Rohamtempóban bővül az Erste Bank kisvállalkozói üzletága

Az Erste Bank november végén sajtótájékoztató keretében ismertette kisvállalkozókkal foglalkozó területének 2018. évi eredményeit, a kedvező folyamatok hátterét és a tavaly bevezetett Power Business hitelek rendkívüli eredményét.

Power Business kisvállalkozói hitel – akár egyetlen papír beadása nélkül is igényelhető

Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozókkal foglalkozó területének vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 2018 áprilisában bevezetett kisvállalkozói Power Business hitel kiugró eredményt hozott: a folyósított összeg 6 hónap alatt meghaladta a 10 milliárd forintot. Ennek eredményeként a pénzintézet kisvállalkozói üzletága 2018 első 9 hónapjában több mint háromszor annyi hitelt folyósított, mint az azt megelőző év azonos időszakában. A szerződött hitelállomány szeptember végén 85 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozókkal foglalkozó területének vezetője

A portfólió minősége az egyszerűsített kisvállalkozói hitelek bevezetése és a hitelállomány megugrása mellett is rendkívül egészséges. Ezt úgy is sikerült fenntartani, hogy a pénzintézet a beérkezett hiteligénylések kétharmadát jóváhagyta, mondta a sajtótájékoztatón Erdei Zsuzsa.

A hitelállomány területi megoszlás szerint is megfelelő képet mutat: darabszám alapján az igénylések harmada, volumenben pedig mintegy 40 százaléka érkezett Budapestről, vagyis a hitelek többségére vidéki kisvállalkozók tartottak igényt. A Power Business hitelnél az átlagos hitelösszeg 12 millió forint körül alakult.

Az Erste Bank kisvállalkozó ügyfelei a hiteligény benyújtásától számítva – pozitív elbírálás esetén – átlagosan 10 nap alatt hozzájutottak a hitelhez: a bank a legbonyolultabb esetben sem kért többet néhány papírnál. EgyErste-bankszámlavezető ügyfél – ha a megbízható adózók listáján található, és rendelkezik elektronikusan beadott mérleggel – akár egyetlen papír beadása nélkül is igényelheti a hitelt; az ügyintéző a publikusan beszerezhető adatok lekérésével azonnal kiszámolhatja a maximálisan adható összeget.

Erste Bank-akciók kisvállalkozók számára

A Power Business hitelek bevezetése mellett az Erste Bank új, kedvező számlakonstrukciókat is kínál a kisvállalkozók számára. Az egyszerű, könnyen felvehető hitelek, a gyorsan megköthető szerződések, az érthető termékek eredményeként az új számlanyitások száma szeptember végére harmadával nőtt éves összevetésben, míg az ügyfelek száma az ősz folyamán elérte az 50 ezret. Az Erste Bank 2018. harmadik negyedév végén 12 százalékkal több számlavezető ügyfelét hitelezte, mint egy évvel korábban, a hitelezett ügyfelek aránya pedig 6 százalékkal nőtt a 2017. év azonos időszakához képest.

Az Erste Bank a kisvállalkozók igényeihez alkalmazkodva vezette be például a Black Friday számlacsomagot. A kereskedelem, a vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás területén működő vállalkozók számára kínált szolgáltatás kedvezményt nyújt elektronikus utalások, pénztári és zsákos forint készpénzbefizetések, valamint a pénztári valuta befizetések díjára is. Az Erste Black Friday Kereskedői Számlacsomaghoz kapcsolódó három kedvezményből a kisvállalkozások havi 1,5 millió forintos számlaforgalomig egy, 1,5-5 millió forint között kettő kedvezményelemet választhatnak, míg havi 5 millió forint felett mindhármat igénybe vehetik.

Az Erste Bank egy másik akciójával is a kisvállalkozók terheit igyekszik mérsékelni. A pénzintézet akár 50 ezer forintot is jóváír ügyfele számláján, amennyiben arról az új számla megnyitását követő 3 hónapban akár egyszer is szociális hozzájárulási adót utal a vállalkozás. A jóváírás mértéke a cég méretéhez igazodik: 20 millió forint éves árbevétel alatt 10 ezer, 20-50 millió forintos forgalom esetén 30 ezer, 50 millió forintot meghaladó árbevétel felett pedig 50 ezer forintot ír jóvá az Erste Bank.

SZERZŐ: CSOMOR ZSOLT

no