Zuidberg-újdonságok bemutatója Hollandiában

Hollandiai gyárlátogatásra és workshopra szóló meghívást kaptunk múlt év végén a Zuidberg gyár magyarországi képviselőjétől, a Deraland Kft.-től. A cég legfontosabb kereskedőit várta a kétnapos rendezvényre, ahová még a tengerentúlról is érkeztek képviselők. A termékpaletta, az újdonságok bemutatása mellett a talaj és természetesen annak védelme volt a központban.

Jeroen Zuidberg cégvezető és Dér Attila, a magyarországi forgalmazó ügyvezetője

Dér Attila, a hazai forgalmazó Deraland Kft. tulajdonos-ügyvezetője volt a házigazdánk. Beszélgetésünk során elmondta, hogy a holland céget közel 20 éve képviselik Magyarországon – jellemző a kinti vállalat rugalmas, baráti hozzáállására, hogy az első tizenöt évben igazából írott szerződés sem volt köztük, szóbeli megállapodás alapján működött gond nélkül a kapcsolat. Az SAP-rendszer bevezetése végül is szükségessé tette a szerződéses viszony dokumentálását. A Zuidberg családi vállalkozás, jelenleg a második generáció kezében van a vezetés. A cégalapító HenkZuidberggel egyébként a gyárlátogatás során összefutottunk – két gyáregység között éppen biciklivel közlekedett... Ma már nem szól bele a stratégia alkotásába, azt fiára, Jeroen Zuidbergre hagyja. Ellenben nagyon szeret a fiatalokkal foglalkozni, a forgácsolórészlegen láttuk a gyakornokok és az ő munkahelyét. Példaértékű volt a minden sallangtól mentes kapcsolat, amibe betekinthettünk.A gyár egyébként alapvetően sokkal nagyobb, komolyabb létesítmény volt, mint amit elsőre gondoltam volna, mérnökként rengeteg érdekes és korszerű megoldást fedeztem fel a csarnokokat végigjárva. Egy hegesztőrobot ma már nem feltétlenül hozza lázba a szakembereket, de itt olyan, forgácsolást kisegítő robotokat is láttunk, amelyek a második műszak után éjjel is „etetik” a különböző forgácsolóeszközöket, emellett mérik, ellenőrzik az elkészült munkadarabokat. A plazmavágó-rendszernél két magyar munkással beszélgettünk – hiába, a kalandozó magyarok oda is eljutottak, és évek óta a felek kölcsönös megelégedésére dolgoznak.

A gyár szinte az egész világon jelen van termékeivel, és a látottak alapján perspektivikus jövő előtt áll.

A workshopon több előadás is foglalkozott a talajokkal, illetve a klímaváltozás talajokra, mezőgazdaságra gyakorolt hatásával. Ez utóbbi kérdés a talajkímélő gumihevederes járószerkezetek bemutatása során is többször visszaköszönt.

Fő termékek

A program során kisebb csoportokban tekintettük meg a legfontosabb termékeket és újdonságokat. Terjedelmi okokból itt tényleg csak a legfontosabb információkat ismertetjük, az év folyamán azonban igyekszünk majd kicsit részletesebben is bemutatni a legfontosabb Zuidberg-eszközöket.

Track System 2000 – óvjuk a talajt!

Ahogy a workshop több előadásán hallhattuk, a következő időszak egyik legfontosabb feladata a világ termőtalajainak védelme lesz. Bár a globális mezőgazdaságnak képesnek kell lennie arra, hogy az egyre növekvő népességet megfelelő élelmiszerrel ellássa, ugyanakkor a csökkenő termőterületek, az egyre intenzívebb termelés mellett maximálisan óvni kell a talajokat – erre sajnos sokáig nem nagyon fordított figyelmet a szakma. A fenntartható talajmenedzsment egészen más gondolkodást és hozzáállást igényel, és természetesen más eszközöket is. Csökkenteni kell a talajra nehezedő nyomást, a talajtömörödöttséget, emellett növelni kell a talajéletet. A Zuidberg gumihevederes járószerkezetek használatával az alacsonyabb talajnyomás nagyobb hozamot eredményez. A talaj, amibe vetünk, gyakorlatilag teljesen ép marad, ami azt jelenti, hogy a növények növekedését nem korlátozza, ezáltal növelve mind a termés minőségét, mind a hozamát. A talajminőséget nagyban meghatározza a talajszerkezet. A talajrészecskék összekapcsolódása igen fontos az optimális növekedéshez. A megfelelő talajstruktúra, például esős időjárás estén a víz gyors elvezetése, száraz időszakban pedig a kapilláris hatás biztosítja a megfelelő nedvességet.


A Zuidberg gumihevederes járószerkezetek használatával az alacsonyabb talajnyomás nagyobb hozamot eredményez

A kifejlett gyökérrendszer elősegíti a több és jobb minőségű termény előállítását. Független kutatások bizonyítják, hogy a gumiheveder talajtömörítő hatása kisebb, mint a gumiabroncsé!

– 75%-kal kisebb talajnyomás a kerekes erőgépekhez képest,

– minimális talajtömörítés, megfelelő talajállapot fenntartása,

– megnövelt felfekvő felület a vonóerő optimalizálásához,

– csereszabatosság a szabványkerekekkel, – egyszerű felszerelhetőség és eltávolíthatóság,

– többféle rendszer kapható.

