Négy lába lesz a biztonságnak

Az állattenyésztés és a növénytermesztés nem időjárási kockázataiból adódó jövedelemcsökkenés részbeni kompenzálására alkalmas alap létrehozását tervezi az Agrárminisztérium.

Ezt Feldman Zsolt a VI. Zsendülés Kertészeti Konferencián jelentette be, hozzátéve: a jövedelemstabilizációs alap a meglévő kockázatkezelési rendszer három eddigi pillérét (agrárkárenyhítési rendszer, biztosítási díjtámogatás, országos jégkármérséklő rendszer) egészítené ki.

A megoldás olyan, a termelőktől függetlenül kialakuló helyzetekben nyújtana segítséget, mint az állat- és növénybetegségek, a piaci árak csökkenése, a piacvesztés, az árfolyamváltozások vagy a termelés során felmerülő költségek növekedése. Az alap forrásainak 30%-át a termelők által fizetett éves hozzájárulás, 70%-át százalékát a vidékfejélesztési támogatás biztosítaná.

A rendszerhez önkéntesen csatlakozók akkor kaphatnak kompenzációt, ha adott évben jövedelmük 30%-nál nagyobb mértékben esik vissza a megelőző 3 év átlagos jövedelméhez képest. A kompenzáció mértéke legfeljebb a jövedelemcsökkenés 69,9%-a, de legalább a befizetett adott évi hozzájárulás 120%-a lehetne.

Szerkesztőség (forrás: AM Sajtóiroda)

Ezeket olvasta már?

Az agrártámogatások kifizetésével segítik a gazdálkodókat
A következő három hónapban 122 milliárd forint kifizetésére számíthatnak a magyar mezőgazdasági termelők.
A fejlesztés nem lehetőség, hanem kényszer
A Közös Agrárpolitika új ciklusában az juthat forráshoz, aki – lehetőleg iparágon kívüli résztvevőkkel – fejleszt.
Eljött a szója évtizede
Az Európai Unióban az elmúlt évek során növekszik a szója vetésterülete, miközben hazánkban még mindig stagnál
Óriási segítség a magyar gazdáknak
Az Agrárláz 2020 segítséget nyújt a gazdáknak, hogy jobban kihasználhassák a lehetőségeket, és csökkentsék a kockázatokat.