Ragasszon pénzt a repcére!

A növényvédőszer-hatóanyagok napjainkban egyre sűrűbben bekövetkező visszavonásai lassan az állományszárítás, desszikálás területét is elérik.

A diquat hatóanyag elvérzett az EU újraengedélyezési eljárásán, és azt a műveletet, amit a köznyelv csak reglonozásnak nevez, már jövőre elfelejthetjük. A glifozát hatóanyag körüli viták és események miatt ezek a hatóanyagú készítmények sem lesznek használhatóak állományszárításra. Akkor mi marad? Nos, néhány más hatóanyag, amiknek biológiai hatása nem ér fel az említettekével és a nap, ami majd leszárítja a repcét, a napraforgót és a szóját.


Repcebecők ragasztás előtt

Napraforgóban az állományszárítás elmaradása közvetlen termésveszteséggel nem jár, de az aratás munkaszervezését lényegesen bonyolultabbá teszi. Jobban kell figyelni a fajtaösszetétel érési idejére, hogy lehetőleg ne az összes napraforgót ugyanakkor kelljen aratni, ill. a második gombaölőszeres védekezést, ami citromérés, -virágzás elején esedékes, sem lehet elhagyni, mert sokat alszik még kint a növény, és a tányért megtámadhatják a gombabetegségek, ami miatt kihullik a kaszat, és kevesebb lesz a termés.

Repcében kicsit más a helyzet, mert az állományszárítás elmaradása közvetlen termésveszteséggel járhat. A repce becői érzékeny biológiai alkotások. Könnyen felnyílnak, felpattannak, a madarak könnyedén kiverik belőlük a magokat, arról nem is beszélve, ha aratáskor bemegyünk egy jó repcetáblába az egyik végén a kombájnnal, akkor a másik vége is mozog. A repce technológiájában már elterjedt gyakorlat a becők felrepedésének megelőzése különféle becőragasztók használatával. Ezek a becőragasztók szintetikus és biológiai alapúak lehetnek, és megakadályozzák a becők felnyílását. Azon azért el kell gondolkozni, hogy szintetikus ragasztóval permetezni a repcét nem éppen környezetet kímélő tevékenység.

Manapság a közéletben használt ragasztóanyagok nagy része cellulózból készül (pl. tapétaragasztó). A cellulóz egy poliszacharid, amely a növényi sejtek vázszerkezetét alkotja. A növényi sejtfalban különböző mennyiségben fordul elő, pl. a gyapot 96%-ban, a búzaszalma 45%-ban, a nád 42%-ban tartalmaz cellulózt. A cellulóz szálas, rostos anyag, amely természetes állapotában vízben oldhatatlan, ezért a ragasztóanyagok készítéséhez vízben oldhatóvá kell tenni. Ehhez a cellulózmolekula átalakítása szükséges. Leggazdaságosabban gyapotból (gyapotszálakból) állítható elő. A cellulózból készült ragasztóanyagok a természetben lebomlanak, nem szennyezik a környezetet. A cellulóz alapú ragasztók jól bírják az ultraibolya sugárzást, a magas hőmérsékletet és a nedvességállóságuk is jó. A Kleber® egy cellulóz alapú becőragasztó, amely őszi káposztarepcében és mustárban használható. Őszi káposztarepcében a becőre ragadva megakadályozza a becő felnyílását és a magok kipergését, ezért alkalmas várhatóan elhúzódó betakarítás esetén a magok kipergéséből adódó termésveszteség csökkentésére.

Desszikáló szerrel történő együttes kijuttatás esetén a Kleber® becőragasztó készítmény kijuttatása közepes vagy közepesnél nagyobb cseppmérettel (>175 mikrométer) történhet. A permetlé készítésénél először a desszikáló szert kell bekeverni, majd ezt követően folyamatos keverés mellett a Kleber®-t. A desszikálás elmaradása esetén a Kleber® használata feltétlenül ajánlott a pergési veszteség csökkentésére, hiszen ilyenkor az elhúzódó érés miatt a repcét sok olyan káros hatás érheti (szélverés, viharkár, madárkár), ami a magok kipergését és így termésveszteséget eredményezhet.

Őszi káposztarepcében a készítményt a repce pergési veszteségének a csökkentésére a becősárgulás, becőérés fenológiai állapotban kell kipermetezni, 1-1,5 liter/hektár dózisban, a várható betakarítás előtt 10-14 nappal (becősárgulás – érés BBCH 8283), amikor a becők 30%-a már érett. Szántóföldi géppel 200-400 liter, légi permetezés esetén 60-80 liter víz felhasználásával.

Tankkeverék elkészítése: a permetlé elkészítése az anyag kocsonyás jellegéből adódóan legalább 15 perc keverést igényel a megfelelő és kipermetezhető permetlé elkészítéséhez. A keverési sorrend betartása fontos, a könnyebb oldódás érdekében a készítményt kell a vízhez hozzáadni, hogy a megfelelő oldódást elérjük. A Kleberből nem lehet törzsoldatot készíteni, és a permetezőgépben ne a permetlé-bekeverő tartályba töltsük, hanem közvetlenül a permetezőbe kell tölteni. A permetezőt feléig töltjük vízzel, majd beleöntjük a Klebert, teletöltjük, majd a permetezés előtt legalább 15 percig keverjük.

A Kleber elsodródásgátlóként is működik.

SZERZŐ: TAKÁCS ATTILA • WWW.HECHTA.HU

HECHTA Kft.
E-mail: takacs.attila@hechta.hu
Telefonszám: 06/31 7000-100, 06/30 640-8677

Ezeket olvasta már?

A cukorrépa-termesztés jövedelmezőségét a vírusbetegségek fellépése és kártétele is döntően befolyásolja.
A mustár sokkal nagyobb lehetőségeket rejt magában, mint amire jelenlegi vetésterülete enged következtetni.
Az új HARDI NAVIGATOR „i” permetezőgépek kiemelkedő intelligens permetezési funkciókat kínálnak.
24. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum Debrecenben
Az új kártevők és betegségek nagy kihívás elé állítják a növényvédelmi szakembereket