Világrekorderek vagyunk, de emelhetjük a lécet

Magyarország nemcsak az Európai Unió, hanem a világ leghatékonyabb napraforgó-termesztő országa is egyben – de most úgy tűnik, még van hová növelni a teljesítményt.

Csökken a terület, nő a mennyiség

A 1,5-1,9 tonnás hektáronkénti világátlaggal szemben Magyarországon az utóbbi években rendre elérik vagy megközelítik a 3 tonnás mértéket – ez nemcsak a kontinensünkön, hanem a globális termelés tekintetében is világrekord. Bár a megfigyelők idén a napraforgó-vetésterület kismértékű csökkenésére számítanak, ez az összmennyiséget vélhetően nem fogja magával húzni, mert a hektáronkénti termésátlag tovább növelhető.

5 tonna lett, maradhat…?!

A Syngenta egyik szakértője arra számít, hogy idén kiegyenlítettebb termésátlagok születnek, mint a korábbi években, a kedvező időjárás pedig újabb rekordokat eredményezhet a napraforgótermésben. Ácsné Szekeres Dóra szerint már most is vannak olyan hibridek, amelyek nagyüzemi körülmények között 5 tonnát megközelítő termésmennyiséget produkáltak hektáronként. Kitért arra is, hogy az elmúlt évben az időjárás megnehezítette a mezőgazdasági munkákat: a vízzel telített talaj miatt a tavaszi növénykultúrákat - köztük a napraforgót - is később tudták elvetni. Az állományok heterogének voltak és gyomosabbak, mint a korábbi években. A nyári hónapokban az időjárás kedvezett a napraforgónak, az állományok szépek és egészségesek voltak. A növényvédelem során a gombafertőzésekre kellett figyelmet fordítani.

 

Syngenta Magyarország Kft.
E-mail: info.hungary@syngenta.com
Telefonszám: +36 1 488 2200

Ezeket olvasta már?

A Nufarmer Magazin 27. számának fő témája az őszi kalászosok és a repce (pdf)
Ingyenesen letölthető kiadványunk cikkeiből ötleteket meríthet az őszi munkálatok hatékony elvégzéséhez.
Tonivit – a biztos alapozásért
Indítsa őszi vetésű növényeit Tonivit biostimulátorral az erőteljesebb gyökérnövekedés és -fejlődés, végső soron a magasabb termésmennyiség érdekében!
Középpontban a kukorica - és napraforgó
Nádudvaron tartott fajtabemutatót a Kite Zrt.
2019-ben is remek RAPOOL-terméseredmények
2016-2019 között a RAPOOL Hungária Kft. felkérésére a Magyar Kukorica Klub minden évben terméstanúsítást végzett.