Negyedszázados sikertörténet a hazai vetőmagágazaté

Dr. Balikó Sándor a Vetőmag Szövetség első díjazottja

A magyar mezőgazdaság egyik, ha nem legprofibb szegmenseként emlegetik a honi vetőmagágazatot, amely az elmúlt 25 év alatt stabilan őrzi pozícióját a világ élvonalában. A kilátásaink ugyancsak biztatóak, de ehhez a továbbiakban is hatékony szabályozási környezetre és elkötelezett szakmai munkára van szükség – hangzott el a Vetőmag Szövetség negyedszázados jubileumi konferenciáján, Herceghalmon, november elején.


Dr. Feldman Zsolt, dr. Balikó Sándor, Takács Géza

Kis ország a legnagyobbak közt

Hazánk a 100 milliárd forintot meghaladó kivitellel a világ 6. legnagyobb vetőmagexportőre; a 130 ezer hektáron folyó vetőmagtermelés értéke eléri az évi 190 milliárd forintot, és bő 4 millió hektáros gazdálkodás igényeit szolgálja ki. – A hazai vetőmagszektor szakmai színvonalát és eredményeit nemzetközileg is számon tartják, kimagasló az exportteljesítménye. A szövetség sikerrel fogta össze ezt a szakmai közösséget, szervezte az ágazat munkájának mindennapjait, és képviselte azt mindenfelé a nagyvilágban – mondta dr. Feldman Zsolt, az agrártárca államtitkára.

Újabb 25 év és a klímaváltozás

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség tavasszal újraválasztott elnöke szerint „a mai Vetőmag Szövetség erős alapokon áll, ebben nagy szerepet játszott az alapító szakemberek elszánt, következetes munkája. A szektor magas szinten, nagy hatásfokkal dolgozik – meg kell őriznünk az ebből fakadó előnyöket, és figyelmet kell fordítani az új generáció kinevelésére, akik továbbviszik a magyar vetőmag jó hírét.” Az elnök elmondta: a hatóságokkal közösen eredményesen léptek fel a hamisított vetőmagok ellen, aminek eredményeként az illegális tételek szinte teljesen visszaszorultak a magyar piacról. Sikeres kampányt folytattak a fémzároltvetőmag-használat erősítése érdekében, s jelentős eredményeket értek el a vetőgépekre szerelhető deflektorok területén. A szervezet elnöke ismertette: az évente 1500 fajta vetőmagot előállító ágazat egészére jellemző a magas szintű kutatás-fejlesztés, az innovatív gondolkodásmód. Takács Géza szerint a következő 25 évben egy rendkívül gyorsan változó környezetben, a klímaváltozás hatásaival számolva kell tovább dolgozniuk a szakembereknek.

Elismerések

Michael Keller, a Nemzetközi Vetőmag Szövetség főtitkára köszöntőjében méltatta a magyar szövetség nemzetközi színtéren végzett munkáját, amelynek köszönhetően 2017-ben Budapest rendezte a világszövetség történetének legsikeresebb – 68 ország csaknem 1700 szakemberét vonzó – kongresszusát.

A Vetőmag Szövetség 2018-tól évente egy szakember munkássága előtt kitüntető díjjal tiszteleg. A Vetőmag Szövetség-díjat – Varga Dóra üvegművész alkotását – a jubileumi rendezvényen dr. Balikó Sándor, a Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zrt. nyugalmazott ágazatvezetője kapta.

Dr. Balikó Sándor Iregszemcsén kezdte pályáját 1974-ben, majd egy évvel később Bólyra került, ahol több évtizeden keresztül dolgozott a vetőmag-nemesítés és -előállítás területén. Kivételesen gazdag szakmai pályát tudhat magáénak a szántóföldi növények vetőmagtermesztése, kutatása és termeltetése területén. Kutatásfejlesztési munkája eredményeként nemesítője öt szója-, egy étkezésiborsó- és két babfajtának. Ezeken túl 20 fajta honosításában működött közre. A jeles szakember alapító elnökségi tagja a Vetőmag Szövetségnek. Nevéhez számos fontos szakmai publikáció fűződik.

SZERZŐ: KOHOUT ZOLTÁN

Ezeket olvasta már?

Miért érdemes durumbúzát termelni?
A durumbúza kurrens, kül- és belföldön keresett termény, kiszámítható piaccal, magas átvételi árakkal.
Ne maradjon le a kiváló Karintia vetőmagokról!
Siessen a fajtaválasztással, hogy Önnek is jusson a prémium minőségű Karintia - vetőmagokból!
Az évjárat, a genotípus, az elővetemény és a tápanyagellátás hatása az őszi búza minőségére
Az őszi búza termesztése során a legnagyobb termésátlagokat kívánjuk elérni a lehető legkisebb ráfordítással.
Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019
A mezőgazdaság ágazati kihívásai közül az egyik legfontosabb a klímaváltozás.