A „zúzicskák Mercédesze”: SEPPI

Az olaszországi SEPPI M. kiemelkedik azok közül a gyártók közül, amelyek szár- és nyesedékzúzót, erdészeti zúzógépet gyártanak.

A nagy múltra visszatekintő gyár több évtizedes tapasztalatot tud maga mögött. A dinamikus és folyamatos gyártmányfejlesztés eredményeképpen magas minőségű termékeket találunk a Seppi termékválasztékában. 1939-ben Max Seppi alapította a gyárat, amely különböző kisebb mezőgazdasági gépeket gyártott. A második világháború után a termelés már gyümölcs- és szőlőültetvények gépeinek gyártására összpontosított. 1971-ben elkészül az első kalapácsokkal szerelt szárzúzógép prototípusa. 1980-ban megjelenik az első erdészeti felhasználásra tervezett gép. A specializálódott SEPPI M. több mint 30 éve kizárólag zúzógépeket gyárt, jelenleg hozzávetőlegesen 2500 gépet állít elő évente, minden esztendőben legalább 3 új prototípust tesztel, több mint 40 országba exportál. A termékkínálatból kiemelhetjük a kalapácskéssel szerelt szár- és nyesedékzúzókat gyümölcsösbe, szőlőültetvényekhez, elhanyagolt területekhez: kompakt gépek, megfelelő kialakítással, az elvégzendő munkához tervezve. 40 lóerőtől akár 250 LE-s erőgépekhez is tudunk a teljesítményhez illeszkedő zúzót ajánlani. Kiviteltől függően a traktor hátsó emelőműjén, front alkalmazáshoz vagy hátrameneti kormányzáshoz is tudunk gépet kínálni. Ebben a szegmensben az SMO család a legkedveltebb.

Erős univerzális szár- és nyesedékzúzó gaz és gyümölcsösnyesedék aprítására, 7 cm anyagátmérőig. A 2,5 m-es munkaszélességű gép üzemeltetéséhez elegendő 80 LE. Alacsony a gépházkialakítás a fák alatti munkát segítve, a gép jobb oldali része teszi alkalmassá a fatörzsek megközelítését, és nagyméretű a belépőrés a zúzandó anyag számára.

Erős rotor, kb. 2000-es fordulattal, edzett acél garantál stabilitást akár széles gép esetén is, vibrációmentesség: a számítógép-vezérelt centírozásnak köszönhetően. A rotor belülről merevített. A spirálisan elhelyezett kalapácsok magas vágási minőséget garantálnak, és alacsony teljesítményt igényelnek a folyamatos terhelésből adódóan.

A ház belső részén kettő sor ellenkést láthatunk, így 3 helyen történik az aprítás. Ez a megoldás garantálja a legjobb vágási minőséget. A Seppi kalapácsok szabadalommal védettek, nagyfokú kopásállósággal rendelkeznek, S-alakúak oldalnézetben, emiatt a kalapácsok a rotorhoz verődésükkor nem törnek el, valamint nem sérül a rotor. Az él kialakítása miatt önélezősek. A hátsó anyagtöbblet ad kellő tehetetlenséget a késeknek.

A kalapácsok és ház közötti minimális távolság miatt a rotor szívó légáramot fejleszt, és akár a letaposott füvet is megemeli a földről, valamint a zúzalékot ez a légáramlat segíti áthaladni a rotor felett.

A mindkét oldalán por- és vízálló csapágyházzal és erős kúpgörgős csapágyazással szerelt hátsó támgörgő hordozza munka közben a gép tömegét, tartja a vágási magasságot, forduláskor az oldalirányú erőknek is ellenáll, erős kialakítása emeli a ház stabilitását.

A kalapácsok közel járnak a támgörgőhöz, folyamatosan tisztítva azt, így a görgőre nem rakodik vastag sárréteg. A kérhető kiegészítők skálája igen sokrétű: oldalkaszák akár mindkét oldalon, forgóborona, hidraulikus meghajtású seprő, soraljpermetezők.

Az erdészeti gépek közül a legkeresettebb típus a vágáshulladék zúzására, álló bozótosok, elhanyagolt területek kitisztításra alkalmas MIDIFORST DT.

Ez a típus maximálisan 25 cm anyagátmérőig alkalmazható. Lengő- vagy fixkéses rotorral szerelten rendelhetőek, 175-250 cm munkaszélességig, 120200 LE-s erőgépigénnyel. Hátul nyitható hátfallal, döntőkerettel, kétoldali rotorhajtással rendelkeznek.

