Tapasztalatok a Sumi Agro szőlő-növényvédelmi technológiájával 2018-ban

A 2018-as évjáratban szőlőink összességében kimagasló hozamok mellett igen jó minőséget adtak. Növényvédelmi szempontból nem volt túl „rázós” évünk, de a kritikus időszakokban oda kellett figyelni, mert aki rosszkor „lazított”, az a későbbiekben kaphatott néhány figyelmeztető pofont. Ezen körülmények között a Sumi Agro készítményei 2018-ban is megmutatták, hogy ott a helyük a szőlő növényvédelmében.

Gyomirtás, törzstisztítás

A Pledge gyomirtó szer őszi kijuttatásával a nehezen leküzdhető gyomnövények (pl. seprence, betyárkóró) fiatal példányai ellen hatásosan védekezhetünk, tavaszi alkalmazásakor pedig a gyomirtó szerekre érzékenyebb fajok is sikerrel leküzdhetőek, miközben mindkét esetben számolhatunk a termék hosszú tartamhatásával is. Amennyiben tavasszal évelő gyomfajok és/vagy egyszikűek is előfordulnak a területen, a Pledge mellé a Trustee Hi-Active nevű glifozát hatóanyagú termékünket javasoljuk, mely egy kiváló formulációjú, gyors felszívódású totális gyomirtó szer, amely magas koncentrációban tartalmazza a hatóanyagot, ezért a hektárdózisa alacsonyabb, mint más glifozátok esetében. A Pledge+Trustee kombináció széles hatásspektrumot és hosszú tartamhatást biztosít, kedvező ár-érték arány mellett.

Kabuki nevű készítményünk egyre inkább nélkülözhetetlen a termesztéstechnológiában. Ez a szer a kézi munkaerő megdrágulásával – és kiesésével – a törzstisztítás kulcskészítményévé vált az elmúlt 3 évben! A készítmény a sarjhajtások 15-20 cm-es állapotában alkalmazva, 0,2% dózisban igen gyorsan, néhány nap alatt leperzseli a hajtásokat, ezzel együtt pedig a kétszikű gyomnövényeket is. Látványos hatást mutat pl. a selyemkóró vagy az apró szulák ellen.

Kórokozók, kártevők

A 2018-as év ugyan nem hozott országos lisztharmatjárványt, de lokálisan komoly fejtörést okozott néhány területen. Ott, ahol április végén hullott némi csapadék, a védekezéseket nagyon korán meg kellett kezdeni, és május első dekádjában már felszívódó készítményeket kellett alkalmazni. A ciflufenamid hatóanyagú Cyflamid idén is biztos védelmet nyújtott a lisztharmat ellen. A készítmény kimagasló hatékonyságot biztosít: kifejezetten lisztharmat-specialista hatóanyaga gázosodik, a növény szöveteiben transzlaminárisan is mozog. Mára a Cyflamid nemcsak szőlőben, de almában is meghatározó eleme a növényvédelmi technológiáknak. A Cyflamidot a tebukonazol hatóanyagú Toledo nevű felszívódó szerünkkel váltogatva biztosan működő technológiát lehet összerakni lisztharmat ellen. A Toledo-t azért is érdemes a virágzás-bogyókötődés idején a technológiába illeszteni, mert feketerothadás és botritisz ellen is számolhatunk a hatékonyságával. A Toledo a legmagasabb tebukonazol-tartalmú készítmény,430 g/l hatóanyag-tartalommal, ezért a dózisa szőlőben mindössze 0,25 l/ha, vagyis a hektárköltsége kifejezetten pénztárcabarát.

A szőlőperonoszpóra 2018-ban inkább a nyugati országrészben okozott fejtörést, de keleten is „ki lehetett termelni”, ha nem figyeltünk oda.


A Kabuki hatékonysága selyemkóró, apró szulák és sarjhatjások ellen. Szigetcsép, 2018. 05. 31.

A peronoszpóra elleni klasszikus „felszívódó blokk” készítménye a Lieto, melyben a cimoxanil és a zoxamid hatóanyagok egészítik ki egymás tudását. A Lietodózisa szőlőben 0,45 kg/ha, ami azért lényeges, mert Magyarországon hektáronként a legtöbb cimoxanilt e készítménnyel tudjuk kijuttatni! A kuratív hatású cimoxanilt pedig egy, a felső bőrszövetben raktározódó, ezáltal lemoshatatlan zoxamid hatóanyag egészíti ki, így a Lieto a legveszélyesebb időszakokban is 10-12 nap tartamhatást ad. A peronoszpóra elleni kontakt védekezésre az Astra rézoxiklorid áll rendelkezésre, mely korszerű formulációjának köszönhetően nagyon jó oldódást és jó fedettséget biztosít, a termelők legnagyobb megelégedésére. A kontakt szereket illetően azonban szomorú hírünk is van. Az Európai Unióban nem sikerült a TMTD hatóanyag újraengedélyeztetése, ezért a méltán népszerű Tiuram granuflow készítményünk 2019-ben már csak korlátozottan használható; az utolsó megengedett felhasználás időpontja:2019. 04. 30. A szőlő kártevőit illetően a szezon végére maradt a feketeleves. Sok helyen okoztak problémát a muslicák, illetve az általuk terjesztett ecetes rothadás. Helyenként bagolylepkehernyók másztak a fürtökbe, és lakmároztak jóízűen a bogyókból a szüret előtti napokban. Mindezekkel az a gond, hogy hiába van biológiailag hatékony készítmény, ezek közül kevés okiratában szerepelnek ezek a kártevők. Rágó és szívó kártevők elleni védekezésre a 2018-as évtől alkalmazhattuk a Wakizasi nevű lambda-cihalotrin hatóanyagú készítményt. Széles hatásspektruma révén megoldást nyújt a szőlőmolyok és az amerikai szőlőkabóca ellen.

Amint e rövid összefoglalóból is kitűnik, a Sumi Agro termékei a legutóbbi termelési évben sem hagyták cserben a szőlősgazdákat. Szőlőben is igazolódott tehát a Sumi AgroHungary Kft. szlogenje: Velünk Sikert Arat! Illetve szüretel...

SZERZŐ: GÁSPÁR GERGELY

Ezeket olvasta már?

Ma, amikor órák alatt el lehet jutni az egyik földrészről a másikra, veszélyes kártevők megtelepedésével is számolnunk kell.
A már régóta ismert és megszokott szőlőbetegségek között, mellett egyre újabb károsítók és az általuk terjesztett betegségek ütik fel a fejüket.
Elkezdődött a IV. Kukorica és Búza Konferencia Kaposváron.
Elérhető a Nufarm friss növényvédelmi kézikönyve
A Nufarm letölthető termékkatalógusa mindazt az információt részletesen tartalmazza, amelyre önnek szüksége lesz 2020-ban a növényvédelmi feladatok összeállításához.