fbpx

Talajművelés szántóföldi kultivátorral – Terrano GX

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 06.

A mulcsos technológia a kombájn mögött kezdődik! – és ezt nevezzük szalmamenedzsmentnek.

 

A technológia olyan sikeres, amennyire odafigyeltünk, hogy milyen tarlót hagytunk, annak érdekében, hogy a tökéletes tarlóhántást el tudjuk végezni. Amennyiben egy kicsit szeretnénk „filozofálni”, akkor a szalmamenedzsment már a kultúrnövény kiválasztásánál kezdődik, kombinálva a vetésforgóval.

Ha nagyon magas tarlót hagyva, kevesebb üzemanyaggal oldottuk meg az aratást, akkor utána a szalma bekeverése a talajba és a lebomlása jóval nehezebb és több ideig tart!

 

 

Az alacsony tarló és a rövidre, max. 5 cm-re szecskázott szalma egyenletesen és sekélyen keverhető be a talajba, és egy jó géppel tökéletes munka végezhető el! A rövid, max. 5 cm hosszú szalmaszecskázásra azért van szükség, mert az egyre szélesebb vágóasztalok után csak így lehet ugyanarra a szélességre jó minőségben visszajuttatni a szecskázott szalmát.

Egy másik nagyon fontos egység minden kombájn felszereltsége kellene, hogy legyen – ez a pelyvaterítő. A 7–13 m-ről begyűjtött növények pelyváját ugyancsak erre a szélességre kellene visszaszórni. Nagyon sokszor lehet látni a vetéseken, hogy hol ment el a kombájn, mert a pelyvával gazdag sávokban ritkásabb és sárgás az állomány.

 

Egy szépen levágott és szétterített tarlón a Terrano GX gyönyörű munkát végez, de:

 

 

Mit tudunk tenni, ha esetleg nem sikerült jól az aratás? A Terrano GX kétféle kivitelben, három- ill. négygerendelyes kapaelosztásban kerül forgalomba. A háromgerendelyes változat tökéletesen elég a gabonatarlók művelésére. A négygerendelyesre ott lehet szükség, ahol nagyon nagy a szármaradvány tömege, pl. ha a kukoricát is a Terranóval dolgozzuk be, ill. ha a gabonatarlóink nem túl szépek.

A négygerendelyes kultivátorban, azonfelül, hogy nagyobb az átömlő keresztmetszet, így kevésbé dugul el, több ideig is bent van a föld, tehát ha a szalmaterítés nem optimális, akkor ezen tudunk segíteni a talajművelés során. Nagyon fontos, hogy a szántóföldi kultivátorral mindig rézsút menjünk a földön, még az utolsó, közvetlenül a vetés előtti művelettel is.

Ha ezt az alapelvet betartjuk, egyre simábbak lesznek a földjeink és precízebb a vetés!

A Terrano GX kultivátornál a tökéletes mélységtartás a mellső támasztókerekeken és a hengeren alapul. A vonórúdba beépített erőátviteli rendszer a munkagép, a kapák behúzóerejéből tesz át folyamatosan 1,5 t súlyt a traktor hátsó tengelyére, ezáltal is megnövelve a tapadást, jobb vontatást biztosítva, kisebb csúszás mellett.

 

 

A kapamező után egyengetőtárcsák rendezik a talajfelszínt.

 

 

A lezárást különböző hengerek biztosítják; ezek között megtaláljuk mindazokat, amelyek tökéletesen alkalmasak mindenhová, a laza, homokos talajtól az igen kötött talajokig. A Terrano GX leguniverzálisabb hengere a SteelFlex, amely egy dupla henger, az SD és a RingFlex házasításából jött létre.

Elöl halad a már régi és jól bevált SD és ennek az osztásközében a RingFlex laprugós henger. A két henger párosításával megvalósul a mélyre ható és a sekély tömörítés. Az őszi alapműveléskor sokszor csapadékos az időjárás, mint a mostani november is.

 

 

Aki az alapművelést a Terrano GX-szel végzi, a SteelFlex hengerből ún. Winter Packert tud készíteni, azzal, hogy az SD hengert kiveszi a gépből, és csak a RingFlex marad bent, amellyel bármilyen talajnedvességi állapotban lehet dolgozni, ugyanis ez nem fog eltömődni, és a felszínt lazán hagyja.

 

 

A 2020-as szezonra a Horsch egy új kapaformát hoz ki az ultrasekély talajművelésre, azoknak a termelőknek, akik max 3-4 cm mélyen és keverés nélkül szeretnének dolgozni.

 

 

A Terrano GX egy olyan szántóföldi kultivátor, amely nagyon nagy spektrumban ki tudja szolgálni a termelők igényeit. Az Axiál Kft.-nél az előrendelési szezon már elkezdődött, éljünk vele, hogy a tarlókat már tökéletesen tudjuk művelni!

 

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN
30-7430302