Mérföldkő a talajművelésben

Horsch Terrano FX

Nagyon sokat halljuk, hogy a föld folyamatosan melegszik, változik a klíma, az élelmiszerekben vegyszermaradékot találnak – és még sok más ijesztő dolgot. Amit nap mint nap tapasztalunk, hogy egyre több a boltok polcain a biotermék, és egyre többen járnak villanyautóval.

Mint mezőgazdasági termelők, ezeket az aggodalmakat akár el is engedhetjük a fülünk mellett, mert a következő évtizedekre úgyis egyre többen leszünk a Földön, így ezt a népes tömeget el kell látni élelmiszerrel, tehát mondhatnánk, hogy bármit csinálunk, bennünket, akik most élünk, nem érhet nagy gond. Az biztos, hogy változik az éghajlat, és nem azt tapasztaljuk, hogy kevesebb a csapadék, hanem hogy a szélsőséges helyzetek száma nőtt meg az elmúlt évek során. Mit tehetünk mi, termelők azért, hogy unokáink unokái és még egy jó pár nemzedék itt tudjon élni ezen a Földön? Nagyon sokat! A megfelelő talajműveléstől elkezdve, a növényvédelmen keresztül a szemét szelektív gyűjtéséig – és még sok más mindent.


Sekély tarlóhántás Terrano 3 FX-szel

A talajművelés terén a Horsch sok tapasztalattal rendelkezik, és ezeket mind beépíti a szántóföldi kultivátoraiba is, illetve különböző fórumokon megosztja azt a mezőgazdasági termelőkkel és az érdeklődőkkel.

Az első gépek a schwandorfi gyár melletti farmon készültek. Negyven évvel ezelőtt kevesen gyártottak szántóföldi kultivátort, miközben a gyenge agyagos földeken a tulajdonos család szeretett volna nyereségesen gazdálkodni, így a szántást muszáj volt mellőzni, és elkezdtek saját célra gépeket, köztük különböző kultivátorokat gyártani. A Terrano FX az egyik legrégebbi szántóföldi kultivátorcsalád, amelyet nagyon jól tudunk használni a sekély és középmély talajművelésben.


Mélyművelés Terrano FX segítségével

Alkalmas tarlóhántásra, ugyanis már 5 cm mélyen teljes átfedéssel dolgozik, a háromgerendelyes kapaelosztás nagy átömlő-keresztmetszetet biztosít, így a gép még nagyobb mennyiségű szármaradvány között sem dugul el. A kapaszárnyak könnyen levehetők, és ekkor a Terranóval 25-30 cm-s mélyítő intenzív talajművelést végezhetünk. Nagyon fontos előny, hogy a Terrano rendszeres használatával idővel javul a föld humusztartalma. Ez főként annak köszönhető, hogy a növényi maradványok egyenletesen keverednek be a talajba, majd a kultivátorban levő hengerek azonnal le is zárják a felszínt, és így a biológiai folyamatok, illetve a szén megmaradása eredményeként a humusztartalom emelkedik. Ezt a folyamatot tapasztaltuk a kísérleti parcellánkon is. A parcellákon közel 20 éve mindig ugyanazt a talajművelés alkalmazzák: szántást, mély kultivátort, sekély talajművelést és direktvetést. Az őszi nagy szárazság mellett szemmel látható volt, hogy a szántásos parcella földje sokkal világosabb, mint az, amelyiket mindig is Terranóval műveltek. A sötétebb föld nagyobb széntartalmat jelent, ebből következik a nagyobb humusztartalom is, aminek eredményeként a talajok jobban tudják tárolni a csapadékot, jobban tudják táplálni a növényeket. Ha a mezőgazdász csak annyit tesz, hogy átáll a mulcsos technológiára, úgy máris óriásit léptünk előre a klímaváltozás lassítása terén!

A Terrano kultivátor óvja és védi az Ön földjét – erre is gondoljon, amikor eszközt választ!

Sekély tarlóhántás Terrano 3 FX-szel

Mélyművelés Terrano FX segítségével

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN • 30-7430302

Ezeket olvasta már?

Megnyitotta kapuit a Nemzetközi Zöld Hét
Hazánk 16 kiállítóval, 600 négyzetméteres standon képviselteti magát a rangos szakkiállításon
Igényeljen kedvezményes belépőt a gépkiállításokra!
AGROmashEXPO és ArárgépShow 2020.
Olyan csapattal dolgozhatok együtt, amelynek minden tagja hasonló gondolkodással bír.
Legyen (táp)elemében a talajod! – Talajegészség Konferencia 2019