Hirdetés

Szója: jobb üzlet, nagyobb termőterület?

Szakemberek előrejelzése szerint új lendületet kaphat a hazai szójatermesztés és újra nőni fog a termőterület annak jövedelmező volta miatt.

Így megéri

Már 1,7 tonnás hektáronkénti terméssel is jól ki lehet jönni a szójatermesztésből – ezt a szintet pedig lényegében (egy megye kivételével) minden hazai termővidék elérte vagy meghaladta Magyarországon. Mivel egy hektárra vetítve a szója átlagos előállítási ráfordításai 230 ezer forintot igényelnek, a 100 forintos felvásárlási ár és a 60 ezer forintos hektáronkénti termeléshez kötött támogatást is figyelembe véve alakul ki az említett mérték. Az ágazat megfigyelői szerint miután az EU-ban kulcskérdés a szója, ez a támogatás várhatóan a 2020-as EU-költségvetési ciklusban is megmarad.

Elégedettek, tanulják

E pozitív kalkulációk révén várható, hogy a szója-termőterület növekedni fog. Ezt prognosztizálja például a szegmensben a folyamatos térhódítást szorgalmazó Karintia Kft. vezetése is, amelynek egy minapi szója szakmai napján elhangzott: idén akár 10 százalékot is meghaladó mértékben emelkedhet a szója vetésterülete, mivel sok gazdálkodó elégedett a tavalyi év eredményével.

A szója ugyanakkor nemcsak az időjárásra, hanem a termesztéstechnológiára is érzékeny növényfajta: döntő fontosságú a fajtaválasztás, az oltás, az időben történő gyomirtás és a tápanyag-utánpótlás is – vagyis az előállítását folyamatosan tanulni, figyelni kell a sikerhez.

Ezeket olvasta már?

A fejlesztés nem lehetőség, hanem kényszer
A Közös Agrárpolitika új ciklusában az juthat forráshoz, aki – lehetőleg iparágon kívüli résztvevőkkel – fejleszt.
Eljött a szója évtizede
Az Európai Unióban az elmúlt évek során növekszik a szója vetésterülete, miközben hazánkban még mindig stagnál
Óriási segítség a magyar gazdáknak
Az Agrárláz 2020 segítséget nyújt a gazdáknak, hogy jobban kihasználhassák a lehetőségeket, és csökkentsék a kockázatokat.
 A mezőgazdaság sem mentesül az álhírektől
A koronavírussal kapcsolatos álhírek komoly gondokat okoznak minden szegmensben.