A vidék tolta meg az exportunk szekerét

Impozáns eredményeket produkál továbbra is a hazai agrárium: 2720 milliárdos mérleg, javuló jövedelmezőség, dicséretes külker-részesedés – így összegeztek az Agrárium 2019 konferencián.

Kevesebben többet

Az élelmiszergazdaság kibocsátása 2018-ban 2720 milliárd forintot ért el, ami 3,6 százalékkal haladta meg az előző évit. Fontos, hogy a gazdálkodás jövedelmezősége is 2,6 százalékkal javult. Az ország 5,6 milliárd eurós külkereskedelmi többletéből az ágazat 2,9 milliárd euróval részesedett – mondta Feldman Zsolt államtitkár az Agrárium 2019 konferencián március 7-én. Az AM mezőgazdaságért felelős államtitkára kiemelte: az eredmények olyan körülmények között születtek, amikor 4%-kal csökkent a szektorban dolgozók száma, vagyis valóban hatékonyságnöveléssel, fejlesztésekkel kellett a helyzetre reagálni.

Elhangzott még, hogy a Vidékfejlesztési Programban már 381 milliárd forintot fizetett ki a Kincstár a különböző támogatási jogcímekre, és bő 600 milliárdra vállalt kifizetési kötelezettséget. A VP forrásainak fele(!)beruházásokra ment el. A fejlesztéseket vélhetően eztán is nagyban segíti majd az MNB új Növekedési Hitelprogramja, az NHP Fix várhatóan ugyanolyan népszerű lesz, mint elődei.

Birtokrendezés, öntözés

Feldman a legfontosabb feladatok közé sorolta az osztatlan közös birtokok ügyének rendezését, az öntözött területek nagyságának 100 ezer hektárral való növelését, a Közös Agrárpolitikát, de kitért a nemzetgazdaság egészét érintő munkaerőgondokra is, különösen a piaci igények által vezérelt szakképzés fontosságára, a generációváltásra, valamint a digitalizációra és az állami adatvagyon rendelkezésre bocsátására is.

Állati ügyek

Feldman utalt rá, hogy a lejáró nemzeti támogatási jogcímek megújítása körül egyeztetési vita támadt az Európai Bizottsággal: míg a koca és hízó állatjóléti támogatási program elindulhatott januárban, addig a baromfitartás egyes elvárásait (fényviszonyok és ivóvízminőség) csak a de minimis keret terhére engedi finanszírozni az EB. Az államtitkár azzal biztatta az ágazati szereplőket, hogy a vita hamarosan lezárul, és a baromfitartók nemzeti finanszírozása idén a tavalyi 12 milliárdról 14,4 milliárd forintra nő (a sertéstartásban a kocák és a hízók egyenként bő 8-10 milliárdos keretből támogathatók).

(forrás: NAK)

Ezeket olvasta már?

Az agrártámogatások kifizetésével segítik a gazdálkodókat
A következő három hónapban 122 milliárd forint kifizetésére számíthatnak a magyar mezőgazdasági termelők.
A fejlesztés nem lehetőség, hanem kényszer
A Közös Agrárpolitika új ciklusában az juthat forráshoz, aki – lehetőleg iparágon kívüli résztvevőkkel – fejleszt.
A MAGOSZ és a NAK online aláírásra buzdít
A kezdeményezés elősegíti a székelyföldi magyar gazdák szülőföldön való megmaradását és boldogulását.
Eljött a szója évtizede
Az Európai Unióban az elmúlt évek során növekszik a szója vetésterülete, miközben hazánkban még mindig stagnál