokozó, valamint az Aminoplant növénykondicionáló, továbbá a Stabilan SL szárszilárdító készítményekkel együtt kalászos kultúrákban már gyakorlatilag mindenre van megoldásunk.

Tapasztalataink alapján és a gazdák igényeihez igazodva 2018-ban két technológiai csomagot és egy gyomirtószer-kombinációt szeretnénk a figyelmükbe ajánlani, remélve, hogy megoldásainkkal hozzájárulhatunk a sikeres gabonatermesztéshez és a maximális termésszint eléréséhez. Mindhárom ajánlat számos előnnyel rendelkezik, egyben igazodik a különböző termesztéstechnológiákhoz és az adott területen várható gyomflórához is.

A már jól ismert Mezzo Forte Mystic S csomagunk gyomirtó, gombaölő és rovarirtó szereket tartalmaz, öt hektárra elegendő, őszi búzában és őszi árpában felhasználható. Olyan komplex csomagajánlat, amely három különböző, a kalászosokban legnagyobb gazdasági kárt okozó problémára megoldást nyújt.

Nagy örömünkre szolgál, hogy 2018-tól a Nufarm Hungária Kft. kínálatába kerül a Saracen Pack gyomirtó-kombináció, amely számtalan előnyt biztosít a felhasználójának. A készítményt a legkedveltebb gombaölő szerünkkel, a Mystic Próval csomagban ajánljuk a termelőknek az idei évtől. A csomag 5 hektárra elegendő, tavaszi árpa- és zabkultúrában (2 nóduszig), őszi búzában, őszi árpában, rozsban és tritikáléban akár a zászlós levél kiterüléséig használható fel. A 2000-es évek elején terjedt el atribenuron-metil és MCPA gyomirtószer-kombináció, amely Nuance Kombi néven mostantól a Nufarm kínálatában érhető el. Tapasztaltabb gazdák és szakemberek biztosan használták is, és jó tapasztalatokról tudnak beszámolni azoknak, akik még nem próbálták e két termék együttes tankkeverékét. Reményeink szerint az ezekből összeállított csomagok közül minden gazdálkodó megtalálja azt a megoldási javaslatot, amellyel sikeres és elégedett lesz az idei évben is.