Totális: elektrosokkot a gyomoknak!

A kortárs gyomirtás számos problémával küzd a talajterheléstől a technikai kivitelezés kihívásain át a vegyianyag-felhasználásig. Egy merőben új eszközt és szemléletet mutatott be nemrég egy angliai fejlesztőcsoport, amely már idén megkezdődi a gyakorlati, termőföldi kísérleteket – számolt be róla az Agrárágazat. A két angol cég (Small Robot Company, RootWave) robot-gyomirtógépe a gabona- vagy más haszonnövények tábláján GPS-adatokkal közlekedik, a rátelepített mesterséges intelligencia felismeri a különféle gyomnövényeket (keserűfű, rozsnok, rozsfű), majd ezeket már viszonylag korai fázisukban, áramütéssel szabályosan elégeti, egészen a gyomnövény gyökeréig.

A fejlesztők szerint a technológia abszolút környezetbarát, hiszen sem vegyszer, sem víz nem kell hozzá, sem széndioxid-kibocsátással, sem talajtaposási kárral nem jár. Az elektricid bevetése növényvédelmi szempontból különösen hatékony, hiszen a gyomnövény és annak gyökerei roncsolása a gyom szisztémikus pusztulását eredményezi. Emellett alacsonyak a működtetési és üzemeltetési költségei.

 (forrás: RootWave; agraragazat.hu)

 

 

Ezeket olvasta már?

Express®-technológia a hatékonyság szolgálatában
Az Express® technológiával a kultúrnövény-szelektivitásnak köszönhetően szinte a napraforgó fenológiájától független végezhetjük a kezelést.
Totális: elektrosokkot a gyomoknak!
Peszticid helyett elektricid? Ez lehet a holnap növényvédelmének robotja.
Ingyenesen letölthetők a legfrissebb Nufarmer Magazinok (PDF)
Januártól egészen a betakarítási munkák utánig mutatjuk be a növényvédelmi feladatokat és növényvédő szereinket.
A minden ágazatban felvethető kérdés a Sárgarépa Klub rendezvényén is válaszra várt.