A kések kerületi sebessége több mint 40 m/s. A nagyobb rotorkerületi sebességgel érhető el a nagyobb haladási sebesség. A lengőkéses rotorral rendelkező gépek a közkedveltek, mivel a vágástéri hulladék és álló bozótos zúzására alkalmasabbak. A munkaszélességgel megegyező hosszúságú kalapácstartó tengelyek a robusztus rotoron végigfűzve tartják a 360°-ban körbeforduló kétélű kalapácsokat. Így amikor hirtelen nagyobb ellenálláshoz ér a zúzó (pl. tuskó), a kalapácsok a rotorba befordulnak, nem szenvednek károsodást, a rotor és a hajtáslánc is ép marad.


Lengőkéses rotor


Lengőkéssel szerelt rotor metszeti képe


Kétoldali éllel rendelkező lengőkés

A Seppi-fejlesztésű kalapácsok önélezők, kétoldaliak, így kopás után megfordíthatóak. A fix késes gépek nagyobb átmérőjű fák esetén gyorsabban elboldogulnak a zúzandó anyaggal, késeik kopásállóbbak, viszont áruk jelentősen magasabb. A fix kések sérülékenyebbek akkor, amikor a zúzó pl. tuskóhoz ér.


Fixkéses rotor

Az erdészeti zúzók mellett teljes termékkínálattal rendelkezünk kőzúzó és talajstabilizáló gépekből is. Modelltől függően a traktor teljesítménye 80 LE-től (Midipierre) 450 LE-ig (Maxisoil) terjedhet, a zúzható kövek mérete 20-40 cm között változhat. A talajba hatolás maximum 40 cm mélységig lehetséges. Erdészeti pásztakészítő gépeink maximum 40 cm átmérőjű tuskókkal birkóznak meg, maximum 30 cm mélységig a talajban.

A TLT-meghajtású zúzók mellett egyre több helyen merül fel igény hidrosztatikus hajtású zúzókra.

A fenti modellek elérhetőek hidromotoros meghajtással, így a csúszókormányos gépekre vagy akár nagyméretű árokásókra is (BMS-L, BMS-F, BMS, SUPER BMS modellcsalád) tudunk zúzófejeket ajánlani. Így a nehezen megközelíthető helyek tisztítása sem jelenthet gondot, ameddig a kotró gémje leér, a zúzás elvégezhető.

Sok helyen jelentkezik igényként a zúzott anyag összegyűjtése. Erre megoldás az S7 Drago (max. 7 cm zúzható anyag, max. 120 LE-s traktor) vagy a Midiforst Drago (max. 15 cm zúzható anyag, max. 190 LE-s traktor). A traktor elhalad a zúzandó terület felett, a hátsó 3 pontra csatlakoztatott zúzó a zúzás után a mögötte vontatott pótkocsiba továbbítja a mulcsot. A mellékterméket anyagától függően energetikai vagy komposztálási célra tudjuk felhasználni. A fenti gépek mellett a Seppi több mint 60 típust kínál. Miden nyesedékzúzási és erdészeti munkára fejleszt és gyárt gépet.

Mondja el

– Milyen meghajtási mód áll rendelkezésre?
– Mekkora erőgépe van?
– Milyen átmérőjű anyagot szeretne zúzni?
– Bele szeretne-e menni a géppel a talajba?
– Milyen munkaszélességre van szüksége?
– Ki kell-e helyezni a traktor mellé a zúzót?
– és mi biztosan tudunk hosszú éveken keresztül megbízhatóan működő gépet ajánlani Önnek!

Ezeket olvasta már?

A mezőgazdasági gépek idén sem pihennek!
A mezőgazdasági járművek az egy évvel ezelőtti időszakhoz hasonló intenzitással dolgoznak.
Fede vegyszerezőkkel a fenntartható jövőért!
2019 novemberében a Fede Smartomizer H3O® rendszere elnyerte az „Efficient Solution” (hatékony megoldás) címet.
A kukoricavetés sarkalatos pontjai
Kevesebb mint egy hónap – 3 hét – alatt el kell vetni egymillió hektár kukoricát!
Járvány: államközi megoldást kér a zöldség-gyümölcságazat
Nemcsak vásárlókra van szükség, hanem az erdélyi munkaerőre is – de hogyan lesz meg?