Osztozunk a kockázatvállalásban

AgriClime időjárási garancia a Syngenta-termékekre

Termesztett növényeink jövedelmezőségére jelentős hatást gyakorolnak az általunk nem befolyásolható időjárási tényezők.

A kukorica ilyen szempontból az egyik leginkább kitett növényünk. Az elmúlt 5 évre visszatekintve háromszor volt rendkívül aszályos és forró a nyár, ami komoly hatással volt a hozamokra. Annak érdekében, hogy a kukorica-termésátlagaink ne ingadozzanak az egyes évjáratok között, szemléletváltásra és a termesztés intenzifikálására van szükség. Fel kell hagynunk a tradíciókra alapozott termesztéssel, és nagyobb tudatossággal kell a kukoricatermesztés minden elemét tervezni és kivitelezni. Ennek ellenére még így is előfordulhat, hogy a nyári csapadékhiány és a forró napok veszélyeztetik a kukoricatermesztésbe fektetett erőforrásainkat. Mit tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk ezeket a kockázatokat?

Bár az időjárás alakulására nincs befolyásunk, új programunk, az AgriClime révén a Syngenta már nem csupán az Artesian hibridekkel és a technológiai ajánlásokkal járul hozzá az eredményesebb kukoricatermesztéshez, de pénzvisszafizetési garanciával a termelésbe fektetett kockázatvállalásban is osztozik a termelőkkel. A program, célja, hogy segítse a termelőket a szárazság és hőség okozta veszélyek ellensúlyozásában, osztozva ezzel a termelésbe fektetett kockázatokban is.

Hogyan működik az AgriClimeprogram a gyakorlatban?

A szezon kezdetén a programban részt vevő termékekből, egy meghatározott összegű vásárlás felett a termelőknek lehetőségük van a Syngenta által nyújtott időjárási garancia programban való ingyenes részvételre. A regisztráció a Syngenta-képviselő segítségével egy egyszerű online felületen történik, ahol a gazdaság GPS-koordinátáit is szükséges megadni, mivel ez jelöli ki azt az 5×5 km-es időjárási cellát, amelyhez a megfigyelt hőség- és a csapadék-küszöbértékek tartoznak (összesített csapadékmennyiség és forró napok száma). Az időjárási cella küszöbértékei az adott helyszín elmúlt 20 éves historikus adatai alapján kerülnek meghatározásra. A garanciális periódus 2019. június 15. és július 31. között áll fenn, mivel a kukorica a virágzás és termékenyülési időszakban a legérzékenyebb a fent említett időjárási szélsőségekre.

A programban a Syngenta egy globális és független időjárási adatszolgáltató partner adatait veszi figyelembe, amely helyi meteorológiai adatszolgáltatók adatait és műholdas adatokat is használ az adott cella időjárási küszöbértékeinek kiszámításakor. A garanciális periódus végén a programban részt vevő termelők értesítést kapnak arról, hogy a meghatározott időjárási feltételek miként alakultak az adott időszakban. Ha a lehullott csapadék mennyisége nem éri el a meghatározott szintet vagy a forró napok (34°C-ot meghaladó napi maximum hőmérséklet) száma meghalad egy előre meghatározott küszöbértéket, a Syngenta visszafizeti a programban részt vevő termékek árának akár a 30%-át.

Az időjárást befolyásolni tehát nem tudjuk, de a Syngenta kockázatcsökkentő ajánlata nagymértékben képes hozzájárulni ahhoz, hogy a kukoricatermesztés a kedvezőtlenebb időjárási körülmények ellenére is jövedelmező legyen. Ha pedig a kukorica legérzékenyebb időszakában a csapadékhiány vagy a forró napok okozta termékenyülési problémák következtében mégis veszélybe kerülne a befektetés, a Syngenta az AgriClime programmal nyújtott pénzvisszafizetési garanciával járul hozzá a kukoricatermesztés jobb jövedelmezőséghez.

A további részletekért keresse Syngenta-kapcsolattartóját!

SZERZŐ: SCHIPP MÁRTON

Syngenta Magyarország Kft.
E-mail: info.hungary@syngenta.com
Telefonszám: +36 1 488 2200

Ezeket olvasta már?

Tovább, 30 ezer hektárra csökkent a csemegekukorica hazai vetésterülete; a termés jellemzően exportra kerül.
Összefogással megszületett a zárt áttöltőrendszer
A mezőgazdasági iparág vezetői összefognak, hogy bevezessék a zárt áttöltőrendszert az európai gazdálkodók számára.
Magyarország továbbra is vezető szerepben
A termelési költségek és kockázatok növekedése miatt 5%-kal 30 ezer hektárra csökkent a csemegekukorica hazai vetésterülete, de hazánk továbbra is főszereplője a piacnak.
CEREALS 2019 A britek legnagyobb szántóföldi gabonatermesztési show-ja
A „CEREALS” az Egyesült Királyság legnagyobb szántóföldi gabonatermelés-technológiai és agrotechnikai bemutatója.