Innovatív mellső függesztőelemek

30 évvel ezelőtt a Zuidberg úttörő szerepet vállalt a fronthidraulika-rendszerek fejlesztésében, és az azóta eltelt időben is kiemelten fontosnak tartja az innovatív megoldásokkal kapcsolatos kutatásokat. Ennek megfelelően a gyártót multifunkciós fronthidraulikái a globális piacon is trendalakító szereplővé tették.

A Zuidberg több mint 1000 modellre képes az egységeit csatlakoztatni

A fronthidraulika-rendszerek ma már alapvető opciók a traktorokon, és a Zuidberg több mint 1000 modellre képes az egységeit csatlakoztatni. Rendszereik egyediek, köszönhetően a rugalmas felhasználhatóságnak, a korszerű dizájnnak és a stabil, tökéletesen méretezett eszközöknek. A Zuidberg frontfüggesztők és a hozzájuk kapcsolható számtalan eszköz kombinálásával több munkafolyamat is összevonható, kombinálható, ezzel csökkenthetjük a munkaerőköltséget, alacsonyabb üzemanyag-felhasználást és kisebb mértékű talajtaposást elérve.

A felhasználó számára kényelmes az eszközök használata, mert könnyen ellenőrizheti a frontfüggesztő-rendszert, tökéletesen ráláthat a gépre. A Zuidberg természetesen megfelelő hátteret biztosít eszközeinek, dedikált szervizesei és kereskedői, valamint megfelelő alkatrészellátás segíti a mindennapi munkában esetleg felmerülő problémák gyors megoldását.

Az emelő munkahengerek néhány típust kivéve hőkezelt, keménykróm bevonatú munkahenger-szárral vannak ellátva. Ezenkívül a munkahengerek gömbcsuklós csapágyazással szereltek, ami hosszú élettartamot és hézagmentes kialakítást biztosít. A mellső függesztés minden eleme a megmunkálást követően tisztításon és zsírtalanításon esik át, és foszfátfürdő után kapja meg tartós, 2 komponenses végleges festékrétegét. A Zuidberg frontműködtetés-rendszerek néhány típust kivéve gyorskapcsolófejekkel és kapcsológolyóval vannak ellátva az emelőkarvégeken. Ez az alapkialakítás nagymértékű felhasználói kényelmet biztosít a munkaeszközök fel- és lecsatlakoztatása során.

A nedves lamellás tengelykapcsoló beállítható adagarányos kapcsolással, enyhe hajtásláncterhelést biztosít az indítások alkalmával. Ennek előnye, hogy az Ön mellső függesztésű munkaeszköze hosszabb élettartamot érhet el. Az egyedülálló Zuidberg ECON-rendszer maximális kényelmet biztosít a kardántengely csatlakoztatása során, annak köszönhetően, hogy a tengelycsonk terheletlen állapotban 60 fokkal kézzel elforgatható.

A rendszerben használt olajhűtőnek köszönhetően a Zuidberg mellső kardánhajtóművek a magasabb teljesítményosztályokban, valamint nagyon magas hőmérséklet mellett és különleges körülmények között is üzembiztos megoldást jelentenek. Ennek köszönhetően biztosítható az optimális üzemi hőmérséklet. A fejlett hajtómű hidegebb időjárási körülmények között is biztosítja, hogy a terheletlen kardáncsonk ne induljon el, ezzel is szolgálva a megfelelő munkabiztonságot. Annak érdekében, hogy a traktoron végzett javítási, karbantartásimunkák könnyedén elvégezhetők legyenek, a közbetéttengely olyan kialakítású, hogy az ékszíjak könnyedén cserélhetőek legyenek. Az integrált olajszivattyúval ellátott olajrendszernek köszönhetően a karbantartási idő a hagyományos rendszerekhez képest jelentősen lerövidült. Ezenfelül a traktor hidraulika-rendszerétől való független kialakítás jelentősen megnöveli az üzemelési biztonságot.

Átfogó biztonság

Látni és látszani – ez a közlekedésben alapvető elv a mezőgazdasági járművek esetén talán még az átlagosnál is fontosabb. Ezek a járművek a közúton közlekedőkhöz képest szélesebbek, nehezebbek, és lassabb haladási sebességük is jelentős veszélyeket rejt magában. A láthatóság emiatt kiemelkedő fontosságú. Az ezekből a tényezőkből eredő lehetséges balesetveszélyt minimalizálni kell, és ez természetesen a mezőgazdasági járművek vezetőinek felelőssége.


Az Override Protection az eszköz teljes szélességében növeli a láthatóságot

A Zuidberg által kifejlesztett Override Protection az eszköz teljes szélességében növeli a láthatóságot, ezáltal csökkenti az ütközések veszélyét, növeli a biztonságot a közutakon. Az eszköz könnyen kapcsolható a traktor frontfüggesztésére, akár 3-pontos, akár A-keretet használnak. Az Override Protection eszköz 215 és 300 cm közötti szélességben rugalmasan állítható. Többféle kialakítása létezik, így maximálisan illeszkedhet az alkalmazott traktor paramétereihez.

Ezeket olvasta már?

Zuidberg-újdonságok bemutatója Hollandiában
Hollandiai gyárlátogatásra és workshopra szóló meghívást kaptunk múlt év végén a Zuidberg gyár magyarországi képviselőjétől, a Deraland Kft.-től.
Gyárlátogatás Szlovéniában
Agromehanika növényvédő gépek
A mezőgazdasági berendezések innovációi és 2019 legfontosabb trendjei
A SIMA Innovation Awards minden díja a gazdálkodási berendezések változásai és fejlesztései alapján megnyilvánuló tendenciák, a felhasználói elvárások, valamint a gyártók és beszállítók erre adott válaszainak minősítéseként szolgál.