A precíziós gazdálkodásé a jövő

Több párhuzamos projektbe kezd hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó önálló szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), amelyek lényege a fenntartható gazdálkodás támogatása digitális technológiák alkalmazásával.

A többek között talajszkennerrel és talajszenzorokkal végzett kutatások összhangban állnak a Digitális Agrár Stratégia (DAS) céljaival. A digitális forradalom hamarosan gyökeresen átalakítja a mezőgazdaságot is. A jövő az okos (öko)gazdáké: az ÖMKi az új kutatásaival számukra dolgoz ki olyan gyakorlatokat, amelyeket a fenntartható termelés szolgálatába állíthatnak, mondta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

A Kormány által elfogadott DAS kiemelt célként jelöli meg a következő néhány évre a mezőgazdasági termelők digitális kompetenciáinak és ismereteinek fejlesztését, amely elősegíti a korszerű mezőgazdasági technológiák alkalmazását. Mindez az ÖMKi ügyvezetője szerint a gazdálkodással kapcsolatos sztereotípiák szertefoszlását vetíti előre. A jövő gazdálkodói már nem elégedhetnek meg elődeik gyakorlatának átvételével. Informatikai szaktudásra lesz szükségük, precíziós gépekkel és digitális adatokkal kell dolgozniuk, ezek fogják képezni döntéseik alapját. Ennek megfelelően a gazdálkodásról alkotott képünk is gyökeresen megváltozik a közeljövőben.

Mára világszerte alkalmaznak például GPS-vezérelt traktorokat, talajtérképeken alapuló precíziós tápanyagellátást, és már a drónok által végzett precíziós növényvédelemhez is adott a fejlesztési háttér. A digitális technológiákat eddig azonban elsősorban a nagyüzemi, konvencionális mezőgazdálkodás keretrendszerében alkalmazták. Az ÖMKi célja kialakítani a precíziós mezőgazdasági eszközök ökogazdálkodást támogató gyakorlatát. Az ökogazdálkodás alapelve nem az utólagos kémiai beavatkozás, hanem a megelőzés. Kiemelten fontos például a talaj termékenységének és minőségének védelme. Projektjeikben ezért elsősorban a talajt megfigyelő és elemző digitális eszközöket tesztelik.

A digitális technológia nem fogja kiváltani a humánerőt az agráriumban, azonban elősegíti a hatékonyabb döntéshozatalt, megkönnyíti a munkát, s vonzóbbá teszi a fiatalok számára is az agráriumot. A digitális technológiák várhatóan az agrártámogatási rendszerekben is fontos szerepet kapnak.

Ezeket olvasta már?

Termelnek valamit vaktában, nem nézve előre, milyen típusú piacra szánják, milyen termőhelyi adottságokra, technológiára alapozva.
Okos tárolással gördülékenyebb a munkaszervezés
A terményt nem csak megtermelni, de tárolni is kell!
Az új Biosild DUO gabonacsávázó hatékonyan véd a csírakori betegségekkel szemben.
A mezőgazdaság globális és helyi kihívásaira válaszoló megoldások piactere
Több mint 2750 kiállító mutatja be a mezőgazdasági gépgyártás innovációit, koncepcióit és jövőképeit Hannoverben