Mezőgazdasági együttműködési egyeztetés iráni szakemberekkel

Üzleti delegáció érkezett Iránból, akikkel Farkas Sándor agrárminiszter helyettes tartott megbeszélést, tudtuk meg az AM Sajtóiroda híréből. Irán évek óta nagy érdeklődést tanúsít nyersanyagainkra, szakértelmünkre és technológiai berendezéseinkre egyaránt.

A 2017. évi nemzetgazdasági tárcaközi megállapodások után nagy létszámú, szakemberekből és meghatározó üzletemberekből álló delegáció érkezett hazánkba, akikkel az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára folytatott megbeszélést a két ország közötti különféle mezőgazdasági együttműködés lehetőségeiről.

Irán mérlegeli annak lehetőségét, hogy magyar kukorica- és szójavetőmaggal termessze e kultúrnövényeket. Az iráni fél kiemelte, hogy a vetőmag-előállítás és az üvegházi termelés tekintetében egyaránt számít a több évtizedes tapasztalattal és kiváló szakértelemmel rendelkező Magyarország partnerségére.

Az iráni delegáció tagjai jelentős szempontként említették meg a GMO-mentességet is. Utalást tettek emellett a magyar technológia megismerése és esetleges beszerzése, valamint a későbbi együttműködésekre agrárkutatás-fejlesztési kapcsolódásainak lehetőségére is. Farkas Sándor miniszterhelyettes biztosította a tárgyalópartnereket, hogy igen hasonlóak Magyarország elképzelései is e tekintetben, s hazánk  támogatja az iráni projektkezdeményezéseket.

Összeállította: Csomor Zsolt

Ezeket olvasta már?

Nagymúltú, legendás Pioneer hibridek „járták be” az elmúlt évtizedekben a FAO 300-as és a FAO 400-as éréscsoportok végét.
Precíziós termesztés napraforgó- és kukoricakultúrákban
Hibridekre szabott vetési és műtrágyázási kísérletsorozatokkal segíti cégünk az intenzív technológiát alkalmazó gazdákat.
Nézze meg a SAATEN-UNION tavaszi termékpalettáját!
Megjelent 2020. tavaszi katalógusunk, amelyből megismerheti jól bevált és új, ígéretes fajtáinkat.
Elérhető a Nufarm friss növényvédelmi kézikönyve
A Nufarm letölthető termékkatalógusa mindazt az információt részletesen tartalmazza, amelyre önnek szüksége lesz 2020-ban a növényvédelmi feladatok összeállításához.