A precíziós gazdálkodás ebben a formában zsákutca

A XXI. században elszakadtunk attól a gondolattól, hogy élelmiszert termesztünk talajainkon, e helyett leromlott földeken állítunk elő árucikkeket. Inputintenzív termelést folytatunk, miközben tudásintenzív gazdálkodásra van szükségünk.

Az erőltetett menetben zajló precíziós fejlesztések mögött sokszor a fenntarthatóság elve áll. De miért akarunk fenntartani egy működésképtelen rendszert? A GPS, a sorvezető, a differenciált kijuttatást, az NDVI – ezek sem magukban, sem együttesen nem fedik a precíziós gazdálkodás fogalmát. A precíziós gazdálkodás az eltérő termőképességű területek kezelése. Önmagában az alkalmazása nem jár megtakarítással, mi több, befektetéssel kezdődik, amely nem feltétlenül csak anyagi értelemben értendő, hanem tudást, időt és energiát kell fordítanunk a területeink megismerésére és a folyamatok megértésére.

Megfelelő talajerő-gazdálkodás és agronómia nélkül a precíziós gazdálkodás zsákutca. Az alacsony humusztartalmú, savanyú, tömörödött talajokon a sorvezető nem segít, és ugyanez igaz a rosszul időzített, rossz formában, de differenciáltan kiadott tápanyagokra is. Ezért a precíziós gazdálkodás – amelyre tekintsünk úgy, mint az erőforrások jól átgondolt elosztását lehetővé tevő stratégiai befektetésre – a tábláid heterogenitásának feltárásával kezdődik. Nézd meg, hogy mi a probléma a gyengén teljesítő területeken, csökkentsd itt a túlzott mértékű inputhasználatot, és ezt a költséget fordítsd a problémák kezelésére. Ugyanígy keresd meg a limitáló tényezőket a jobban teljesítő zónákban, és igazítsd a precíziós agronómiát a hozamcélokhoz. Végezetül mérd vissza az eredményeket és a jövedelmezőséget, hogy folyamatában lásd a változást.

A nagy összegű technikai beruházások előtt a talajaidba fektess: ismerd meg és próbáld ki a különböző talajművelési rendszereket, a takarónövények alkalmazását és a talaj- és növényvizsgálatra alapozott tápanyag-gazdálkodást. Erre csatlakozzon rá a gépészet, amely már ezeket a célokat szolgálja ki, így pontosan tudod majd, hogy mekkora erőgépekre, milyen szélességű munkagépekre és milyen eszközökre van szükséged.

A FieldPASS-nél megoldásaink egyesítik magukban a talajmegújító gazdálkodás és a precíziós agronómia előnyeit, létrehozva egy olyan rendszert, amely növeli a jövedelmezőségedet és felkészíti gazdaságodat a jövő kihívásaira. Többet szeretnél megtudni? Keress minket a +36 30 645 62 57-es telefonszámon vagy www.prec.ag honlapon!

Diriczi Zsombor

FieldPASS Kft.

Ezeket olvasta már?

Érték és Minőség Nagydíjat kapott az Agrova Kft.
A 2018-ban megszűnt Magyar Termék Nagydíj után az Érték és Minőség Nagydíj pályázat kitüntető címeit idén második alkalommal adták át.
Augusztus első hétvégéjén tartották a Szentlőrinci Gazdanapokat
Minden eddiginél több, 450 kiállító mutatta be szolgáltatásait, termékeit.
A minőségi idő…
Formálisan is megalakult az AgroFIELD Termelői Club, négy termelővel és egy négy helyszínes no-till +1 kísérlettel.
Így manipulálja a növényed a talajaidat
A gyökérváladékok segítenek abban, hogy a növény fel tudja venni a talajrészecskékhez kötődött tápanyagokat.