Hirdetés

Világrekorderek vagyunk, de emelhetjük a lécet

Magyarország nemcsak az Európai Unió, hanem a világ leghatékonyabb napraforgó-termesztő országa is egyben – de most úgy tűnik, még van hová növelni a teljesítményt.

Csökken a terület, nő a mennyiség

A 1,5-1,9 tonnás hektáronkénti világátlaggal szemben Magyarországon az utóbbi években rendre elérik vagy megközelítik a 3 tonnás mértéket – ez nemcsak a kontinensünkön, hanem a globális termelés tekintetében is világrekord. Bár a megfigyelők idén a napraforgó-vetésterület kismértékű csökkenésére számítanak, ez az összmennyiséget vélhetően nem fogja magával húzni, mert a hektáronkénti termésátlag tovább növelhető.

5 tonna lett, maradhat…?!

A Syngenta egyik szakértője arra számít, hogy idén kiegyenlítettebb termésátlagok születnek, mint a korábbi években, a kedvező időjárás pedig újabb rekordokat eredményezhet a napraforgótermésben. Ácsné Szekeres Dóra szerint már most is vannak olyan hibridek, amelyek nagyüzemi körülmények között 5 tonnát megközelítő termésmennyiséget produkáltak hektáronként. Kitért arra is, hogy az elmúlt évben az időjárás megnehezítette a mezőgazdasági munkákat: a vízzel telített talaj miatt a tavaszi növénykultúrákat - köztük a napraforgót - is később tudták elvetni. Az állományok heterogének voltak és gyomosabbak, mint a korábbi években. A nyári hónapokban az időjárás kedvezett a napraforgónak, az állományok szépek és egészségesek voltak. A növényvédelem során a gombafertőzésekre kellett figyelmet fordítani.

 

Syngenta Magyarország Kft.
E-mail: info.hungary@syngenta.com
Telefonszám: +36 1 488 2200

Ezeket olvasta már?

Változik a növényvédelmi dokumentáció
A növényvédelmi szolgáltatásra irányuló szerződések és a növényorvosi vények használata a járványügyi helyzetben.
A KWS-nél vetőmagból nincs hiány!
A KWS – ahogy az a múltban is megszokott volt – rendkívül gyorsan tud reagálni a felmerülő igényekre!
Marad a fagy, és máris kezdődik a szárazság
A járványhangulat mellett a fagy is nehezíti a szántóföldi és gyümölcskultúrák napjait.
A Syngenta kalászos gombaölő szer portfóliója 2020-ban is maximális védelmet biztosít a levél- és kalászbetegségekkel szemben
A Syngenta Kft. kalászosgabona-termesztő partnerei részére a 2020-as évben is teljes körű gombaölőszer-portfóliót biztosít.