Szabályozás várható a termésnövelők piacán

A talajok romlásával, annak környezetvédelmi és megélhetési következményével a gazdák harmada van talán (csak) tisztában.

Az ő rendelkezésükre álló, a talajállapotot segítő termékek kínálata, összetétele, sőt, a mögöttük álló szakmai tudás is különböző. Kényes téma, de fontos ezt is tisztába tenni. Ennek egyik megoldása egy friss szabályzás. Az új termésnövelő rendeletet 2022. júl. 16-án fogják bevezetni, ami a Magyarországon jelenleg kb. 1500 engedélyezett termésnövelő szerre ( is) fog vonatkozni. Ide tartoznak a műtrágyák, szerves trágyák, ásványi trágyák, komposztok, gilisztahumuszok, talajkondicionáló készítmények, mikrobiológiai készítmények, termőközegek és növénykondicionálók. De! Az import, máshol engedélyezett szerekért vajon ki fog felelősséget vállalni?!

Pár éven belül egy ajánlati fajtalista felállítása is szóba jöhet, talán - hangzott el a NAK oldaláról a Talajbaktériumgyártók és - forgalmazók szakmai konferenciáján, az AGROmashEXPO keretén belül.

A piacrajutási feltételek várható részleteivel, a termelőkre vonatkozó következményeivel kapcsolatos friss hírekkel hamarosan jelentkezünk.

Ezeket olvasta már?

Javaslatok termőtalajaink védelme érdekében
A magyar föld több mint termelőeszköz. A kultúránk, az identitásunk része.
A mezőgazdaság hozzáadott értéke
Értékes és kényes témák is napirendre kerültek a Portfolio konferenciáján.
Európai szinten is fontos szerep a szántóföldi növénytermesztés termékeinek bel- és külkereskedelmében.
Vonjuk le 2019 tanulságait!
Az év elején szokásos visszatekintéssel most a tanulságok levonása a cél.